E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye topyekün seferber oldu Türk Lirası’na sahip çıkıyor. Ülkenin dört bir yanından dövizini bozdur kampanyalarına destek hızla yükselirken ekonomi yönetimi de hızla Türk Lirası’nı özendirici tedbirleri hayata geçiriyor. Kamu ihalelerinde TL zorunluluğu başta olmak üzere önümüzdeki dönemde dolara yedi koldan satış baskısı oluşacak. 112 milyarı bulan vergi ve sigorta prim borcu yapılandırması sonrası vatandaşın yastık altında ve bankadaki dövizleri bozdurması, varlık barışından gelecek paranın hızla ekonomiye kazandırılması ile piyasada dövizde satış baskısını artırması bekleniyor. Ayrıca Rusya, Çin ve İran ile TL ile ticaretin artırılması, TMSF’nin tahsilatlarını TL ile yapacak olması ve AVM ve ofis kiralarında TL kullanımını özendirilmesi dövizin belini bükecek. İşte dövizin belini bükecek yedi hamle:
KAMU İHALELERİNE TÜRK LİRASI ZORUNLULUĞU
Kamu ihalelerine yönelik Türk Lirası ve yabancı para ile ilgili çok sayıda yönetmelik ve tebliğde değişikliğe gidildi. Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) ‘Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ‘Yabancı para birimi cinsinden teklif verilebilecek durumlarda ise ilk ilan veya davet tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Merkez Bankası çapraz kuru üzerinden tekliflerin değerlendirilmesinde esas alınacak para birimine çevrilerek’ ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik değişikliğine göre istekliler teklifini gösteren fiyatlar ve bunların toplam tutarlarını Türk Lirası olarak verecek. Sözleşme konusu işin ödemelerinde TL kullanılacak. Benzer değişiklik ‘Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde’ yapıldı. Resmi Gazete’de yer alan düzenleme ile ‘Kamu İhale Genel Tebliği’nde de dövizle ilgili cümlelerde ifade değişitliğine gidildi.
100 MİLYAR DOLARLIK VARLIK BARIŞI ÇIKARMASI
Yurt dışındaki birikimlerin Türk ekonomisine kazandırılması amacıyla çıkarılan ‘Varlık Barışı’nda Maliye tanıtım atağı başlıyor. 31 Aralık tarihinde bitecek başvuru süresi için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) farklı ülkelerde tanıtım faaliyetleri yürütecek. Ekonomi yönetimi başvuruları yıl sonuna kadar devam edecek olan varlık barışı uygulamasından rekor miktarda başvuru bekliyor. Kaynaklar 100 milyar liralık beyanın üzerine çıkılabileceğini hesaplıyor.
RUSYA, ÇİN VE İRAN İLE TL TİCARETİ
Türk Lirası’nı özendirici döviz kullanımını azaltıcı çalışmalar kapsamında dış ticarette doları rafa kaldıracak adımlar atılıyor. Ekonomi Bakanlığı’nın çalışması ile milli para birimleri ticarette daha fazla kullanılacak. Öncelikli olarak Rusya ve İran gibi ihracat ve ithalatın fazla olduğu ülkelerle olan alışverişte TL’nin ağırlık kazanması için çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda örneğin İran’dan alınan doğalgaz için TL üzerinden ödeme yapılırken, bu tutara karşılık İran’da Türkiye’den müteahhitlik veya farklı hizmetler alabilecek. Benzer bir uygulama Rusya, Çin ve Güney Kore ile de artırılacak. Hali hazırda İran’dan alınan petrol için ödemelerin kısıtlı bir tutarı milli para birimiyle yapılıyor. Tamamen sisteme geçilmesi için Merkez Bankası ile Ekonomi Bakanlığı yetkilileri taraflarla görüşme yürütüyor. Türkiye 2002 yılında dış ticaretini yüzde 0.6’sını TL ile yaparken bu oran 2016 yılının ilk 9 ayı itibarıyla yüzde 6.1’e yükseldi.
KİRALARDA DOLAR RAFA KALKACAK
Kamu yeni sözleşmeleri TL ile yapmayı planlarken, vatandaşın ticari mukavelelerini de milli para üzerinden yapması özendirilecek. Örneğin AVM, rezidans ve ofislerde dolar cinsi kira bedeli yerine TL ile ödeme yapılması çağrısı yapılacak. Ekonomi yönetimi bu tarz ödemelerin milli para üzerinden yapılması için görüşmelerde bulunacak. AVM’lerde TL ile kira ödemesi yapılmasının buralarda işletmesi olan firmalara da olumlu katkı sağlayacağı belirtiliyor.
SÖZLEŞMELER TL İLE ÖDENECEK
Devletin yaptığı 5 milyar doları bulan sözleşmelerde de revizyona gidiliyor. Alacağı dolar olarak öngören sözleşmelerin TL olarak ödenmesi imkanı sağlanıyor. Böylece örneğin devletten alınan bir ihalede taksitli ödeme var. Firmalar piyasaya gidip döviz alıp kamuya ödeme yapmak yerine elindeki TL ile ödemesini gerçekleştirebilecek. Öte yandan, Hükümet enerji, savunma, sağlık, ulaştırma başta olmak üzere yapacağı ihale ve mal alımlarında yerli üretimi destekleyici çalışmalarına yeni dönemde hız verecek. Dolar yerine TL ile ödemenin yapılacağı ihalelerin sayısı artacak. Türkiye’de farklı alanlarda 2023 yılına kadar 750 milyar dolarlık ihale ve yatırım yapılacağı hesaplanıyor. Yüzde 51 yerli üretim tercihinin sanayiciye büyük destek sağlayacağı belirtiliyor.
TMSF ALACAKLARINI TL İLE TAHSİL EDECEK
TMSF aldığı karar kapsamında yapılan satışlardan kaynaklı 2.5 milyar dolarlık alacağını Türk Lirası olarak tahsil edecek. Ekonomi yönetimi alınan kararlarla kısa vadeli tedbirler sayesinde 10 milyar dolarlık bir dövizde rahatlama olacağını hesaplıyor.
DÖVİZE, 112 MİLYARLIK DARBE
112 milyar TL’yi bulan vergi ve prim borç yapılandırması için vatandaş ve şirketlerin yastık altı birikimlerini ekonomiye kazandıracağı hesaplanıyor. Bu kapsamda hem yastık altındaki dolar ekonomiye kazandırılması hem de bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması bekleniyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ha haa haaaa eminim dolar şimdi yerlerde sürünür zira ciddi bir savaş açılmış iyi komedi ...
DEVLET GITSIN ONCE IHLAS HOLDIGTEN YILLAR ONCE INSANLARIN BATAN PARASINI ALSIN
vatan için millet için doları bozdur,millet kazansın,ülke kazansın.tl.ye dön, döviz alma.
sözleşmelerde ticaret de altın ve gümüş sikkelere dönülürse dolar biter
çözüm mü DÖVİZ BÜROLARINI kapayın. beh beh beh
eeeeeee bir ülke ekonomisini batırmak istiyorsanız geriye ne kaldı siz söyleyin
içerdede fetöyü çıkarmışız heryere kamyyum moda olmuş artık yabancı ortaklıklara bile sıçramış dışar da da en büyük ihracat ortağımız ab ilede papaz olmuşuz.
milyonlarca mülteciyi besliyoruz,hepsi ptt de maaş kuyruğunda,savaşa girmişiz askeri harcamalar tavan yapmış,turizmi gebertmişiz,buna bağlı Antalya narenciye piyasaı çökmüş,ihracatı batırmışız,malum rusya,şimdide avrupayla papaz olmuşuz en fazla ihracat yaptığımız kıta
döviz bürolarını kapatmaklazım
en az 5 puan arttırmadan bu dokar 3,40 ın altına gelmeeeezzzzz
tl yi özendirmek faiz arttırmakla olur,gerisi zırrrrt tokai.
AB ile gerginlik bitmediği müddetçe Dolar düşmez.Bizim siyasetçilerimiz oyun oynamayı bırakmalı artık.
Bırakın bu palyatif çözümleri bundan sonra faizleri artırmak da artık eskisi gibi kalıcı çözüm olmayacak çünkü hem çevresel hem de iç iklim yabancı yatırım için uygun değil
Elin dolarına güldürmeyin kendinizi 12 sene dolar sıcak para yüksek faiz dünyadaki bol likidite ile sanal olarak düşük tutuldu bu kadar dış ticaret ve cari açıkla dış borçla normal seviyesi zaten 3.60 - 4.00 aralığı o da şimdilik
VATANDAŞI SOYDURMAK İSTİYORLAR.
DOLARIN BELİ ŞU SAATTEN SONRA BÜKÜLMEZ ocak ayında vatandaşa zam yagmuru başlar...
Güvenilir olmaktan çıkanbir uülke var bu zamana kadar hormonlayarak iyi gösterilen ülke ekonomisinin yabancı yatırımcının ülkeden çekilmesiyle bozulmasını gördük suan kaldırılan kişi tarafından kaldırılmak ne kötü birsey ama bu yastık altindaki dolarla olacak bir iş değil Tansu Çiller dönemineki gibi zarara uğrar o bozduran Tayfa bende dolar yok olsada bozdumam kendisi topluyor millete bozduuruyor
tl değer kaybetmeye devam ederse, ticarette tl kullanan zarar eder. kim bile bile zararı göze alır
Özet yorum;Zırt tokai...
Siyasetçiler biraz gergin konuşmalardan vazgeçip sakın konuşsalar, biraz uzlaşmacı ve yumuşak konuşsalar inan bu kadar olmazdı. Meksika dan bile fazla etkilendik.
8 nolu madde de Hergün Baara baara konuşup TL yi korkutmamak..
İyi de TL ye kim güvenecek ?Her gün bir tarafa baara baara konuş var mı dünyanın başka bir yerinde benzer durum..TL de baara baara değer kaybeder..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:00)