E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TCMB'den Piyasaya Likidite Desteği
TCMB bugün almış olduğu kararla rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yaptı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada; rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkanına ilişkin katsayılar ilk dilim için sabit tutulmuş, ikinci dilimde 0,1 puan, diğer dilimlerde 0,2 puan olacak şekilde azaltılmıştır ifadelerine yer verdi.
Bu değişiklik ile piyasaya yaklaşık 700 milyon dolar ek likidite sağlanması beklenirken, alınan kararın etkilerinin sınırlı olduğunu gördük. Karara rağmen dolar/tl rekor seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası'nın alacağı kararlar özellikle dolar/tl için oldukça kritik olacak.
ABD'de Yoğun Gündem
Bugün ABD tarafında oldukça önemli gelişmeleri takip ettik. İlk olarak Trump'ın seçilmesinin ardından ilk konuşmasını yapacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'ın karar metni açıklandı. Karar metninde Fed'in yakın bir tarihte faiz artırımına gitmesinin uygun olabileceğini belirten Yellen, 2016 yılında istihdam kazanımlarının beklentileri aştığını ancak Fed'in enflasyon konusunda ivmenin gerisinde kalması riskinin en azından yakın gelecekte sınırlı olarak devam ettiğini söyledi. Ayrıca faiz artışını uzun süre ertelemenin aşırı risk alımını cesaretlendirebileceğini ve ileride daha hızlı faiz artışına yol açabileceğinin altını çizen Fed Başkanı, son toplantıda faizlerin değiştirmemsi kararının ekonomiye güvensizliği yansıtmadığını söyledi.
Konuşma metninde bu ifadeler yer alırken, Fed Başkanı Yellen TSİ 18:00'da kongrenin sorularını cevaplayacak.
Petrolde Anlaşma Beklentisi Yükseldi
30 Kasım'daki OPEC toplantısı öncesi OPEC ve OPEC dışı 11 üretici ülke Doha'da düzenlenen Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nda bir araya geldi. Son görüşmelerde üretim planlamasına yönelik bir taslak üzerinde anlaşamayan ülkeler, bu görüşmelerde artık bir sonuca ulaşmak istiyor. OPEC'e yakın kaynaklar ilk görüşmelerin olumlu geçtiğini ve kartelin 6 aylık üretim anlaşmasında görüş birliğine yakın olduğunu bilddirdi. Görüşmelerin kilit noktasını Nijerya, Libya, İran ve Irak'ın anlaşmadan muaf tutulma sorunun nasıl çözüleceği oluşturuyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al Falih bu konu hakkında yorumda bulunmasa da Viyana toplantısından bir sonuç çıkacağı konusunda iyimser olduğunu ifade etti. Falih, Cezayir görüşmelerinde alınan kararların uygulanmasını beklediğini, günlük 32.5 milyon varillik üretim tavan uygulamasının piyasaların dengeye gelmesini hızlandırabileceğini ifade etti. Forumun yarın da devam etmesi bekleniyor. Bugünkü görüntü olumluydu ve petrol fiyatları bir miktar yükseliş kaydetti. Yarınki açıklamalar üretim kotalarının artık netleştiği yönünde olursa petrol fiyatları yükselişini sürdürebilir ve Viyana toplantısına yönelik beklentiler tazelenebilir.
USDTRY
Kurda oldukça yoğun gündemin olduğu bir günü geride bırakıyoruz. Sabah saatlerinde TCMB tarafından yapılan açıklamada Rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe gidildiği belirtildi. Finansal sisteme ek döviz likiditesi sağlammak adına yapılan bu değişikliğe göre rezerv opsiyon mekanizması 2. Dilimi 0,1 puan, diğer dilimler 0,2 puan azaltıldı. Bu uygulamayla birlikte finansal sisteme yaklaşık 700 milyon dolarlık ek likidite sağlanmış oldu. Ancak yapılan bu hamlenin etkilerinin sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem yaptığı açıklamada; Merkez Bankası'nın kura müdahale etmediğini, döviz kurunu piyasaya bırakmak gerektiğini ve kurda yaşanan yükselişin kriz anlamına gelmediğini söyledi. ABD tarafında ise Fed Başkanı Janet Yellen'ın akşam yapacağı konuşma metni yayınlandı. Metinde yakın bir tarihte faiz artırımının uygun olacağını belirten Yellen'ın konuşması sonrasında kurda rekor tazelendiğini gördük. Ayrıca açıklanan enflasyon rakamlarından TÜFE beklentiler doğrultusunda gelirken, Çekirdek TÜFE beklentilerin hemen altında gerçekleşti. TÜFE'nin beklenti doğrultusunda gerçekleşmesi kurda yeni rekorlar görmemize neden olurken kur 3,3440'ın üzerini test etti. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendinin devam ettiğini söyleyebiliriz. 3,3470 seviyesinin aşılması durumunda bir sonraki hedef fiyat 3,3660 olarak görünüyor. Sert yükseliş sonrasında yaşanacak geri çekilmeler ise sınırlı kalabilir. Bu durumda 3,3170 ve 3,3040 destekleri takip edilmeli.
EURUSD
Kurda gündem oldukça yoğun. Euro Bölgesi enflasyon rakamları beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken Fransa'da ise işsizlik oranının 3. çeyrekte yüzde 10 seviyesinde açıklanması Hollande'ın gelecek seçimlerde işini zorlaştırıyor. Avrupa'da yükselen korumacı politikalar mevcut yönetimleri endişelendiriyor, ekonomideki ve göçmen sorunundaki başarısızlıkları daha da gün yüzüne çıkartıyor. ABD tarafında ise bugün Fed başkanı Yellen kongre önünde soruları cevaplıyor olacak. Yellen, Trump politikaları ile ilgili yorumlardan kaçınabilir, ancak her ne kadar Fed üyeleri politik konularda belirsiz konuşsalar da piyasada faiz artırımına ilişkin beklentilerdeki keskin değişim nedeniyle Fed Başkanını konuyla iilgili zorlu sorular bekliyor. Yellen kongre öncesinde yayınlanan yazılı metinde faiz artışlarını uzun bir süre ertelemenin aşırı risk alımını cesaretlendirebileceğini ve ileride daha hızlı bir faiz artışına yol açabileceğini ifade etti. Bunun yanı sıra ABD'de tüketici fiyatları beklentiler doğrultusunda artış göstererek Fed'in enflasyon hedeflerine yaklaştı. Haftalık istihdam verilerine göre ise ABD'de işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısı da 19 bin azalarak son 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. Teknik olarak 1.0710 seviyesi belirleyiciliğini koruyor. Bu seviyenin altında 1.0680 -1.0650 seviyeleri görülebilir. Toparlanmalarda ise 1.0750-1.0800 seviyeleri gündeme gelebilir.
GBPUSD
İngiltere ekonomisi Brexit referandumu sonrası güçlü görünümünü sürdürüyor. Bugün açıklanan verilere göre İngiltere'de Ekim ayında perakende satışlar yüzde 1.9 artış göstererek beklentileri aşarken yıllık bazda yüzde 7.4 ile son 14 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Önümüzdeki hafta iise İngiltere Maliye Bakanı Hammond yeni mali politikayı açıklayacak. Hammond'ın İngiltere'nin yüksek bütçe açığı nedeniyle yeni genişlemeci politikalar için fazla alanı yok ancak Brexit şokunu azaltacak önlemler alması bekleniyor. ABD tarafında ise Ekim ayında tüketici fiyatları beklentiler doğrultusunda artış gösterirken çekirdek TÜFE tahminlerin biraz altında gerçekleşti. Kurda teknik olarak ise 1.2450 seviyesinin üstünde kalındığı sürece 1.2500-1.2550-1.2600 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2400 -1.2350-1.2300 seviyeleri destek olarak çalışabilir.
ALTIN
Güne sakin bir başlangıç yapan değerli metal ABD veriler sonrasında hareketlendi. Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklanan konuşma metninde yakın bir tarihte faiz artırımının uygun olabileceğini belirtmesi doların güçlenmesine neden oldu. Diğer taraftan yine ABD'den açıklanan enflasyon rakamlarını takip ettik. Açıklanan rakamlarda TÜFE beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken, çekirdek TÜFE beklentilerin hemen altınnda geldi. TÜFE'nin beklentiler doğrultusunda gelmesi piyasa tarafından olumlu algılanırken doların yükselişine destek oldu. Dolarda yaşanan bu yükselişe rağmen altında hafif satıcılı bir seyir görüyoruz. Ancak özellikle ilk aşamada 1220 ardından 1211 destek seviyelerinin kırılması durumunda değerli metalde satışların hızlandığını görebiliriz. Yükseliş hareketinde ise ilk takip etmemiz gereken direnç 1233 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviye aşılabilirse yükseliş 1242 dolara kadar devam edebilir. Ancak değerli metalde yükselişlerin sınırlı kalmasını bekliyoruz.
BRENT PETROL
Doha'daki görüşmelerin başlaması ile birlikte petrol fiyatlarındaki hareketlilik tekrardan yükseldi. Foruma Irak ve İran'ın enerji bakanları katılmazken, Irak enerji bakanı yardımcısı, İran ise OPEC temsilcisi düzeyinde görüşmelere katıldı. OPEC içi anlaşmanın önündeki en büyük engel iki ülkenin anlaşmadan muaf tutulma isteği. Konu hakkında net bir açıklama gelmezken, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Falih, Viyana topplantısından anlaşma çıkacağı yönünde umutlu olduğunu ifade etti. Görüşmeler devam edecek ve eğer OPEC içi anlaşma artık kesinleşirse OPEC dışı üreticiler de anlaşmaya destek verecek. 30 Kasım'a kadar petrol piyasalarında oldukça hareketli bir süreç yaşayacağız. Yapılacak açıklamalara göre fiyatlamalardaki hareketlilik yükselebilir. Teknik olarak ise Brent petrolün 47.50 direncinden gevşediğini görüyoruz. 47 dolar seviyesi aşağı yönlü geçilirse 46.70-46.50-46.00 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 47.50 aşılırsa 48.00 ve 48.50 takip edilebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:15)