E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen yıl toptan 60 kuruş ile 1.40 lira arasında satılan domates, mayıs ayı ortasına gelinmesine rağmen hala 1 ile 2 lira arasında işlem görüyor.Domatesin, ’yayla’ ürününün piyasaya çıkacağı 15 Haziran civarında ucuzlayacağı öngörülüyor.
Türkiye’nin yaş sebze ve meyvesinin önemli bir bölümünün üretildiği Antalya’da kış mevsiminin sert geçmesi yüzünden pazara yeterli ürün arz edilememesi en çok domates fiyatını artırdı. Geçen yıl toptan 60 kuruş ile 1.40 TL arasında satılan domates, mayıs ayı ortasına gelinmesine rağmen hala 1 ile 2 TL arasında işlem görüyor. İhracatın geçen yıla göre azalmasına rağmen, domates fiyatının hala yüksek seyretmesi yalnızca kış koşullarıyla da açıklanamıyor.
Antalya Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, ilkbaharla birlikte havaların ısınmasıyla, domates dışındaki sebzelerin fiyatlarının mevsim normallerine döndüğünü söyledi. Domates rekoltesinde bu yıl kış mevsiminin sert geçmesi yüzünden düşüş yaşandığına işaret eden Rıza Uysal, domates fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100’e yakın oranda yüksek seyrettiğini, diğer ürünlerin fiyatının ise normal seviyesine oturduğunu belirtti.
Rıza Uysal, Antalya’dan yapılan yaş sebze ve meyve ihracatının geçen yılın rakamlarının gerisinde kaldığına dikkat çekti. Uysal, "İhracatın düşmesinin nedenini tam olarak bilemiyorum. Türkiye’nin iç dengelerinden ya da yabancı pazarlardaki gelişmelerden dolayı mı ihracatın düştüğünü ihracatçılar daha iyi açıklayabilir. Ancak ihracatın azalmasına rağmen, özellikle domates fiyatlarının geçen yılın üzerinde seyrettiği de bir gerçek" dedi.
Domateste bu yıl verim düşüklüğü yaşandığını anlatan Rıza Uysal, havaların biraz daha ısınmasıyla yüksek kesimlerdeki (yaylalar) tarım alanlarında üretilen domatesin piyasaya sürülmesiyle fiyatın mevsim normallerine inmesini beklediklerini vurguladı. Uysal, "Ancak yayla domatesinin de piyasada bollaşmayı sağlayamaması halinde, fiyatların düşmesini beklemek hayalcilik olur.
Domatesin ucuzlaması, yaygın üretimin başlamasıyla, piyasaya gelen ürün miktarının artmasıyla mümkün olabilir. Aksi halde yaz gelse de domates fiyatı bir miktar gevşeyebilir ama yüksek fiyat seyri aynen devam edecektir" diye konuştu.
Domates dışında, diğer yaş sebze ve meyve ürünlerinin fiyatlarının Mayıs ayı ile birlikte normal seyrine girdiğine değinen Rıza Uysal şu bilgileri verdi:
"Yılbaşından bu yana patlıcan, biber ve kabak fiyatları hep yüksek seyretti. Ancak baharla birlikte bu ürünlerin fiyatı normale döndü. Salatalık fiyatı ise arzın talepten yüksek olması yüzünden çok çok düştü. Halen salatalık toptan 10 kuruşa alıcı bulabiliyor. Antalya, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve konusunda en önemli üretim merkezidir. Bu bölgedeki fiyatlar, tüm şehirleri etkiliyor. Bu kış tüketici, patlıcan, kabak ve biberi yüzde 30 daha pahalı yedi. Şimdi fiyatlar, geçen yılın bu dönemine göre yüzde 10 civarında yüksek. Bu da normal sayılmalı. Domates dışında, fiyatı afaki olarak artan ürün yok."
Rıza Uysal, tarım sektörünün kayıt altına alınmasıyla ilgili iddialı olarak hazırlanan ve 1 Ocak’ta yürürlüğe giren hal otomasyon programının, istenilen hedefe ulaşamaması yüzünden, toptancı hal verilerinin sağlıklı olarak alınmasının mümkün olamadığından yakındı. Uysal, "Maalesef otomasyon programı istenildiği gibi çalışmadı. Bu yüzden bırakın sağlıklı veri alınmasını, veri alınması dahi mümkün olamıyor" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:03)