E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakDönüşümün KDV’si canlılık getirecek---

Dönüşümün KDV’si canlılık getirecek

Dönüşümün KDV’si canlılık getirecek
19 Ocak 2012 - 02:01 borsagundem.com

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Yatırım boyutu olarak 200 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz. KDV’si 36 milyar dolar olur” dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ekonomiyi canlandıracağını belirterek, “Yatırım boyutu olarak 200 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Bunun KDV’si de 36 milyar dolar olur” dedi.
Bayraktar, Afete Hazırlık Yasa Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu’nda imzalarının tamamlandığını, gelecek hafta TBMM’ye sevk edileceğini söyledi. Bayraktar, yasanın çıkması ve riskli alanların yıkılmaya başlamasıyla ekonominin canlanacağını ifade etti. Olası depremin 100 milyar dolarlık zarar yaratacağını savunan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili şunları söyledi:
Cari açığı da azaltacak
İnşaat yapılırken, ruhsatlar oluşturulurken vergi muafiyetleri getiriyoruz. Ama yine müteahhitler KDV ödeyecek. İnşaatlar sırasında çok büyük bir ekonomik hareketlilik olacak ve KDV ödeneceği için tüm inşaat sektörü kayıt içine alınacak. Kayıtdışılık da azaltılacak. Yüzde 18 KDV, büyük bir miktar. 2 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık, 15 yıllık, 20 yirmi yıllık periyotlarla devam edebilirse, yatırım boyutu olarak, en azından 200 milyar dolarlık bir proje. KDV’si 36 milyar dolar olur. Doğrudan gelen bu parayla hem malzemede hem diğer hususlarda tüm sektör, yap-satçılar olsun, malzeme üreticileri olsun, çalışan işçiler olsun, ciddi ekonomik disiplin altına girecek. Türk Maliyesi büyük kazanım elde edecek. Cari açığın azaltılmasına büyük ölçüde fayda sağlayacak.
Ecdadımızın yaptığı gibi olacak
Riskli alanların bakanlığımız ve yerel yönetimlerce hesabı yapılacaktır. İnsanlara temin etmemiz için ciddi bir yapı stoğumuz olması lazım. Burada şuna dikkat edeceğiz, zemini çürük olan yerlerde değil, ecdadımızın yaptığı gibi şehirleri zemini sağlam alanlarda geliştireceğiz. Yine bu yasada vatandaşla anlaşarak bu işi yürütmeyi esas aldık. Yasanın olmazsa olmazlarından biri yıkım. Acil bölgelerden başlamak üzere depreme dayanamayacak binaları yıkmak zorundayız.
Ekspertiz değerini veririz
Buradaki 2’nci unsur anlaşmazlıkların halidir. Çoğunluk anlaşma sağlarsa geride kalan 3’te 1’in anlaşmasını aramayacağız. SPK’ya bağlı eş değer firmalarla, anlaşma sağlamayan hisselerin değeri belirlenecek. Bu hisse, anlaşan 3’te 2’lik kısma açık artırma ile satılacak. Nitelikli çoğunluk almazsa, ekspertiz değerinden bedelini kamu yatıracak. Oradaki 3’te 2’lik kesime diyeceğiz ki ‘Yaptığınız anlaşmaya razıyız, bizim hissemizi de satın.’
Yap-satçılar gelsin
Yap-satçılar, müteahhitler, özel sektör gelsin, bu işin içine girsin. Vatandaş kendi arazisini istediği gibi satabilsin, yapabilsin, kat karşılığı değerlendirsin. Biz de devlet olarak onlara bu yeni yapılanmanın şartlarını oluşturmak için elimizden geleni yapacağız. hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)