E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kur artışı, yabancılar ve yurtdışında yaşayan gurbetçiler için Türkiye'yi cazip hale getirdi. Ev almaya koşan yabancı, yükselen döviz kuru karşısında daha avantajlı fiyatlarla konut alma imkânına kavuştu. Yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanma etkili oldu. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre ağustos ayında, markalı konut projelerinin yüzde 11'i yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın (yüzde 9) 2 puan üzerinde. Yabancı yatırımcıların tercihi ağırlıklı 2+1 (yüzde 42) özellikteki konutlar olarak öne çıktı. Onu 3+1 (yüzde 29) ve 1+1 (yüzde 19) konutlar izledi.
5 YILDA FİYATLAR YÜZDE 85 ARTTI
Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0.17, son üç ayda yüzde 1.44, son altı ayda yüzde 3.48, son bir yılda yüzde 9, son üç yılda yüzde 36.47, son beş yılda ise yüzde 84.82 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son bir ayda yüzde 1.18, son üç ayda yüzde 3.61, son 6 ayda yüzde 5.31, son 1 yılda yüzde 8.42, son 3 yılda yüzde 28.76, son 5 yılda ise yüzde 67.40 oranında artış gösterdi. Yeni Konut Fiyat Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası'nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,58 oranında artarken; İstanbul Avrupa Yakası'nda yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0,33 oranında arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası'ndaki projeler Avrupa Yakası'na kıyasla 10,70 puan fazla artış gösterdi.
GELİRİ DÖVİZ OLANA BÜYÜK AVANTAJ
Seda Tabak'ın Sabah'taki haberine göre GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanmanın etkili olduğunu belirtti. Yetgin, şöyle değerlendirdi: "Kur artışı, yabancılar ve yurtdışındaki gurbetçiler için Türkiye'yi cazip hale getirdi. Geliri döviz olanlar için avantaj ortaya çıktı. Yabancılara yapılan konut satışları; 2018 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.15'lik büyüme ile 11 bin 816 adet seviyesine yükseldi. Ayrıca, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 17 ve senet kullanım oranı yüzde 49 olarak gerçekleşti. Bu veriler, konut alıcısının, kredi faizinin yükselmesiyle, firmaların sunduğu kampanya ve ödeme seçeneklerini değerlendirdiğini gösteriyor."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yalanlaaa yalanlaaa bende berber dükkanı mi satıp ev alayım hemen....
ya kendi ulkemizde sürünüyoz... yabancu ne istese yapıyo krall gıbı
Evlerin fiyatlari daha da duser..kredi faizleri yuksek.banka herkeze kredi vermiyor..pesin parasi olan soz sahibi olur.. 400 bin degerinde evi olan dolar bazinda evi 100.000 dolar ediyorken su an 60 bin dolara dusmus oldu.o yuzden kimse indirim yapmak istemiyor..yabanciya fiyatlar cok ucuz geliyor bu yuzden.
ADESE BİR HAFTADA YÜZDE YÜZ YÜKSELDİ MANİPÜLASYONDAN HALA BÜRÜT TAKAS GELMEDİ BU HİSE SPK GECİYOR EL KOYMUYOR
Kim.karli kim zararli bu iste
dolar angutları KARGALARI bloombergin patatesine,soğanına,susamına,domatesine yatırım yapmış.
Devülasyon yapıldı . Para basılacak. Vatandaş bankalardan dovizi çekse bankalar Merkez bankasında yeterli doviz yoktu, şimdi kar realşzasyonu yapan vatandaş dovşz yerine lira çekmesi sağlandı ve bu liralar basılan paralarla ödenir... Basılan paralarla daha fazla fovşz toplanır. Me kadar yüksekten toplanırsa devlete maliyeti soğur olacak basılan para İle toplanacağı için . İç mallar yabancı için çok ucuzladı ihracatın artması dovşz girişi olmadı demek. Tabi bu durumda vatandaşın elindeki eridi devlet çok karlı çıktı, dovşz pozisyonu olanlarda çık karlı çıktı. Bu süreçlendşrilen plana duş mihrak dendi, politik manevra İle burdan siyasi prim de üretildi.
Ülkenin vergi yükünü sırtlayan düşük ve orta gelir grubunu düşünen bir Allah'ın kulu yok. Toki bile sadece lüks konut yapıyor artık. Müteaahhitlerin hepsi yamyam, gözü paradan başka bir şey görmeyen fırsatçılar. O yüzden kim ne derse desin, batan hiçbir inşaat şirketi için gram üzülmüyorum, beter olsunlar. Fiyatları yukarı çeke çeke uzaya çıkardınız fiyatları, ülke gerçekleri ile alakası kalmadı. Yabancılar ve yabancı para cinsinden geliri olanlar oturdukları yerden %40-50 indirim almış gibi parsel parsel toplamaya devam ediyorlar ülkeyi. Diyeceksiniz ki bu da bir nevi ihracat gibidir ülke ekonomisi için iyidir, tamam da kardeşim beni kim düşünecek? Vatandaş kendi memleketinde nasıl ev alacak?
Ev fiyatları dipte mi??? Şaka mısınız ya siz? Bulunduğum şehirde en ucuz oturulabilir ev fiyatı 300-350 binden başlıyor ve 1 kuruş düşmüyor. Ağlıyorlar satış yok diye ama ne hikmetse fiyatların düştüğü yok. Yükselmeye açık ama düşmeye kapalı! Normal diyeceksiniz belki, kime göre normal ama? Benim maaşıma yıllardır %10 bile zam gelmiyorken, 3,000TL maaşı olan bir insana mı normal? Nüfusun büyük çoğunluğunun gelir ortalaması bu civarda hatta daha düşük. Bu evleri alanların kimler olduğu haberde de görülüyor zaten, ya yabancılar ya da yüksek gelirli kişiler. İnşaat sektöründe min %150 kar etmeden iş yapan yok, yani amaç insanlar ev alsın değil, olay tamamen duygusal! Yok milli kampanyaymış yok seferberlikmiş, traş geçin bunları.
2015 yılından beri İstanbul'da konut satış fiyatlarında artış yok. Tapu kayıtlarındaki satış fiyatları belediyelerin koyduğu emlak değerinin artışından kaynaklanıyor.
Batık kredilerden bankaların elinde gayrimenkul stoku aşırı şişmiş durumda bu da özellikle ev fiyatlarının bir süre daha düşük seyredeceği anlamına gelir.
EV FİYATLARI DİPTE SÜRÜNÜYOR PARASI OLANA EV TAVSİYE EDERİM.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:09)