E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İsviçreli yatırım bankası UBS, 2018’de euro’nun dolara karşı güçleneceğini savunuyor. Zürih merkezli UBS, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışına gitmesine rağmen doların 2018’de zorlu bir yıl geçirip euro karşısında zayıflayacağını öngörüyor.
ABD’de faizlerin yükselmesi, yatırımcının daha yüksek getirili varlıkları öngörerek ABD varlıklarına akın etmesi nedeniyle genellikle doların yükselmesini destekler. Ancak UBS finansal hizmetler grubu, euronun gelecek yıl her ne olursa olsun doları oyun dışına dışına iteceğine inanıyor. 2017 yılbaşından bu yana euro, dolar karşısında yaklaşık yüzde 11.5 değerlendi.
UBS stratejistlerinin hazırladıkları “2018 küresel döviz kuru görünümü” başlıklı raporda,”Dolar için önemli olan şey, bir sonraki yükselişin zamanlaması değil. Önemli olan şey Fed’in faiz artışı döngüsü boyunca ne kadar sıkılaşmaya gideceği. Zaten piyasalar adil bir faiz artışını bekliyor. Görece euro “halen ucuz” ve “güçlü büyümenin değerlenmeyi katalize etmesi gerekiyor” ifadeleri yer aldı.
UBS’nin Küresel Strateji Departmanı Başkanı ve görünüm raporu ekibinin sorumlusu Yianos Kontopoulos, “2018’de ABD Dolarının Kanada Doları ve Japon Yeni karşısında iyi bir performans göstermesini bekliyoruz. 2018’de dolar / yen paritesi yükselecek” diye görüş bildiriyor. Bu arada UBS siyasi belirsizliğin gölgesindeki İngiliz Sterlini ile ilgili bearish (düşüş eğilimi) görüşünün “yavaşlayan ekonomi bileşiklerinin Brexit müzakereleri etrafındaki belirsizliği nedeniyle bozulmadan kaldığını belirtti.
“Riske duyarlı para birimleri güçlenecek”
UBS, yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri “riske duyarlı para birimlerine” gelince bazılarının diğerlerinden daha cazip olacağına işaret ediyor. İsviçreli banka, sağlam bir büyüme ve düşük ama ılımlı artan çekirdek enflasyonun hakim olduğu bir küresel ortamda riske duyarlı Avustralya Doları, İsveç ve Norveç Kronunun dolara karşı daha iyi performans ortaya koymasını bekliyor. UBS raporunda, “2018 yılı boyunca İsveç ve Norveç Kronunun kademeli olarak değer kazanmasını destekleyen Avrupa’daki canlanmanın dayandığı makro zeminin devam edeceği görüşümüzü sürdürüyoruz.” deniliyor.
5 yılda küresel ekonomi için 3 senaryo
Kuruluşu 1817’lere kadar giden uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketi BMO Global Asset Management “Küresel Ekonomi Görünümü 2018-2023 ” başlıklı raporunda dünya ekonomisi için 3 senaryo ortaya koydu. Söz konusu raporun temel senaryosuna göre önümüzdeki beş yılda dünya ekonomisinin ılımlı enflasyon ile istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etme olasılığı yüzde 60. Parasal genişlemenin kademeli olarak geri çekilmesi sessiz enflasyon baskılarını esneterek piyasalar tarafından eritilebilecek gibi görünüyor.
Görece iyimser ilk senaryoya göre Avrupa’nın ABD’yi büyümede sollaması ve küresel büyüme yarışında lider olabileceği öngörülüyor. Dünya ekonomisi iyi durumda ve sağlıklı kar marjları korunurken, risk varlıkları genellikle bu senaryoda gelişebilir.
İkinci senaryoya göre ise politika yapıcılarının hataları konusundaki endişeler göz önüne alındığında, olumsuz bir senaryo riski artıp; küresel durgunluk tehdidi oluşabilir. Olasılık ihtimali yüzde 30 olan resesyona dayalı senaryo piyasalarda büyük bir hisse senedi düzeltmesi ve tahvil rallisini içeriyor.
Üçüncü ve son Senaryo, “Mükemmel Politika Başlar” başlığını taşıyor. Ve olasılık ihtimali sadece yüzde 10. Bu senaryo, merkez bankalarının enflasyonu yükseltmeden ekonomileri tam istihdama sorunsuzca getirme konusunda başarılı olabileceklerini öngörüyor. Bu “mükemmel dünyada” risk varlıkları güçlü bir şekilde performans gösteriyor ve tahviller yalnızca sınırlı bir baskı altına giriyor. Oynaklık düşük kalıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dolar ve eurou daki artıs gelişmekte olan olan ulkeler adına daha pahalı mal alımı olacagı için bu ulkeler abd ve avrupa ülkelerinden mal almak yerine ekonomisi düşük ülkelerden mal alacaklar o zaman dolar kendi kıymetini kendi yitirecek deniz aşırı ve yeni gelişmekte olan ülkeler yeni ticaret ortaklarımız olmalı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:05)