E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar dalgalı bir haftayı geride bıraktı. ABD’nin iyi verileri ve ABD Başkanı Trump’ın politikalarına ilişkin belirsizliklerle küresel piyasalar dalgalansa da Türkiye biraz daha fazla sarsıldı. Yabancının yoğunluklu satışıyla dolar ve faiz 3.5 ayın, Euro tüm zamanlarının zirvesinde. Haftaya gidişatı Fed belirleyecek.
ABD’den gelen her iyi veri gelişmekte olan ülke piyasalarına baskı yapıyor. Buna bir de Türkiye’nin jeopolitik ve siyasi riskleri eklenince ortaya piyasadaki dalgalanma çıkıyor. Yabancıların son günlerde yoğun bir şekilde bono satışı tüm piyasayı baskılıyor. Satışlarla yükselen tahvil faizleri, gözünü yukarıya dikmiş dolar ve rekor üstüne rekor kıran Euro hisse senedi piyasasının da moralini bozuyor. Endişeler özellikle yabancı yatırımcıların tavrını etkiliyor. Tüm bunlar nedeniyle dün Dolar 3.9171 liraya çıktı bu 3.5 ayın zirvesi. Euro her gün rekorunu yeniliyor dün de 4.8301 liraya kadar yükseldi. Yabancının tedirginlik kaynaklı yapılan satışlarla uzun vadeli 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 12.88’e, iki yıllık tahvil faizi de yüzde 13.93’e fırladı.
100 BAZ PUAN ARTTI
Dalgalanmalar sert olsa da bu durum henüz Türkiye’nin ülke iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS’lere yansımadı. CDS yükselse de 175.4 puan ile henüz yıllık zirvesinden uzakta. Ayrıca, uluslararası yatırımcı kuruluşlar da Türk Lirası önerilerini kesmiyor.
Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 3.9143 liradan, Euro’da ise 4.8104 liradan yapıldı. Gelecek hafta ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hamlesi piyasalara yön verecek.
Aslında mart ayı iyi başlamıştı. Henüz Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu kırmadığı dönemde 1 Mart’ta iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 13.03, on yıllık gösterge tahvil faizi de 11.90 seviyesindeydi. Dün itibariyle 16 günde on yıllıkta ve iki yıllıkta artış neredeyse 100 baz puan oldu. Dolarda yükseliş ise 16 günde yüzde 3 yani 11 kuruş oldu. Euro ise 15.7 kuruş yükseldi.
KAYIPTA BİRİNCİ
Ayrıca Türk Lirası son 1 haftada en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimi oldu. Türk Lirası 1 haftada yüzde 2.62 değer kaybederken, Rusya Rublesi yüzde 1.62, Güney Afrika Randı yüzde 1.16, Brezilya Reali ise yüzde 0.99 değer kaybına uğradı. Analistler 3.88-3.90 lira üzerinde kalıcılık sağlanmadıkça dolarda düşüş bekliyor. Diğer yandan yükselişin sürmesi durumunda ise 3.9250 lira seviyesinin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.
YURTDIŞI ALGISINDA OLUMSUZLUK YOK
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Son 1 haftada kurda oluşan hareket çok spesifik nedenlerle açıklanabilecek bir yükseliş değil. Lokal tahvil faizleri yükseliş eğilimini koruyor; yine de tahvil piyasasında gösterge için yüzde 14, 10 yıllık için yüzde 13 bandının aşılmasını izlemek gerekir. Ancak Londra’da swap faizlerinin yükselmemesi yurtdışı algısı bakımından bir olumsuzluk olmadığını gösteriyor. Nitekim Standard Charetered geçtiğimiz gün dolar 3.59’u gösterirken BofA Merrill Lynch ise Türk Lirası ve Güney Afrika Randı’nda uzun pozisyon önerdi. Doların çok yüksek seviyelere çıkacağına veya Merkez Bankası’nın acil faiz artırması gerektiğine dair bir panik havası yok ortada. (Hürriyet / Şebnem Turhan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
dövizin daha fazla çıkması için başka sebepler lazım dolar 4 ü zor geçer türkiyede yaşamak güzel insanları umutsuzluğa itmek kolay olan yol
Bu devirde hala elinde TL tutan var mı? Ben bile alışverişimi döviz ile yapıyorum. Firmama TL ile ödeme yapmaya gelen müşterilerime önce döviz bürosunu adres gösteriyorum. TL ile işlem yapıp da paramı eritemem üzgünüm.
EKONOMİNİN BAŞINDA KİM VAR BİLMİYORUZ Kİ. BİLEN VARMI İÇİNİZDE?. ALİ BABACANI GÖREN VARMI?. YİĞİT BULUTUN YÖNETTİĞİ EKONOMİ BU KADAR OLUR. 3.78 DEN 3.93 E NE OLDUDA YÜKSELDİ?. 2005 LERDE ATILAN SIFIRLAR. FAZLASI İLE GERİ GELDİ. MARİFET SIFIR ATMAK DEYİL.ONU KORUMAK. EKONOMİDE HER ŞEY YABANCININ İNSAFINA KALMIŞ DURUMDA.
SEBEP NE OLURSA OLSUN YÜKSELİŞİN SORUMLUSU EKENOMİYİ YÖNETENLERDİR SÜREKLİ YORUM YAPIYORUM BU ÜLKEDE EN BÜYÜK SORUN EKENOMİDEN ANLAMIYORSA DEGİŞTİR YADA İTHAL EDİN YADA YETİŞTİRMEK İÇİN YURT DIŞINA EGİTİME GÖNDERİN SORUMLU DAVRANIP DEGİŞİME ACİL İHTİYAÇ VAR .
Ey dayılık yapan siyasetçiler her yerde bankalara fırça kayıyordunuz faiz yüksekmiş cesaretiniz varsa indirtin faizleri öyle basın karşısında bağırmakla faiz inmiyor. Usd geldi 4 tl ye dayandı. Herşeyi bilen siyasetçiler MB başkanına ve elinizin altında 3 kamu bankasına laf dinletemediniz bu bankaların GM bile sizi takmıyor. MB başkanı ve banka GM leri hemen ansızın görevden alın faizi de 2 orana indirin konut almak için kredi alamıyoruz. Vatandaşın isteklerini lütfen yerine getirin sayın milletin vekilleri.
sen önüne geleni emekli edersen. yaşlısını dulunu maaş bağlarsan.? bunun karşılığına nereden bulacam diye düşün messen.? dönüşü olmayan batak kredi dağıtırsan.? faiz de düşmez enfilasyon da düşmez. döviz de düşmez. savur ganlık hat safhada. devletin araç larını özel işlerinde kullanıyorlar. bankaların ne suçu var?. ziraat bankası hariç. tüm bankalar halka açık banka elbet kâr edecek.dışarıdan aldığın borca faizsiz mi alıyon?. herkez parasını döviz hesabına yatırmış. TL tasarufu yok. banka nereden TL bulupta konut kredisi verecek.?.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:25)