E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Commerzbank Başekonomisti Jörg Kraemer, yayımladığı bir raporunda doların dünya para birimi olarak geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Doların dünyadaki kilit para birimi statüsünün çökmeye başladığını dile getiren Kraemer, bunun kısmen, ABD dolarını sınır ötesi işlemler için daha az cazip hale getiren, bin yıldan bu yana sürdürülen ABD yaptırım politikasından kaynaklandığını öne sürdü.
Bu eğilimin, ABD Başkanı Donald Trump’ın tek taraflı yaptırımlar yaklaşımını benimsemesiyle yoğunlaştığına dikkati çeken Kraemer, “Bu eğilim, Avrupa ile giderek daha fazla arası bozulan Başkan Trump yönetimindeki ABD yaptırımlar politikası ile daha da güçlendirilebilir. Orta ve uzun vadede, bu daha güçlü bir euro/dolar döviz kuruna işaret ediyor.” ifadelerini kullandı.
Raporda, yabancı para birimi olarak doların rolünün uzun zamandan beri tartışıldığını aktaran Kraemer, şunları kaydetti:
“Doların dünya rezerv para birimi olma statüsünün sonu mu? Bu, İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan beri bir çok kez gündeme getirilen bir sorudur. 1960'ların başlarında, Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, ABD para biriminin özel durumunu bitirmek istedi. Ve 2009'da, Rusya ve Çin'in başkanları, benzer bir girişimde bulundular, başarılı olamadılar. Ancak doların kriter para statüsü çöküyor.”
Kraemer, dolar karşısında dünya para birimi olma açısından euronun iyi bir seçenek olduğunu belirterek, “Kuşkusuz, dolar hala SWIFT1 aracılığıyla yürütülen sınır ötesi işlemlerin büyük bölümünü oluşturmaktadır. Ancak bu pay son yıllarda azaldı ve euro şimdi ciddi bir rakip. Euronun bu işlemlerdeki payı artık sadece dört puan geride kaldı.” değerlendirmesinde bulundu.
“Bu artış tek başına, doların statüsünü tehdit etmek için yeterli değil”
Euronun artan öneminin bir nedeninin, Euro Bölgesi borç krizinin sona ermesinin ardından daha cazip hale gelmesinin olabileceği öngörüsünde bulunan Kraemer, raporunda şu ifadelere yer verdi:
“Ancak bu artış tek başına, doların dünyadaki para birimi olarak statüsünü tehdit etmek için yeterli olmayacaktır. Verimlilik açısından bakıldığında, uluslararası ticarette sadece bir işlem parasının olması mantıklı. Bu yüzden dolar, bu mevcut avantajı nedeniyle mantıken baskın döviz olarak kalabilir. Doların uluslararası finansal işlemlerdeki payının yine de düşmesi, dolara bağlı olumlu ağ etkilerini sıfırlayan bazı dezavantajlara işaret ediyor.”
Kraemer ayrıca euronun dünya ödeme işlemlerinde daha büyük bir statü kazanması durumunda talebin daha da artacağına dikkati çekerek, “ABD’nin aksine, en azından şu an Euro Bölgesi cari hesap fazlasına sahip. Bu, euronun sadece dolar karşısında değil, tüm para birimlerine karşı da kazanacağını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
teknoloji kimde abd de dunyanin en buyuk altin yataklari abd de dunyanin en buyuk petrol yataklari dan biriside abd de simdilik ortadogunun petrollerini somuruyor arabistanin basina abd yalakasi seyhleride getiriyor ki petrol dunyada dolar ile alinsin satilsin diye. dunyanin en guclu askeri guclerinden biride abd sagi solu deniz karasal dusmani yok.yukari kanada kendisinin sayilir.asagisi meksika tiri viri ulke.etrafinda tehdit olusturacak ulke de yok.bu ortamda daha cok borusunu otturur.biz cay icip survivor izliyoruz...
tl nin koltuğu hepten çürükmüş şamar oğlanına döndü
Her gün dollar,euro dinlemekten bıktık yeter artık
Çin ve Rusya abd nin yanlış politikarı sonucu ellerindeki doları çıkarmaya başladılar.belki bugünlerde değerli gibi duruyor ama orta ve uzun vade zarar yazabilir. ytd.
Nerede o günler
önümüzdeki bin yılın para birimi kripto paralar olacak, hazırlıklı olmalıyız...
HER ŞEYİN BİR SONU VARDIR DOLAR ZİRVENİNDE ÜSTÜNE ÇIKTI HATIRLADIGIM KADARIYLA 20008 YILINDA TL İLE EŞİT SEVİYELERE GELMİŞTİ BURALARDA BİRİLERİ YANACAK ÇÜNKÜ PATLAMA NOKTASINDA.
O zaman ımf polştşkası uygulanıyordu bu ülkede. Sonra birileri kafaslna göre ülke yönetneye başkadı. Sonuçta geldipimiz yer buradı. Bu arada milliparanın ne olduğunuda öğren.
En iyisi herkesin kendi parasıyla iş yapabilme zeminin oluşturulabilmesi.
1000 yıl mı? Bu ekonomist ABD'nin ne zaman kurulduğu zannediyor?
anlatmaya gerek yok görüyorsunuz
BU YORUMA BİR TEK SÖZÜM VAR. BİN YIL SÖZÜNÜN YANLIŞ OLDUĞU BİR ASIRDIR. SÜRDÜRDÜĞÜ SALTANATIN ARTIK SONUNA VARILDIĞI İSE DOĞRUDUR.
Eğer Euro sadece Almanya, Hollanda gibi ülkelerin parası olsa olabilirdi. Euro’nun içinde Yunanistan var, İtalya İspanya var fazla riskli.
SERBEST EKONOMİLER DE. HİÇ BİR ENSTRUMANIN KRAL KOLTUĞU OLMAZ. AL AŞAĞI EDERLER. 2005 DE ÇEYREK ALDIM.28 TL ŞİMDİ 300 TL. CANLI ŞAHİT EVDE DURUYOR. 2007 DE DOLAR 1270 AZ BİŞE ALDIM ODA DURUYOR CANLI ŞAHİT. ŞİMDİ HAYRET EDİYORUM İNANAMIYORUM. BİZİM PROFÖSÖR MAFİ EĞİLMEZ BEY. 1 DOLAR I TL OLACAK DEDİ. BİZİ KORKUTTU. DEMEKKİ PROFESÖRDE BİLE MEMİŞ. BEN NERDEN BİLEYİM.?
SEVGİLİ ARKADAŞIM, DOLAR GERİ KALMIŞ VE KALKINMAKTA OLAN ÜLKELERDE DEĞERLENİYOR. TEK SEBEBİ İSE DEVLETİN GELİR VE GİDER DENGESİNİ OLUŞTURAMAMASI. GELİR FAZLASI DA VEREMEDİĞİ İÇİN BORCUNU ÖDEYEMİYOR. YANİ DÖNEBİLMESİ İÇİN BORÇ BULMASI LAZIM. BORÇ VERENLER DE, MAL SATANLAR DA RİSK NEDENİ İLE BİZLERE DAHA FAZLA BEDELLE SATIYORLAR. PARAMIZ DEĞER KAYBEDİYOR. ECNEBİ İSE DURDUĞU YERDE BİZE GÖRE SIFIR RİSK İLE DÜNYA PİYASALARINDAN DAHA FAZLA GELİR ELDE EDİYOR. SENİN MİSALİN GÜZEL AMA BEN HATIRLIYORUM. 1 tl İLE BİR DEPO BENZİN ALDIĞIMI. YANLIŞ HATIRLAMIYORSAM DEPOM 50 lt İDİ. DOLAR İSE 2,40 KRŞ İDİ. ŞİMDİ DOLAR KAÇ tl DİYE BAKTIĞIMIZDA 4.400.000 tl YAKLAŞIK OLARAK ESKİ PARA İLE. KISACA KANDIRILIYORUZ. DOLAYLI VERGİ SİSTEMİ İLE DE SOYULUYORUZ. DÜNYANIN EN PAHALLI TAŞIMA SİSTEMİNİ KARA YOLLARINI KULLANIYORUZ. ULAŞIM MALİYETİ ZAMAN ZAMAN FARLA FİYATININ 2 KATINA ÇIKIYOR.MESELEEN KISA ANLATIMI İLE BURADA. UMARIM SAN DE ZENGİNLEŞTİRİRSİN. EKONOMİ BİLGİN VAR İSE.
Commerzbank Başekonomistleri bu kadar ileri görüşlüyse geçen yıl neden kendi yönettikleri bankaya zarar ettirdiler.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:47)