E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDört dörtlük büyüdük!---

Dört dörtlük büyüdük!

Dört dörtlük büyüdük!
10 Aralık 2013 - 11:07 borsaningundemi.com

Ekonomi Bakanı Çağlayan, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili olarak konuştuk....

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, NTV/CNBC-e ortak yayınında Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. "Büyüme rakamlarını dört dörtlük değerlendiriyorum" diyen Çağlayan, "Özel sektörün makine teçhizattaki yüzde 4,2'lik büyümesi, büyümeyle ilgili güçlü sinyaller veriyor. Büyüme son çeyrekte yüzde 4’ün altında gelirse yıl sonunda 4’e yakın bir rakam gelecek. Son çeyrekte de büyüme yüzde 4 civarında olacak. Büyüme kalitesi son derece önemli, temelde ihracatla büyümek lazım. Bu yıl ihracatta istediğimiz hedefi yakalamayadık ama 2013 sonunda OVP tutacak" şeklinde konuştu. Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme oranı yüzde 4,4 olarak açıklanmıştı.

BAŞÇI 1,92 İÇİN ÜZGÜNDÜR

"Merkez Bankası başkanımızın politikaları doların 1,92 lira olacağı yönündeki açıklaması hariç son derece başarılı" diyen Çağlayan "Zannediyorum kendisi de üzgündür bunu söylediği için. Niye? Çünkü merkez bankalarının bir otoritesi olmalı. Merkez bankası başkanları konuştuğu zaman yer gök titrer" şeklinde konuştu. Çağlayan, "Serbest dalgalı kur rejimini benimsemiş bir hükümet olarak Merkez Bankası'nın görevi kur rakamını belirlemek değildir" ifadlerini kullandı.

6 MİLYAR DOLAR 2 KURUŞ DÜŞÜRDÜ

Dolarda 1,92 liralık hedefe karşı çıkmasının bir başka nedeni daha olduğunu söyleyen Çağlayan bunu şöyle açıkladı: "Görüldü ki Türkiye'den çıkmak isteyenler var. Çıkacaklarsa da başımızın üzerinde yerleri var. Ancak ben onlar Türkiyeden çıkarken bir yandan da kura baskı yapamam. 6 milyar dolarlık müdahale ve dolarda sadece iki kuruşluk düşüş bunu göstermiştir.

FAİZ KEŞKE 2,5 OLSA

Para Politikası Kurulu'nun önümüzdeki dönemde faiz artırımına gitmesini beklemediğini ifade eden Çağlayan, "Ben düşük faizden yanayım. Keşke Türkiye gösterge faizde yüzde 2,5 rakamlarını görmüş olsa" şeklinde konuştu. FED BASKI OLUŞTURABİLİR Faizler konusunda en belirleyici hususun önümüzdeki yıl Fed'in tutumuyla ilgili olacağını söyleyen Çağlayan, Fed, para arzını terk edeceğini zaten açıkladı. Türkiye'nin de paraya ihtiyacı olacağı noktada faizler üzeridne baskı oluşturabilir" dedi. Çağlayan, "Biz cari açığı olan bir ülkeyiz her zaman dövize ihtiyacımız var. Özel sektörün ihtiyacı olan dövizi de Merkez Bankası sağlamak zorunda" şeklinde konuştu.

SİMİT SATAR GİBİ KART PAZARLANMAMALI

Kredi kartı taksitlerine getirelecek sınırlamaları değerlendiren Çağlayan, "Devlet olarak piyasanın akışına müdahaleci olunmaması gerektiği kanaatindeyim. Burada bankacılık sistemi biraz kendine çeki düzen vermeli. Tezgahta simit satar gibi kredi kartı pazarlaması yapılmamalıdır" dedi. Çağlayan, bununla beraber vatandaşın da ayağını yorganına göre uzatması ve borcunu borçla kapatmaması gerektğini söyledi. Ekonomi Bakanı "Vatandaş kredi kartıyla yaptığı harcamada elinde olmayan bir kaynağı harcıyor" ifadesini kullandı.

KAYITDIŞI YARATMA RİSKİ VAR

Kredi kartı taksitlerinin sınırlandırılmasında kayıtdışı yaratma riskini gördüğünü söyleyen Çağlayan, "Kredi kartında bir kayıt var ama karta limit geldiği zaman tüketiciler eski babadan kalma usüllerle borçlanacaklar. Çek senet defterleri geri dönecek" dedi.

İÇ TÜKETİM CARİ AÇIK AÇISINDAN ÖNEMLİ

Kart sınırlamasının iç tüketimi yavaşlatarak cari açığı daraltmayı hedeflediğini söyleyen Çağlayan, "Eğer iç tüketim ithalata bağlıysa cari açık açısından son derece önemli" dedi ve "Vatandaşların tüketimlerini Türkiye'de üretilen mallarla yapması cari açığı azaltmada faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

SİYASETİ NEDEN BIRAKIYOR?

Siyaseti bırakacağı yönündeki haberleri değerlendiren Çağlayan, "Her şeyin gelip geçici olduğunu kendime felsefe edinen biriyim. Aslında ben siyasete girmek isteyen biri değildim. Sayın Erdoğan her türlü talebe rağmen 3 dönem konusunda ısrar etti. Her şey gelip geçici, her şeyin bir sonu var. Bırakmam gereken noktada bırakırım. Siyasete girdiğim zaman 'koltuğa oturduğum gibi onurumla, ailemle birlikte bu koltuktan kalkmayı nasip eyle' diye dua ettim. Ben bir sanayici, bir makine mühendisiyim. Biraz daha ailemle zaman geçirmek istiyorum. Sayın Başbakan'la görüşmedim ama siyasete girerken söylemiştim" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylığı konusunda da şunları söyledi: "Parti teşkilatımızın adaylığım konusunda duygu ve düşünceleri vardı. Bu benim adıma bir onur. Sağlık sorunlarım nedeniyle 5 yıl bu görevin beni zorlayacağını söyledim. Bir kalp krizi geçirmiştim. 4 stent takıldı. Başbakanımız da sağolsun anlayışla karşıladı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • M.GUR10 Aralık 2013 18:48

    sayın bakan bu cari açıkla merkez bankası başkanı nasıl titretsin ortalığı ölçüp biçip ona göre konuşmak lazım siz devlet yöneticileri öncelikle cari açıga cözüm üretmelisiniz buda ağır sanayi ve teknolojiyi ilerleterek olur ev vb şeyler yaparak olmaz kanatindeyim

  • LOUP10 Aralık 2013 11:22

    HALK ISSIZ PARASIZ HALA SIZ KAGIT UZERINDE BUYUYORSUNUZ HALKIN CEBINDE EKMEK PARSI YOK SIZ KISI BASINA MILLI GELIRI 18 20 BIN DOLAR DIYORSUNUZ DEVLETIN MEMURU KAZNMIYOR YILLIK 18 20 BIN DOLARI