E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kurda yeni rekorlar gördüğümüz bu dönemde Merkez Bankası faizleri sabit tutarak kur konusundaki endişelerini gösterdi. Sadeleşme adımlarının verilere bağlı olduğunu söyleyen Merkez Bankası, ECB, FED ve ABD Başkanlık seçimleri öncesi bu ayı pas geçmiş oldu.
Karar metninde çok bir değişiklik görmüyoruz. "Döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamaktadır" ifadesi, tamamen kurdaki yükselişten tedirgin olunduğunun göstergesi. Ayrıca, zorunlu karşılık ve üst bantta yapılan indirimler ile birlikte son dönemde bankalar arası piyasada likiditenin arttığını izliyorduk. Merkez Bankası da parasal koşullardaki sıkılığın azalmasını ifade ederek bunun üzerinde durdu.
Günün diğer önemli gelişmesi ise ECB faiz kararı ve Draghi'nin konuşmasıydı. Draghi, çok önemli miktarda parasal genişlemeye devam edeceklerini ifade ederken, gerekirse tüm yetkileri kullanacaklarını ifade etti. Büyümede risklerin aşağı yönlü risklerin devam ettiğini ifade eden Avrupa Merkez Bankası Başkanı, enflasyonda henüz yukarı yönlü bir trend görmediklerini söyledi. Tapering dedikoduları sonrası euronun değer kazanma olasılığı toplantı sonrası şimdilik ortadan kalktı ve euro değer kaybetmeye devam etti.
ABD tarafında ise işsizlik başvuruları ve 2. el konut satışları verilerini takip etti. İşsizlik başvuruları son haftalık aksine beklentilerin üzerinde gelirken, 2. el konut satışları yüzde 3.2 artarak gayrimenkul sektörünün büyümeye ılımlı katkısının devam ettiğini gösterdi. Çarşamba akşamı açıklanan bej kitap, genel olarak ekonomideki ılımlı büyümeyi ve ücret artışlarını ortaya koymuştu.
USDTRY
Dün beklentilerin aksine faizleri sabit bırakan Merkez Bankası sonrası kurda geri çekilme gördük. Kısa vadede alınan karar olumlu TL için olumlu olsa da TL üzerinde riskler devam ediyor. Kurda 3.0500-3.0550 önemli destek seviyesi. Bu seviyenin altında 3.0460 ve 3.0280 alım bölgeleri. Yıl sonuna kadar 3.20-3.25 bölgesinin hedef olduğunu düşündüğümüzde geri çekilmmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Endeks tarafında ise beklentimizin aksine güçlü duruş devam ediyor. Hafta içinde 79 bin seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan endekste 79-80 bin bölgesi endeksteki yön bakımından belirleyici olacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan yabancı işlemleri raporunda yabancıların, 14 Ekim'de sona eren haftada net 311 milyon dolar tahvil sattı, 17 milyon dolar hisse satın aldı. Endeksin 79-80 bin bölgesini geçmesi ile 82-83 seviyelerini görebileceğini düşünmemizle birlikte yeniden 75 binlere geri çekilme olmasını bekliyoruz.
EURUSD
Paritede Draghi etkisi kendini yeniden gösterdi. Varlık alımlarının azaltılabileceğine dair beklentileri para politikası toplantısında tartışmadıklarını ifade eden Draghi, sürecin bir süre daha gündemde olmadığını ortaya koydu. Hatta enflasyon görünümünde trend halinde bir iyileşmenin daha tam olarak ortaya sunulmadığını ifade eden Başkan'ın, ilerleyen dönemlerde varlık alımlarının mevcut aylık 80 milyaar euro'da devam edeceğini, gerekirse yeni önlemler alınabileceğine dair piyasalara bir sinyal verdiğini görüyoruz. Bu durumda mevcut tablonun devamını gösteriyor. Faiz kararı ve basın açıklaması sonrası 1.1030'lara kadar tepki veren kurun, yeniden kendi seyrine döndüğünü görmekteyiz. 1.0940 teknik olarak önemliydi. Geri çekilmeler bu bölgenin altında kaldığı sürece devam edebilir. 1.0890 ilk destek konumunda. Kırılması halinde, 1.0850 devamında 1.0820 görülebilir. 1.0940 üzerinde yeniden atarsa 1.1050-1.0940 arasındaki bölgede dengelenme yeniden sağlanabilir. Ancak görüntü halen Dolar'a dönük. Kur için yukarı yönlü bir hareketi tetikleyecek yeni bir senaryo ortaya çıkmadığı sürece, Dolar'a dönük gelişmeler söz konusu olabilir.
ALTIN
Geçtiğimiz güne yükseliş ile başlayan değerli metal ABD tarafından açıklanan verilerin beklentileri aşmasıyla birlikte yönünü aşağıya çevirdi. Günün altını ilgilendiren diğer verisi ise Avrupa Merkez Bankası'nın almış faiz oranı kararıydı. AMB'nin faizlerdde herhangi bir değişikliğe gitmemesi ve varlık alım programı ile ilgili tartışılmadığı belirtilmesi altın için olumlu gelişme olarak öne çıktı. Bugün ise veri akışı açısından daha sakin olsa da Fed üyelerinin yapacağı açıklamaları takip etmek faydalı olabilir. Son zamanlarda dolar endeksinde yakalanan yükseliş ile 98 seviyesinin üzerine kadar çıkan endeks altın fiyatlarında yükselişlerin kalıcı olamamasına neden oluyor. Teknik olarak ise 200 günlük hareketli ortalama seviyesine yakın seyrine devam eden değerli metalde 1266 seviyesinin altındaki fiyatlamalar tekrar 1250 dolar desteğini gündeme getirebilir. Toparlanmalarda ise 1277 ve 1284 dirençleri önemli seviyeler. Gümüş fiyatlarında da benzer yatay seyir devam ederken. Aşağı yönde 17,30 ve 17,00 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yükseliş hareketinde ise 17,75 ve 18,00 direnç seviyeleri önemli.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı May geride kalan günde Avrupa Birliği liderleri zirvesinde söz aldı. May, ada ülkesinin AB'den ayrılıyor oolduğunu fakat sürecin ardından da İngiltere'nin AB için güçlü ve güvenilir bir ortak olarak kalacağını dile getirdi. Doların küresel piyasalarda değer kazanmaya devam etmesine rağmen paritedeki baskı biraz olsun etkisini yitirmişe benziyor. Gün içerisinde açıklamalarda bulunacak olan Fed üyeleri hareketliliği yeniden tetikleyebilir. Teknik açıdan ise hareketlilik kısa vadede yükseliş trendi oluşturmaya çalışıyor. Son derece kuvvetsiz gözüken bu trendin devamı için 1.2330 tepesinin aşılması gerekiyor. Aksi taktirde görülebilecek gevşeme hareketi önce 1.2200 ardından da 1.2150'ye kadar devam edebilir. Eğer satıcılı seyir yeniden pariteye egemen olursa bu kez gözler 1.2100 - 1.2080 aralığında olacak.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları geride bıraktığımız günü sert satış hareketi ile geçirdi. Temel anlamda düşüşü destekleyen çok fazla gelişme olmasa da, dolar endeksindeki sert yükselişin emtiaları baskı altında tuttuğunu görüyoruz. Petrol piyasasına dönecek olursak, dikkatlerin halen 30 Kasım'dda gerçekleştirilecek OPEC toplantısında olduğunu ve toplantı için oluşan anlaşma zeminini bozacak herhangi bir gelişmenin şu ana kadar kaydedilmediğini görüyoruz. Rusya ve Suudi Arabistan'ın hafta sonu gerçekleştireceği görüşme de son derece önem arz ediyor. İki ülke de anlaşmaya yönelik kararlılıklarının yine ortaya koyarsa, petrol fiyatlarındaki toparlanma hareketi devam edebilir. Teknik anlamda ise 51.30-51.00 aralığının son derece önemli olduğunu ve aşağı yönlü geçilmesi ile haftanın son işlem günün satış ağırlıklı geçeceğini söyleyebiliriz. Buranın altındaki önemli destekler 50.75-50.50-50.30 seviyeleri. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 52 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 52.50-52.80-53.00 seviyeleri tekrardan gündeme gelebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 21.10.2016
İki dev kuruluşun TCMB için faiz beklentisi
Microsoft hisselerinde tarihi rekor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:13)