E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Amerikan Merkez Bankası FED’in, ocak ayı sonunda yapacağı toplantıda aylık tahvil alım azaltımı tutarını 10 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarması muhtemel. Bu beklenti, uluslararası piyasada diğer para birimleri karşısında doların değer kazanmasına sebep oluyor. Dolar dün 2,21 TL’yi aşarak yeni rekor seviyeleri gördü.
Zaman'ın haberine göre, Amerikan Merkez Bankası FED’in aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımını 10 milyar düşürmesiyle değer kazanan dolar, tahvil kesintisinin 20 milyar dolara çıkarılması ihtimaliyle yeniden yükselişe geçti. Bu ihtimalin ardından Türkiye’de dolar dün 2,21 lirayı aşarak yeni bir tarihi zirveyi gördü, Euro ise 3 TL’yi geçti. FED’in kararı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiliyor. Yabancı yatırımcılar, Amerika’da yükselen tahvil faizleri sebebiyle Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarındaki paralarını Amerika’ya taşıyor. Bu sebeple borsalar değer kaybederken, yerel para birimleri Dolar karşısında geriliyor.
Amerikan Merkez Bankası FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını 75 milyar dolara düşürmesiyle değer kazanan dolar, alım tutarının 65 milyara dolara ineceği tahminiyle diğer ülke para birimleri karşısında ikinci defa yükselişe geçti. Türkiye’de de dolar dün 2,21 lirayı aşarak yeni bir tarihi zirveyi görürken, Euro da 3 TL’yi geçti. FED Philadelphia Başkanı Charles Plosser, bu ay sonunda toplanacak FED’in tahvil alımlarını 10 milyar dolardan daha büyük tutarda azaltabileceğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından tahvil azaltım tutarının 20 milyar dolara çıkabileceğine ilişkin tahminler ortaya atıldı. Tahvil alımı azaltımında ikinci indirim beklentisinin ardından Amerikan Doları diğer ülke para birimleri karşısında yeniden yükselişe geçti. Charles Plosser, katıldığı bir konferansta gazetecilere, “Amerika’da ekonomi büyümeye ve güçlenmeye devam ederse, mümkünse süreci hızlandırmayı düşünmemiz de söz konusu olabilir. Tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılmasına itirazım yok, ancak benim tercihim biraz daha hızlı hareket edilmesinden ve daha erken sonlandırılmasından yana.” açıklaması yapmıştı.
FED’in tahvil alımı azaltımı kararı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiliyor. Yabancı yatırımcılar, Amerika’da yükselen tahvil faizleri sebebiyle Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarından çıkıp parasını Amerika’ya taşıyor. Bu sebeple borsalar değer kaybederken, yerel para birimleri de dolar karşısında geriliyor. FED’in ikinci dalga tahvil azaltımı beklentisiyle dolar, TL karşısında dün de değer kazanarak yeni rekor seviyeleri gördü. Bankalararası piyasada güne 2,1947 liradan başlayan dolar, hızla tırmanışa geçerek 2,21 seviyesine ulaştı.
Yatırım uzmanı Mehmet Özkaya, doların yükselişinde ana etkenin FED’in ocak ayı sonunda yapacağı toplantıda tahvil alımını yine azaltacak olması beklentisi olduğunu söyledi. 18 Aralık 2013’te 67 dakikalık basın toplantısı düzenleyerek tahvil alımını 10 milyar dolar azalttıklarını açıklayan FED Başkanı Ben Bernanke, yerine geçen Janet Yellen’in azaltıma devam edeceğini “Yellen de benim gibi düşünüyor.” sözleriyle ifade etmişti. Özkaya’ya göre ABD’nin ekonomik verileri ocak ayında yeni tahvil azaltımı ihtimalini kuvvetlendiriyor. Amerika’da GSYH bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,6 tahminini aşarak yüzde 4,1 olarak gerçekleşti ve 2011’in son çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
XTB Foreks Araştırma Başkanı Halil Reçber, sadece Türkiye’nin değil Brezilya, Hindistan, Güney Afrika’nın da para birimlerinin dolar karşısında eridiğine dikkat çekti. Halil Reçber, “Türkiye’de siyasi risk olmasa, Gezi Parkı olayları olmasaydı da doların değeri artacaktı. Güney Afrika’da ve Rusya’da siyasi olayların olmadığı ortada, ama bu para birimleri bizden daha çok değer yitirdi. Yani siyasi gerilimler burada tuz biber rolü oynadı. Dolar zaten artacaktı, böyle bir eğilim olacaktı.” değerlendirmesi yaptı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
valla ben battım da sizi bilmem
Kriz teyet geçmiti 8 ayda dövüzde türk lirası %25 eridi, memur zammı 3+3 nasıl oluyor .
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:25)