E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dolar/TL'de Suriye kaynaklı artan jeopolitik endişeler ve küresel ekonomik aktiviteye koronavirüs salgının etkisinin artabileceğine yönelik beklentilerle yukarı yönlü baskı sürüyor.
Kur bugün Mayıs 2019'dan beri güniçinde görülen en yüksek seviye olan 6.10'u aştı. Jeopolitik risklerin yanı sıra TCMB'nin dünkü 50 baz puanlık faiz indirimi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tutanakları da kurdaki yükselişte etkili.
Öte yandan bir ara düşüşün yüzde 3.5 civarına geldiği BIST-100 endeksi saat 1743'te yüzde 2.9 düşüşle 115,821 seviyesinde bulunuyor. Bankacılık endeksi ise aynı saatte yüzde 3.8 düşüşte.
Dolar, Perşembe günü Japon yeninde ani ve sert bir düşüş olmasıyla Asya'daki fonları kendisine çekti. Yendeki sert düşüş, yenin güvenli liman konumunu sorgulatırken, yerel varlıklara sahip yatırımcıları ise kaygılandırdı.
Dolar, yen karşısında son altı aydaki en büyük kazanımını elde ederken, euro ise 1.0798 dolar seviyesinde işlem gördü.
Salgın, küresel tedarik zincirlerini alt üst etti ve Çin'deki işyerlerinde ve fabrika faaliyetlerinde büyük çaplı bir aksamaya neden oldu ve yetkililerin korona virüsün büyümeye yönelik olumsuz etkisini hafifletmek için son haftalarda politika önlemleri almaya sevk etti. Çin politika faizi olan borç verme faiz oranını (LPR) düşürdü.
Fed'in 28-29 Ocak tarihlerinde yaptığı toplantının dün yayınlanan tutanakları Fed yetkililerinin korona virüs salgınının neden olduğu yeni riskleri kabul etseler de bu yıl faiz oranlarını sabit tutabilme kabiliyetleri konusunda temkinli bir şekilde iyimser yaklaşım gösterdiler.
Jeopolitik gelişmelerde Suriye'ye yönelik endişeler de piyasada takip edilen konulardan biri ve baskı unsuru olmayı sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün TBMM'de yaptığı konuşmada Suriye'ye yönelik önceki operasyonların hemen öncesinde de söylediği "bir gece ansızın gelebiliriz" söylemini İdlib için de tekrarladı.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi bu sabah, "TL'yi baskılayan bir kaç ana unsur söyleyebiliriz. Küresel nedenler arasında dolardaki kuvvetli seyir oldukça önemli. Dolar euro ve tüm EM'lere karşı bir süredir aralıksız değer kazanıyor. Fed tutanaklarının yeni bir faiz indirimini değerlendirmeye kısa vadede alacak gibi görünmemesi de TL negatif. Öte yandan korona virüs salgının ekonomik etkisi ve yen gibi normalde güvenli liman olan bir para birimini bile virüse yakınlık nedeniyle baskılayabilmiş olması da TL negatif" dedi.
Bankacı diğer etkileri ise TCMB'nin faiz kararları sonrası EM'ler arasında "en iyilerden" "ortalamalara" kadar gerileyen beklenen enflasyona göre hesaplanan TL'nin reel getirisini ve artan jeopolitik endişeleri gösterdi.
TL'de kamunun son dönemde artan döviz arzı kurdaki yükselişleri sınırlayan lokallerin döviz alımları ise yükselişleri tetikleyen bir etken olmaya da devam ediyor.
Merkez Bankası (TCMB) enflasyondaki seyrin %8.2 seviyesindeki yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirterek politika faizini "daha ölçülü" sözleriyle nitelendirdiği 50 baz puan indirimle %10.75 seviyesine çekerken, bankacılar metinde indirimlerin sona erdiğine dair bir ima olmadığını ifade ediyorlar.
Bu gelişmelerle dolar/TL 9 ayın güniçi zirvelerinde baskı altında kalmayı sürdürüyor. Kur 6.1040 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 1745'te 6.0900/6.0920 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 6.3382/6.3406, euro/TL ise 6.5895/6.5924 seviyesinde bulunuyor.
Hafta boyunca izlenecek diğer gelişmeler arasında TBMM Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden bankacılık kanununda değişiklik öngören kanun teklifi de yer alıyor. Teklifin bugün yasalaşması bekleniyor.
Öte yandan Erdoğan'ın kısa sürede sürecin tamamlanacağına yönelik açıklamaları ardından İş Bankası'nın hisse devri öngören bir düzenlemenin TBMM'ye gelip gelmeyeceği de piyasalarda takip ediliyor.
TCMB'nin tahvil portföyünü yaklaşık 20 milyar TL'den bilançosunun %5'ine yani 32-33 milyar TL'ye çıkarıyor olması tahvil piyasasını desteklese de son günlerde artan riskten kaçış düşüşü durdurmuş durumda.
Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi geçen yıl Mayıs'ta %21 seviyesinden 10 puan geriledikten sonra sınırlı yükselişte. Önceki hafta Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %10.60 olurken bugün yüzde 12.05'e yükseldikten sonra son işlem %11.94 oldu.
Gösterge 2 yıllık tahvilde de seyir benzer şekilde. Ocak sonunda en son 2016 yılı son aylarında görülen %9.96 seviyesi test edildikten sonra getiriler yükselişte. Önceki hafta ortalama bileşik getiri %10.44 olurken, bugün son işlem %11.08 oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
11bin dolarda ben alaçam borsada yatırım yaptık ama hükümet savaş peşinde!şu durumda zaten kol gibi zararım var .tl pul olmuş borsa ise dolandırıcı firmalarla kuşatılmış.
Hic bagirmiyiruz dolari olan terorist diye ...ses yok
Dövizi ve altını olanlar bozdurup yıllık yüzde 8 net TL faize razı olmaz.
MERKEZİN ŞOVU TL Yİ ERİTİYOR .FAİZ İNDİRMEK İÇİN DÖVİZ KONTROLU SAGLANMALIYDI.
ALTIN,ve,dolar,,tasarruf,için,iyi,bir,yatırım,aracı,oldu,
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:55)