E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Doları’nın küresel ekonomide gücünü kaybedeceğine dair öngörüler her kriz döneminde sıklıkla yapılır ve bu tür yorumlara genellikle şüpheyle yaklaşmak gerek. Ancak Financial Times’ın haberine göre Stephen Jen’in döviz pi¬yasaları ile ilgili son yorumları oldukça ilginç noktalara temas ediyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kariyeri boyunca 4 yıl boyunca Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) görev yapan ve 12 yılı aşkın bir süre boyunca dev ABD bankası Morgan Stanley’de çalışan Stephen Jen döviz stratejileri konusunda oldukça bilindik bir isim. Jen Morgan Stanley’de çalıştığı sürede oluşturduğu “gülen dolar” teorisi ile tanındı. Söz konusu teori ABD ekonomisinin hızlandığı dönemlerde doların da yüksek performans gösterdiği görüşündeydi. Ünlü stratejist şimdilerde ise Londra merkezli finans firması Eurizon SLJ Capital’ın CEO’luğunu yapıyor. Jen küresel döviz piyasaları hakkında ilgi çeken araştırmalarıyla ismini duyurmaya devam ediyor.
FT haberine göre Jen döviz piyasalarıyla ilgili en son araştırma notunda ABD Doları’nın rezerv para birimi olarak “çarpıcı bir çöküş yaşadığı” konusunda uyardı. Ünlü stratejist söz konusu çöküşün Washington yönetiminin Rusya’ya karşı dolar taban finansal sistem üzerindeki kontrolünü kullanmasından kaynaklandığını belirtiyor.
Jen para birimlerindeki fiyat değişimlerine bakarak doların küresel rezerv para birimlerindeki payının 2001’deki yaklaşık yüzde 73’lük bir orandan 2021’de yaklaşık yüzde 55’e gerilediğini tahmin ediyor. CEO’nun araştırmasına göre geçen yılsa bu oran küresel rezervlerin yüzde 47’sine geriledi.
FT haberine göre Jen’in açıklamasındaki şu ifadeler dikkat çekti:
“ABD Doları rezerv para birimi olarak pazar payını piyasaların öngördüğünden çok daha hızlı bir oranda kaybediyor. Son yirmi yıldır doların küresel pazar payında istikrarlı düşüşlerin ardından, 2022'de pazar payını 10 kat daha hızlı bir şekilde kaybetti. Analistler bu büyük değişimi tespit edemediler zira küresel merkez bankalarının dolar varlıklarının nominal değerini, doların fiyatındaki değişiklikleri dikkate almadan hesaplıyorlardı. Fiyat değişikliklerine göre ayarlayarak hesapladığımızda, dolar 2016'dan bu yana pazar payının yaklaşık yüzde 11'ini kaybetti ve 2008'den bu yana bu miktarı iki katına çıkardı."
ABD Doları’nın rezerv para birimi statüsündeki bu erozyon, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana büyük bir ivmeyle hızlandı. ABD ve müttefikleri tarafından Rusya'ya karşı uygulanan istisnai eylemler, çoğu Küresel Güney'den olmak üzere büyük rezerv sahibi ülkeleri şaşırttı.
"Ukrayna ile ilgili bu tartışmada taraf tutmamıza da gerek yok. 2022'de doların rezerv statüsündeki çöküşün ana itici gücünün, mülkiyet haklarının tehlikeye atılmasına karşı panikleyen yatırımcıların bir tepkisini yansıtmış olabileceği konusunda spekülasyon yapmak makul görünüyor. 2022'de tanık olduğumuz şey, dünyadaki birçok rezerv yöneticisinin hem Rusya'nın hem de ABD'nin davranışlarına katılmaması, bir tür ‘dünyanın polisi fonunu azaltması' anıydı.”
Ancak döviz piyasaları konusunda aşırı bir hamle yapmadan önce dikkate alınması gereken bazı nüanslar da bulunuyor.
Her şeyden önce, doların silah haline getirildiği anlatısı, bu süreçte en fazla güçlenen para birimlerinin yen ve euro olduğu gerçeğiyle birlikte bulanıklaşıyor. Yen ve euronun rezerv pazar payı 2022’de yüzde 5 arttı ve hem Avrupa ülkeleri hem de Japonya Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara açık bir şekilde katıldı.
Euro bu süreçte stratejik konularda ABD’yi takip etmeyebileceği konusundaki belirsizlikten faydalanıyor da olabilir. Zira habere göre özellikle Trump yönetimi sırasında Avrupa ülkeleri İran yönetimine ABD’nin uyguladığı yeni yaptırımlara katılmamıştı. FT haberi Çin’in dünyanın en büyük rezerv sahibi ülke olduğuna da dikkat çekti. Bu noktada Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un Çin konusundaki diplomatik kumarı da euroyu Pekin tarafında daha güvende hissettirebilir.
Ancak dünyanın başka bölgelerinde güçlü rezerve sahip merkez bankalar bu kadar rahat değil. Haberde Çin örneği verilerek şu açıklamalara yer verildi:
“Diyelim ki yuanda yatırımlarınız olsa gerçekten rahat hissedebilir miydiniz? Tamamen dönüştürülebilir ve likit bir para olsa bile Pekin’in Washington’dan daha adil davranacağından emin olabilir misiniz? Dolar hala dolabınızdaki meşhur ‘en az kirli’ gömleğe benziyor.”
Jen’e göre ABD Doları’nı güçlü kılan iki unsur var: tercih edilen rezerv para birimi olma rolü ve küresel finans ve ticarette baskın olarak kullanılması. Stratejist, “Yatırımcılar bu iki farklı kavramı birbirine karıştırmamalıdır” diyor.
“Küresel Güney, dolar varlıklarını tutmaya devam etmek istemese de özellikle finansal işlemler için ABD Doları’nı uluslararası bir para birimi olarak elden çıkarma yeteneğine sahip görünmüyorlar. Doların uluslararası para birimi statüsünün arkasında yatan güçlü ağ etkilerinin üstesinden gelmenin çok zor olacağından şüpheleniyoruz.
Doların tahtını uluslararası bir para birimi olarak devirmenin anahtarı, çeşitli finansal piyasalardaki göreceli gelişmelere ve istikrara dayanmaktadır. ABD dışındaki finansal piyasalar gelişebilirse (istikrarsızlık olmadan büyür ve daha da enerjik hale gelirse) ve ABD'de tam tersi olursa, doların sonu gerçekten de gelebilir. Bununla birlikte, bizim görüşümüze göre bu yakın bir risk değildir, ancak eğilimler bu yönde ilerlemektedir.”
Uluslararası Ödemeler Bankası'nın son üç yıllık FX anketi, ABD Doları’nın tüm para birimi cirolarındaki payının 2010'daki yüzde 85'ten geçen yıl yüzde 88'e yükseldiğini gösteriyor. Küresel finansta da doların baskınlığı benzer şekilde hissedilebiliyor. Ancak Jen ABD’nin konumu üzerinde çok fazla oynamaması gerektiğini zira her şeyin Washington’un tahmin edebileceğinden çok daha hızlı değişebileceğini savunuyor:
“Rezerv para birimi olarak dolarda hakim görüş olan 'burada görülecek bir şey yok' tavrı çok silik ve kayıtsız görünüyor. Bununla birlikte dolar, esas olarak büyük, likit ve makul derecede iyi işleyen finansal piyasalar nedeniyle, uluslararası bir para birimi olarak hâlâ önemli ağ avantajlarına sahiptir. Bununla birlikte, bu ön koşulların kalıcılığı kesin değildir. ABD daha fazla politika hatası yaparsa ve kendi kendini inceleme kültürünü terk ederse, dünyanın geri kalanının aktif olarak dolar kullanmaktan kaçınacağı bir zaman gelecektir. Son olarak, yatırımcılar tarafından takdir edilmesi gereken şey, Küresel Güney'in dolar kullanmaktan tamamen kaçınamasa da, çoğunun halihazırda bu para birimini kullanmak istemediğidir.”
Küresel yatırımcılar uyarıyor: Dolarda düşüş bitmedi
McCarthy'den borç limitini 1,5 trilyon dolar artırma teklifi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bizdeki muhalifler de üç kuruş fayda sağlayacak diye döviz bürolarında kuyruğa giriyor
bizim TL Dibin dibinde dünyada en degersiz parası haline gelmiş enflasyon canavara dönmüş yetkililerimizde hiç bir şey yokmuş gibi konuşsada sandıkta anyayı konyayı göreceginin farkında degil çünkü onlar dünya bizden ibaret sanıyor amma yanılıyor .
birde tl baksınlar.yakında şunu hesaplayacaklar acaba bu parayı basıyoruz ama bu bastığımız kagıt daha mı değerli acaba.
hep asılsız haberler yapıyorlarrr nah asık yüzü doların . türkiyede baştacı dolar yüksewlmeye hazır ekonomist geçinen yalancıların yüzü asık çünkü biliyorlar yalanla bu iş yürümüyor.
Ahlaksız sapıkların köpeği olmak çok kolay değil mi? İftiracı köpek! Yeterki havala 1 dolara ruhunu namusunu satan köpekler. Adeta önce dolara sonra Amerika ya kalkan olmuşlar. Namus sözü verip namusunu pazarlayan ahlaksızlar ne zaman temiz ahlaklı bir insan göreler köpek misali tahammül edemez saldırırlar. Çünkü kendi pisiklerini dahi taşıyamaz olmuşlardır. Değil mi talancı köpek. Bu borsa gündem sayfalarındaki bir kaç fetoşçu it asla kendilerini itiraf etmeden deşifre etmeden Milletin ahlaklı insanlarını boy hedefi yapacak kadar ahlaksızdır. Tabi yanlarına da kalmayacak Üstelik din adına iftira atmak ta bu itlerin sığındığı pis aşşağılık huylardan birisi sadece
Yalancilarin kopegi olmak çok kolay di mi Baran? Rüşvet alip eşini bankamatik memur yapmışsın buradan salya akitiyirsun
Dolar köpeği olmak zor iş değil mi?
Doların değeri ne kadar düşerse o kadar amerika devletinin işine gelir.i!! Tabi vatandaşlarının ve elinde dolar tutan herkesin aleyhine bir durum!
Türkiye'de dolarla ihracat yapanların da yüzü asık, yastık altı doları olanların yüzü gülüyor ve seçimi beklediğini söyleyip sırıtıyor!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:55)