E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk futbolunda "Dört büyükler" olarak adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un toplam borcu 10 milyar lirayı aştı.
Kulüpler tarafından Borsa İstanbul'a gönderilen ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda da yer alan açıklamalara göre "Dört büyükler"in toplam borcu, 10 milyar 434 milyon liraya ulaştı.
Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un 2012'de açıkladığı toplam borç miktarı 2 milyar 62 milyon lirayken bu rakam 2018 itibarıyla 9 milyar 896 milyon liraya yükselmişti.
"Dört büyükler" içerisinde Fenerbahçe, 4 milyar 250 milyon lira ile en fazla borca sahip kulüp durumunda bulunuyor.
Toplam 10 milyar liranın üzerine çıkan borçlarla ilgili artık kulüp başkanları da ağır tabloyu net bir şekilde ortaya koyuyor.
Kulüplerin mali tabloları ve başkanlarının bu konuyla ilgili daha önce yapmış olduğu açıklamalar şu şekilde:
- Galatasaray'ın borcu 2 milyar 825 milyon lira
Galatasaray Kulübü ve bağlı ortaklıklarının 31 Aralık 2018 itibarıyla borcunun 2 milyar 825 milyon 800 bin lira olduğu açıklandı. Sarı-kırmızılı kulübün alacaklarının ise 1 milyar 560 milyon 100 bin lira olduğu kaydedildi. Konsolide borç alacak farkının ise 1 milyar 265 milyon lira olduğu aktarıldı.
Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, borçlarla ilgili yaptığı konuşmada, "Galatasaray bir var olma savaşı veriyor. Bir beka savaşı varsa bu şu anda Galatasaray için var. Mali konuya hiç kimse aldırmıyor. Aslında deniz tükendi. Hiçbir şey göründüğü gibi değil. İnsanlar gülümsüyor, kan kusup 'kızılcık şerbeti içtim' diyor. Bütün kulüpler için geçmiş yıllardan gelen borçlar, zorlama bir noktaya ulaştı. Kulüplerimizin ortalama geliri, giderlerinin 4 kat altında. Süper Lig'deki 18 kulübün toplam borcu yaklaşık 15 milyar lira. Toplam geliri bunun 4'te 1'i. Bu kar, bu güneşe dayanmaz, erir. Devletimiz müdahale etti. Devlet zaten yol gösterici, düzenleyici, yapıcıdır ve yardımcıdır." ifadelerini kullanmıştı.
- Beşiktaş'ın borcu 2 milyar 314 milyon lira
Beşiktaş Kulübünün borcu, 2 milyar 314 milyon 695 bin 709 lira olarak açıklandı. Siyah-beyazlı kulübün toplam alacaklarının ise 234 milyon 899 bin 833 lira olduğu duyuruldu.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, borçlarla ilgili yaptığı konuşmada, şunları kaydetmişti:
"Yedi senedir aynı şeyi söylüyorum. Borç, borç konuşuyoruz. Bu borcu indirmek basit şeyler. Bir sermaye koyacaksın. Benfica, genel kurul üyelerinden para alıyor. Bizim 11 bine yakın üyemizin aidatını ödemediği için üyelikleri düşmüş. Birincisi; Beşiktaş'ın borcunu kişilerden para toplayarak ödeyebilir miyiz, hayır. İkincisi malımızı satmamız lazım ama böyle durum da mümkün değil. Üçüncüsü, kar elde etmemiz lazım. 330 milyon dolarla alınan kulübün cirosu 78 milyon dolardı, 25-30 milyonu da faize gidiyordu. Ben, Yıldırım Demirören döneminde diyordum, transfer yapmayın diye. Borçlar 'hokus pokus'la yapılacak bir şey değil. Şimdi rakipleriniz var, şunu alıyor, bunu alıyor. Son olarak Kagawa'yı aldık takıma bir hava geldi. Bu eğlence oyunu, yapmadığınız takdirde nasıl olacak."
- Fenerbahçe'nin borcu 4 milyar 250 milyon lira
Fenerbahçe Kulübünün borcunun ise 4 milyar 250 milyon lira olduğu açıklandı.
Sarı-lacivertli kulübün başkanı Ali Koç, mali açıdan yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Fenerbahçe Kulübü olarak mali anlamda desteğe en çok ihtiyaç olan dönemden geçiyoruz. Biz fedakarlık yapacağız ama bununla dönülmez. Bu bir davadır, kurtuluş savaşıdır. Hepimiz imkanlar yettiğince elimizi taşın altına koymak durumundayız. Hem mali bağımsızlık açısından hem de finansal fair play (FFP) açısından ciddi fon oluşturmak durumundayız. Omuz omuza verip, Fenerbahçe'ye kaynak oluşturmak için fedakarlık yapmalıyız. Ancak bu şekilde mali özgürlüğümüz konusunda ilerleme sağlayabiliriz."
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) Ziraat Bankası önderliğindeki projesini de değerlendiren Koç, "Bunu son derece önemli buluyoruz. İnanıyorum ki kulüpler, TFF ve bankalar bu konuyu tekrar değerlendirip kulüplerimize nefes aldıracaktır. Kulübümüzün gelirlerini her anlamda artırmak zorundayız. Kendi mali konularımıza sahip çıkmadığımız kadar kulübümüze çıkıyoruz. 120 milyon avroya yakın bir kaynak oluşturduk. Bizim likit durumumuz tekrar arayışa girmek durumunda olduğumuzu gösteriyor. O noktaya geldik. Detaylar yakında açıklanacaktır. Camiamıza sahip çıkmanızı önemle rica ediyorum." diye konuşmuştu.
- Trabzonspor'un borcu 1 milyar 45 milyon lira
Trabzonspor Kulübünün borcunun ise 1 milyar 45 milyon lira olduğu kaydedildi.
Bordo-mavili kulübün başkanı Ahmet Ağaoğlu, borçlarla ilgili şunları dile getirmişti:
"Şu anda arka arkaya patlayan dosyalar var. Uçurumun eşiğinden döndük mü dönmedik mi bilmiyorum ama kulüp bildiğimiz çok ciddi şekilde finansal olarak hem UEFA hem FIFA hem de TFF nezdinde iflasın eşiğine kadar getirilmiş. İşin acı tarafı bu. Son 15-20 gün içinde 5 kilo verdim. Stres bir taraftan üzüntü bir taraftan ama olmuyor."
Bir dosyayı kapatmadan daha önlerine ikinci bir dosyanın geldiğini belirten Ağaoğlu, şöyle devam etmişti:
"Bir ödemeyi yapıyorsunuz arkadan diğeri geliyor. Milan'a olan borcu 1 milyon 200 bin avroyu ödedik, FIFA'dan ikinci bir uyarı geldi. Bir sonraki taksit için yine 1 milyon 200 bin avro geldi. Çin kulübünden aynı şekilde geldi. Midtjylland Kulübünden aynı. Bunlar yapılırken kimseyi suçlamak istemiyorum ama burası Trabzonspor Kulübü. Türkiye'nin en büyük futbol kulübünü yönetiyorsunuz. Bu tür harcamalar yapılırken ve UEFA ile böyle anlaşma imzaladığınız yerde 2018'de 'gelir gider farkını 5 milyon avroya indireceğim' derken bunu 50 milyonlara çıkartmayı gerçekten insan aklı mantığı almıyor. Bu kulüp iflasın eşiğinden döndü. Döndük mü dönmedik mi? Bütün çabamız dönmesi yolunda ama inşallah bütün bu sıkıntıların, zorlukların üstesinden de bir şekilde gelmesini becereceğiz. İnşallah başarılı oluruz."
- TFF ve TBB arasındaki anlaşma
TFF ile TBB, kulüplerin idari ve mali yapılarını güçlendirmek için anlaşma yapmıştı.
Yapılan anlaşma çerçevesinde, kulüplerin borçları tekrardan yapılandırılacak.
TBB Başkanı Hüseyin Aydın, anlaşmayla ilgili, "Futbol endüstrisine kredi veren sadece Ziraat Bankası değil, 15'in üstünde finansal kurum var. Yabancı sermayeli bir banka ile benim bankam ön planda ama bankanın niteliğine göre farklı kulüplerimizi farklı şekilde finanse eden bankalar var. Alacaklarımızın hepsi teminat altında. Diğer şirketlere yaptığımız desteği futbol ekonomisine de yapmaya çalışıyoruz." yorumunu yapmıştı.
Aydın, kulüplerin daha rahat hareket etmesini sağlamaları gerektiğine dikkati çekerek, "Süper Lig'deki kulüplerimiz, nakit akış tablolarını bize getirecekler. Lider banka olarak onları koordine ediyoruz. Hangi finansal kuruluşta, kimin ne kadar kredisi varsa, o bankayla yan yana geleceğiz. Ayakta kalabilecek, hayatını sürdürebilecek, çalışanları da mağdur etmeyecek şekilde, geliriyle uyumlu nakit akışını kurgulayıp paketleyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hepsi vergi kaçırıyor o kadar bilet gelirleri reklam gelirleri nerde?
Gelen vurmuş giden vurmuş. Futbolun ülkeye beş kuruş faydası yok. Buraya harcanan paralar katma değeri olan sektörlere yatırılsa çok daha fazla ülkeye faydalı olur. Üç beş taraftar maç izleyecek diye biz bunların borcunu ödemek zorunda mıyız? Devlet hepsine kayyum atayıp el koysun.
BORÇ YARIŞINA GİRMİŞLER TAKIM DEGİL ÇIKARLARINI DÜŞÜNMÜŞLER HESAP SORACAK DEVLET OLMAK ZORUNDAYIZ AMA NERDE O DEVLET .
Futbolculardan toplayın paraları yerken iyi mi? Futbol denen şeyin ülkemize getirisi ne? Üretime istihdama katkısı var mı? Sen 90 dk git bağır birileri paraları cukka etsin, birde son yıllarda üzerine iddia denen kumar oynanıyor! Bi bakıyorsun 3-0 önde olan takım 4-3 yenilmiş! Kerizler ot gibidir biçtikçe uzar.
Devlet bunların borcunu af ediyor ya kimse de karşı çıkmıyor. Af yok atayın kayyumu acımayın. Vatandaş fatura ödeyemese hemen icralık olur bu nasıl adalet.
Hesapsız harcamalar hesapsız transferler,olmayan paralarla trasfer yaparsan batarsın,şampiyon olacaz diye boş kasalarla futbolcu peşinde koşmayacaksınız,o zaman batın...
glbmd piyasa yapıcısı neden atanmıyor.nasıl hakkımız arıyacağız.bilgisi olan yazabilirmi.
Korkmayın kulüpler yiyin için bu borclari dargelirliler öder bu ülkede.
Kimseyede faydası yok nereye gitti bu paralar
BATAKCI DÖRT SİLÂH ŞÖRLER LER. SİZİN YÜZÜNÜZDEN FUTBOLDAN NEFRET ETTİK. SİZLERDE ASALET OLSA.TÜRK MİLLİ TAKIMI BÖYLE UTANÇ VERİCİ OLMAZDI RUHSUZLAR.
Futbola harcanan parayla iki tane sıfırdan savunma sanayi kurulurdu en az yüz bin kişi iş bulur 3-4 milyar dolar yıllık ihracat yapılırdı ortada bir tane dişe dokunur başarı yok yazık
Amatör lige kadar yolları olsun gelen giden hortumluyor eskiden maçlar TRT de bedavaydi ve futbol daha kalitesiz degildi ne değişti
PAŞA PAŞA LİGDE BİLEREK YENİLİYOR GERİ SIRADALAR VERGİ VE BANKALARA BORÇ YAPILANDIRMASI İÇİN HÜKEMET İLE BU ŞEKİLDE ANLAŞTILAR (M)
Bu kadar borç var ama Avrupa'da hiç başarı yok.Neden harcıyorsunuz ki bu kadar.Türkiyede şampiyon olmak için mi???
FUTBOLCULARIN ARABALARINI ALSINLAR BORCLAR ODENİR.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:54)