E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarını hızlandırmasıyla, geçen hafta dolar tam 20 yıl sonra euroyu yakalamış, hatta öne geçmişti. Perşembe günü de Avrupa Merkez Bankası (ECB) Fed'in 75 baz puan faiz artışına karşılık 50 baz puanlık bir artışa gitmesiyle euro d olar karşısında bir miktar toparlandı. Faiz artışı oranlarının yanı sıra Avrupa'daki enerji krizi de euro'yu etkileyen faktörlerden. Bu gelişmelerin ardından yatırmıcı hangi para birimini tercih edecek? Ufuk Korcan, Dünya'daki değerlendirme yazısında bu sorunun yanıtını veriyor. İşte o yazı:
Piyasalarda gerçekten olağanüstü hareketler yaşanıyor. Başta petrol ve altın olmak üzere emtia fiyatlarında büyük dalgalanmalar yaşanırken euro/dolar paritesi 20 yılın en düşük seviyesini gördü. Makro ekonomi tarafında da ABD, Almanya gibi gelişmekte olan ülkeler dahil herkes enflasyonla topyekün mücadeleye girişmiş durumda. ABD Merkez Bankası (Fed) mart ayı toplantısında 25 baz puanlık artışla 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımı kararı alırken, mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını yapmıştı. Haziran ayı toplantısında ise Fed, 75 baz puanlık artışla 1994 yılından bu yana tek seferde gerçekleştirdiği en hızlı faiz artışı ile politika faizini yüzde 1.50- 1.75 aralığına yükseltmişti.
Fed'in parasal genişlemede de frene bastığı bu süreçte Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) özellikle faiz artırımı konusunda adım atmakta yavaş hareket etmesi dolar ile euro arasındaki makasın dolar lehine kapanmasına neden oldu. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın yol açtığı emtia fiyatlarındaki artış ve gaz tedarikinde yaşanan sıkıntıların yanında Almanya ekonomisinin uzun yıllar sonra cari açık vermesi ve İtalya’daki siyasi durum,euronun güç kaybetmesini destekleyen diğer gelişmeler olarak öne çıktı.
İbre Euro lehine döndü
Euro/dolar paritesinde son günlerde yaşanan düşüşün benzeri geçmişte de yaşanmıştı. 2014 yılı ortalarında 1.35 seviyelerinde olan euro/dolar paritesi 2015- 2017 yılları arasında 1.03-1.16 bandında hareket etti. ECB’nin ekonomiyi desteklemek için bu süreçte faizleri sıfıra indirmesi, tahvil alımları yapması, Brexit tartışmaları ve terör saldırıları euronun dolar karşısında güç kaybetmesine neden olmuştu. Bugün geldiğimiz noktada ECB perşembe günü 11 yıl aradan sonra faiz artırımına gitti ve politika faizini 50 baz puan artırdı. Beklenti 25 baz puanlık artırım yönündeydi. Karar sonrası yapılan açıklama, faiz artırımlarının eylülde de süreceği beklentilerini kuvvetlendirdi.Euro/dolar paritesinde 1 seviyeleri euro açısından ‘en kötünün’ fiyatlandığı seviyeler olarak görülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde paritenin seyri hem Fed hem de ECB’nin alacağı kararlara bağlı olacak. Ancak ECB’nin faiz artışlarına başlaması ve Fed’in artırımlara ECB’den önce durdurma ihtimali ibrenin euro lehine döndüğü şeklinde yorumlanıyor.
Euro yatırımcısı 6.5 milyar dolar kaybetti
Türkiye’de bankacılık sektöründeki döviz hesaplarının dağılımına bakıldığında yaklaşık yarısının dolar, yüzde 26-27’sinin euro geri kalanının ise diğer döviz cinsi hesaplardan oluştuğu görülüyor. Merkez Bankası verilerine göre yılbaşında sektörde yaklaşık 73 milyar dolara denk gelen euro hesabı vardı. O günkü kurlara göre Euro hesaplarının büyüklüğünün 64.4 milyar euro olduğu hesaplanıyor. Kurların geldiği seviyelere bakıldığında eğer euro cinsi tutulan döviz hesapları döviz cinsi olsaydı tasarruf sahiplerinin hesaplarında 8.3 milyar dolar daha fazla dolar olabilirdi. ECB’nin faiz artırımı kararı sonrasında paritede yaşanan yükseliş hesaba katıldığında ise bu fark 6.5 milyar dolara geriliyor.
Şirketlerde euro fazla DTH’ların dağılımına bakıldığında tüzel kişilerin bireysellere oranla euro’yu daha fazla tercih ettikleri dikkat çekiyor. Yurtiçi yerleşiklerin mevduat bankalarındaki euro hesaplarında toplam 64.2 milyar dolara denk gelen euro’su var. Bu tutarın 31.2 milyar doları gerçek kişilerin hesaplarından oluşurken 32.8 milyar doları tüzel kişilerin hesaplarından kaynaklanıyor.
Bu seviyelere dikkat!
Dolar/TL paritesinin haftalık grafikte 17,07 TL seviyesinin üzerinde kalması olumsuz. Zira bu nokta üzerinde kalınması 18,25 TL seviyesinin test edilme riskini artırıyor. Bu sebeple parite üzerinde bir rahatlamadan bahsedebilmemiz için teknik anlamda öncelikle 17,07 TL seviyesinin altına inilmesi şart. Böyle bir senaryoda asıl rahatlama ise 15,73- 15,9 5 TL seviyesinin altına inilmesi ile sağlanabilir. Bu gerçekleştiği takdirde ilk aşamada 14,85 TL seviyesinin görülme olasılığı artacak. Özellikle 15,73 TL seviyesinin altına inilmesi 3 Ocak 2022 haftasında başlayan yükseliş trendinde kırılma anlamına geliyor. Bu sebeple olası geri çekilmeler de en önemli nokta şu an burası…
Paritede kritik seviye: 1.049
Euro/dolar paritesi 7 Şubat 2022 haftasında 1,14734 dolar seviyesinden başlattığı düşüş trend çizgisi ve etkisi altında. Bu trend çizgisini yakın dönemde bir düşüş kanalına çevirdi. Ve bu kanal içerisinde ana trend aşağı olmak üzere direnç ve destek noktaları arasındaki döngü tekrarlanıyor. Bu bağlamda bu hafta için düşüş kanalının direnç noktası 1,04909 dolar, destek noktası ise 0,98674 dolar seviyelerinde bulunuyor. Yani paritenin düşüş kanalın etkisinden kurtulması için öncelikle 1,04909 Dolar seviyesinde bulunan direncini kırması şart. Bu gerçekleşirse öncelikli hedefin 1,07758 dolar seviyesi olduğu söylenebilir. Kanal içerisinde kalındığı sürece haftalık bazda ana trendin aşağı yönde olduğu unutulmamalı.
Fed’in parasal genişlemede de frene bastığı bu süreçte Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) özellikle faiz artırımı konusunda adım atmakta yavaş hareket etmesi dolar ile euro arasındaki makasın dolar lehine kapanmasına neden oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dövizde vergi olmadığına göre dünyanın en KARlı işi istediğinizi alın nasılsa vergi yok gibi bilişi YTD 😡i
İTTİRETİN dövizi DALIN BİST'e, Türk'ün Lirası'na, kötülük etmeyin canım ülkeme, vatanıma. Ecnebinin parası yakar Türk'ün geleceğini. USA'nın KILsasına yatırım yapan PKK'ya giden 80 bin silah yüklü TIR'ı UNUTMAMALI, dostlara her daim HATIRLATMALI.
Akp harcamalari kesip,piyasadan borç almayı bırakmalı. Sirketlerden ve ev sahiplerinden aldığı vergiyi artırmalı. O zaman piyasada TL azalır ve değeri artar. Ama bunların tam tersini yaptığı için piyasada TL bollasiyor, sinbaharda yine alevnecek ortalik. Dolar 25i bulur kasimda
millet veg milliyetperver olmak liramıza sahip çıkmakdır döviz le alakası olmayıp döviz alan ihanet ettigi ülkesi oldugunu unutmamalı.
Gidin altın alın altının gramı yılsonunda en az 3 000 TL olmasını beklemekteyim.dövize boşuna para yatırmayın derim.
Altın 3000₺ olacak fakat 2022 yılı sonunda değil, 3 haneli enflasyon olan Türkiye'de ₺ değer kaybettikçe önümüzdeki yıllarda olur.
Yarısı olsun tebrik edeceğim seni ama olmayacak şu andaki bile bir tepki çıkışı senin dediğin ancak küresel bir savaş çıkarsa olur,tam tersi altın alanın elinde patlar.
Türkiye'de hepsi cazip.
Döviz bir yatırim aracı değildir;olmamalıda.Yurt dışı ticari işlemlerde kullanılan yabancı pata birimidir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:06)