E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Arap yarımadası’nın Batı’ya kültürüne en yakın bölgesi Dubai, 2009’dan sonra yeni bir ekonomik kriz ile karşı karşıya. Arap ülkelerinin Katar’a ambargo kararı, petrol fiyatlarındaki düşüşler ve Dubai’nin birden fazla kaleme vergi uygulamaya başlaması, bölgede yeni bir ekonomik krizi tetiklemiş durumda.
Lüks yaşam olanakları, yüksek gelir imkânı ve gelir vergisi ödenmiyor oluşu son 15 yılda Batı ülkelerinden önemli sayıda insanın çalışmak için Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı Dubai’ye akın etmesine yol açtı. Neticede, ekonomisi büyük oranda inşaata ve turizme dayalı Dubai’de, teknoloji, finans ve mühendislik alanları başta olmak üzere her sektörde çalışan yabancılar nüfusun yüzde 90’ını oluşturur hale geldi. 2017’deki gelişmelerin kendi para birimini değerlendirmesi ise, geliri Amerikan Doları cinsinden olan çoğu yabancı çalışanın hayat standardını düşürdü ve bu çalışanların da bir kısmının ülkelerine geri dönmesine neden oldu. Dubai İstatistik Merkezi verilerine göre, borçlarını ödemeden ülkelerine dönen yabancıların Dubai’ye faturası son bir yıl içinde 1.4 milyar doları buldu. Emlak fiyatları da son yılların en düşük seviyesine gerilerken, emlak harcamaları ise 2008’den sonra ilk kez düşüşe geçti ve son bir yıl içinde yüzde 6 oranında geriledi.
FİYATLAR 10 YILDA YÜZDE 27 DÜŞTÜ
Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre emlak fiyatları bir yıl içinde yüzde 8 düşen Dubai’de, Reidin verilerine göre konut fiyatlarının tavan yaptığı 2008’den beri ise fiyatlar yüzde 27 geriledi. Emlak krizinin her geçen gün büyümesi ise, 2018’de bitmesi öngörülen 20 bin konutun akıbetini belirsizliğe sürükledi. Gayrimenkul danışmanları, 2017’de fiyatların son 18 ayın en dip seviyesinde olduğunu belirterek, yatırımcıların bölgeye ilgisinin artabileceğini vurguluyor.
TURİZM KAYBI 1 MİLYAR DOLAR
Dubai’de, hayatın pahalılaşmasının da etkisiyle azalan turizm gelirleri, krize yol açan diğer bir neden oldu. Sadece Katar krizinin ise, Dubai turizmine 1 milyarlık dolarlık darbe vurması bekleniyor. Finans otoriteleri de, BAE’nin finans merkezi Dubai’deki bankaların adı henüz konmayan krizin etkisiyle 2 bin kişiyi işten çıkarabileceğini değerlendiriyor. Dubai’nin 2018’de 22 milyar dolarlık borç ve borcun geri ödemesi ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan uzmanlar, krizin önümüzdeki yıl daha da derinleşebileceğini belirtiyor.
KRİZ TÜRKİYE’YE YARADI
Dubai’deki krizi körükleyen vergiler nedeniyle, ülkedeki kuyum şirketleri İstanbul’a taşınmaya başladı. Böylece, Dubai’deki yeni kriz Türkiye’nin lehine dönmüş oldu. Söz konusu şirketler, Dubai’nin yüzde 5 gümrük ve yüzde 5 de KDV getirmesi sonrasında bu ülkeden çekilme kararı aldı. Sektör temsilcileri, son bir yıl içinde İstanbul’da 200’e yakın Dubaili kuyum firmasının faaliyete başladığını belirtiyor.
2009’da 59 milyar $’lık borcunu ödeyemeyip krize giren Dubai’de, işten çıkarılanların etkisiyle günde bin 500 kişi Dubai’yi terk ediyordu. Uzmanlar, 2018’de de benzer görüntülerin yaşanabileceğini aktarıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Emlak krizi İstanbul'da da yaşanıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:11)