E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklendiği gibi para politikasında herhangi bir değişiklik yapmadı ve mevduat faiz oranını -%0,40’ta, refinansman oranını %0’da ve marjinal fonlama oranını %0,25’te tuttu. Faiz beyanatı sonrasında basın toplantısı yapan ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasında ise “sağlam büyüme” ve son döneme ilişkin “ılımlılaşma” teması ön plana çıktı. Genel hatlarıyla dengeli bir konuşma olmakla beraber, EUR’nun verdiği reaksiyona bakacak olursak piyasa konuşmanın biraz daha “iyi” tarafına ağırlık vermiş görünüyor.
Aslında Draghi’nin açıklamaları bilinenin haricinde çok fazla bir bilgi içermiyor. Draghi öncelikli olarak Mart ayındaki toplantıdan sonra açıklanan ekonomik verilerin “ılmlılaşmaya” işaret ettiğini söylemekte, ki özellikle zirveden dönen PMI verileri çerçevesinde büyüme görünümünde bir ivme kaybı görülmekteydi. Bununla alakalı olarak geçen hafta IMF toplantılarında Draghi, döngüsel büyümenin zirveyi hali hazırda görmüş olabileceği konusundaki kuşkularını dile getirmişti. Bununla beraber büyümenin sağlam ve geniş tabanlı olduğu ve “en önemli ayrıntı” olarak büyümedeki yavaşlamanın geçici faktörlere dayandığı vurgusu yapılıyor. Geçici faktörlerden kasıt ilk çeyrekteki kötü hava ve Paskalya tatillerinin zamanlaması. Bu önemli, çünkü ECB’nin teşvikleri bu yıl geri çekmesine dayanak olabilecek en önemli etmenlerin başında geliyor. Banka genel olarak büyüme görünümü ve momentumu konusunda memnuniyetini koruyor ve aşağı/yukarı yönlü riskleri dengeli görüyor. Geçen hafta IMF toplantılarında Draghi, döngüsel büyümenin zirveyi hali hazırda görmüş olabileceği konusundaki kuşkularını dile getirmişti.
Enflasyondaki zayıf momentum bu noktada soru işareti, ki Draghi de enflasyonun bir süre %1,5 bandı civarında dolanacağını belirtiyor. Görselde gördüğünüz enflasyon swap forwardlarında ve 12 aylık FW edilmiş enflasyon beklentilerinde önemli bir hareketlenme yok. Çekirdek enflasyonun %1 civarlarında tıkanıp kalmış olması soru işareti, ancak Draghi’nin belirttiği gibi kademe kademe yükselen bir çekirdek enflasyon görüntüsü söz konusu olursa ECB’nin işi kolaylaşır. Bunda en önemli dayanakları ise ücret artışlarında beklenen momentum artışıdır. Çekirdek enflasyon momentumunda artış, Banka’yı yıl sonuna doğru teşvikleri geri çekme konusunda cesaretlendirecektir. Bununla alakalı olarak 14 Haziran’daki ECB toplantısında daha net mesajların verilmesini bekleriz.
Döngüsel büyümede (küresel büyüme) ve bundan yoğun şekilde etkilenecek olan Euro Bölgesi ekonomik büyümesinde korumacılık da önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. ABD ve Çin arasındaki tansiyonun Avrupa’ya da sıçraması muhtemel, aynı zamanda Draghi’nin konuşmasında belirttiği FX seviyeleri de bu açıdan kritik önemde. Çünkü Draghi’nin FX kurlarının yakından izleneceği söylemi, EUR’da çok fazla değerlenmeye izin vermeyeceklerinin bir göstergesi olarak algılanabilir (Trump bunu beğenmedi). Haziran toplantısında yeni ekonomik projeksiyonları göreceğiz. Revize edilecek beklentiler dahilinde yıl sonuna doğru parasal teşviklerin çekilmesine dair daha güçlü bir sinyal gelmesini bekleyebiliriz. Eylül’den sonra parasal teşviklere daha az miktarda olmak üzere 3 ay daha devam edilebilir (şu anda aylık 30 milyar EUR). Draghi, ani bir duraklama yapmayacak ve ücret artışlarının enflasyona etkisine bakacak. Haliyle ECB’nin sözel yönlendirmesindeki o çekimserlik devam ediyor. Bu ay başında Nowotny’nin söylediği mevduat faizinin 0’a yaklaştırılması konusunda bir sinyal gelmediği sürece bu yıl faiz artışı bu ekonomik dinamiklerle zor. Güncel oranlar, faiz artışından ancak önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden sonra, parasal teşvikler tamamen çekildikten bir süre sonra bahsedebileceğimizi göstermektedir.
Enver Erkan - GCM Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:37)