E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bir spor dalı olmasının yanında ekonomik anlamda da boy gösteren futbol kulüpleri mali disiplini sağlamakta oldukça zorlanıyorlar. Hisseleri borsada İşlem gören dört büyüklerin toplam borcu yaklaşık 3.9 milyar lira civarında. Borçların artması, kulüplerin borsa performansını da kötü etkilemeye devam ediyor. Borsada işlem gören 4 kulübün toplam piyasa değerleri son 5 yılda yüzde 70 düşüşle 3 milyar dolardan yaklaşık 899 milyon dolara geriledi. Türk Lirası'nın dolar ve euro karşısındaki değer kaybının da spor kulüplerinin piyasa değerini olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.
Yüksek kur, dört büyüklerin finansal görünümü açısından en büyük risklerden biri durumunda. Çünkü oyuncu kontratlarının birçoğu euro ve dolar üzerinden. Bu durum kulüplerin yeni oyuncu transferi üstünde de ciddi bir baskı oluşturuyor. Kurda gelinen seviyelerin devamlılığı, Temmuz ayında başlayacak olan transfer sezonuyla birlikte kulüplerin kullandıkları, kullanmaları ve/veya yapılandırmaları muhtemel krediler, oyuncu kontratları ile birleşerek kulübün borç yükünü ciddi oranda arttırma potansiyeli taşıyor. Fut bolculara ödenen yıllık sabit gelirlerin yanında maç başı ücretleri de kulüplere ek maliyet yükümlüğü getirmektedir. Ayrıca, geçmişi başarılarla dolu yıldız oyuncuların yüksek transfer ücretleri nedeniyle son uğrak yerlerinin Türk kulüpleri olduğunu da belirtmekte fayda var. Şike soruşturmasının ardından zorlu günler geçiren futbol kulüpleri, borsada sert değer kayıplarına uğrayarak yatırımcısını üzmüştü. Temmuz 2011'den bugüne spor endeksinde kayıp yaklaşık yüzde 40'ı bulurken en yüksek kayıp yüzde 80 İle Galatasaray'ın, en az kayıp İse, yüzde 35 İle Fenerbahçe'nin oldu. Şike soruşturmasından bugüne yaralarını sarmaya çalışan dört büyüklerin borsa performansların
BEŞİKTAŞ BORSADA ŞAMPİYON
Süper Ligin bitimine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Beşiktaş lig döneminin de borsa şampiyonluğunu kaptırmadı. Süper Lig'in başladığı 14 Ağustos 2015 tarihinden ilgin son bulduğu tarihe kadar Beşiktaş hisseleri yüzde 143, Trabzonspor hisseleri yüzde 91 değer kazanırken, Fenerbahçe hisseleri yüzde 3.50, Galatasaray hisseleri İse yüzde 7.50 değer kaybetti.
Finansal darboğazdan geçen futbol kulüpleri bu yıl genel olarak toparlanma gösterse de en İyi performansı Beşiktaş'ın gösterdiğini görüyoruz. Vodafone Arena'nın açılışı için 350 milyon liralık harcama gerçekleştiren kulübün 380 milyon liranın üzerindeki sponsorluk anlaşmalarını da atlamamak gerekiyor. Buna rağmen kulübün yaklaşık 784 milyon liralık borcu bu olumlu tabloyu gölgesi altına alıyor. Şampiyonluk payı, Süper Lig katılım payı, lisanslı ürün satışı gibi gelir gruplarıyla birlikte siyah beyazlı kulübün kasasına şampiyonlukla birlikte toplamda yaklaşık 168 milyon TL girmesi bekleniyor. Kulübün şampiyonlukla birlikte sağlayacağı gelirlerinin toplamı, toplam borcun yüzde 21,5'lni oluşturuyor.
Bordo mavili kulüp ise, naklen yayın futbolcu kiralama, reklam, sponsorluk, İsim hakkı, stat hasılatı gibi kalemlerden toplam 82 milyon 886 bin lira kazanmasına karşılık futbolculara ve teknik ekibe, amortisman giderlerine, seyahat, tescil ve stadyum giderlerine toplam 157 milyon 432 bin lira harcadı. Kulübün toplam borcu İse, 417 milyon lira düzeyinde bulunuyor.
Dört büyüklerde borç yükümlülüğü sıralamasında 1.5 milyar TL ile Galatasaray ilk sırada yer alırken 1 milyar 110 milyon TL ile Fenerbahçe İkinci sırada yer alıyor. Bu İki büyük kulübün milyon euro değerinde yaptıkları transferlerde şirket net döviz pozisyonlarına olumsuz katkısı yadsınamaz bir gerçek.
Diğer taraftan seyirci ortalamalarına bakıldığı zaman E-Bilet ve Passolig uygulamalarından dolayı seyirci oranında geçtiğimiz sezona göre düşüş yaşandığı göze çarpıyor. Passolig uygulamasına geçilmesiyle birlikte kulüplerinin hedeflediği stat gelirlerinin altında kaldıklarını görüyoruz.
Türkiye'deki kulüplerin operasyonel gelirleri operasyonel giderlerini karşılamazken seçili yurt dışı kulüplerde durumun tam tersi olduğu göze çarpıyor. Kulüplerin gelirleri giderlerini karşılayamadığın
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:17)