E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “Stok barışı için ne yapabiliriz?’ diye çalışıyoruz” dedi.
Geçtiğimiz günlerde basınla sohbet toplantısı düzenleyen BIST Başkanı Himmet Karadağ, Türkiye’de 2001 sonrası dönemde bankacılık sektöründe pek çok reform yapıldığını, mevduat yatırımcısının birikimlerinin güvencede olduğunu belirterek, “Vergide barışıyoruz. Varlık barışı yapıyoruz. Borsa’ya güvenmiş gelmiş bir şirketin küçük yatırımcısı olmuş. Şirketi kaybolmuş elinde hisselerle kalmış. Ne suçu var hisse yatırımcısının. Off shore’da batan parayı bile ödedik. Şu anda tüm stoğu tarıyoruz. Sadece küçük yatırımcılara bakıyoruz. Büyük yatırımcıyı kenarda tutarak, sıkıntılı şirketlerde, stok affı konusunda, sermaye barışı için ne yapabiliriz. Hisse yatırımcısını küstürmüşüz, bir el sıkışalım. Hukuki sıkıntılı alanlarda var ama bir paket yapabilirmiyiz diye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
Dünya'nın haberine göre, Karadağ, Borsa İstanbul, idari kuruluşları da bir araya getirerek İFM vizyonuna uygun olarak ne yapılabileceğini çalıştıklarını da aktardı. Karadağ, “Küçük yatırımcı küsmüş. Dipteyiz, sıfırdan artık motoru çalıştırıp başlamak lazım” ifadelerini kullandı.
Karadağ, küçük yatırımcıyı cezp etmek için halka açık şirketlerle de bir araya gelerek ‘ödül’ programları yapacaklarını da söyledi. Karadağ, BIST-30’daki firmalarla görüştüklerini bu şirketlerin de önerilerine sıcak baktıkları bilgisini de paylaştı. Detayları daha netleşmeyen çalışmaya göre bir hisseyi elinde uzun süre tutan küçük yatırımcıya, şirket, faaliyet alanına giren ya da gönlünden kopan bir hediye verecek. Karadağ, “Lot ve elde tutma süresi gibi belli kriterleri olacak. Zaten BIST-30 şirketlerimiz kurumsal firmalar. Kurumsal tarafta bir çok kampanya yapıyorlar. Onları küçük yatırımcılarına da sunacağız. Telefondan, arabaya kadar yolu var. Aynı fırsatı yatırımcıya da sunalım. Yatırımcıya hareket sağlar. Hisse yatırımcısı da kendini konforlu hissetsin” diye konuştu.
BIST-30, BIST-100’deki hisse fiyatlarının çok düşük seviyelere gerilediğini belirten Karadağ, “Yabancı yatırımcı oranında zerre düşüş yok, artış var. Moody’s’in kararının ardından daha fazla yabancı yatırımcı geldi” dedi.
32 sayılı karara Borsa düzenlemesi geliyor
Himmet Karadağ Hazine’nin 32 sayılı kararda değişiklik yapmaya hazırlandığını da söyledi. Karadağ, sadece TL değil dolar ve euro başta olmak üzere diğer para birimlerinde de işlem yapılabilmesi için çalışıldığını anlatırken, “TL yatırımı özendirelim ama İstanbul Finans Merkezi olsun istiyorsak Pazar merkezli bir bakış açısına sahip olmamız gerekir” dedi.
Platin-paladyumun KDV’si kalkmalı
Karadağ, hisse ve tahvil dışı piyasalardaki vergilendirme sorununun da devam ettiğini belirtti. Karadağ, “Ekmekten vergi alıyorsun da pırlantadan vergi almıyorsun’ mantığıyla yıllarca ülke ekonomisine zarar verildi. Biz yıllarca kıymetli taşlardaki ÖTV’yi kaldıramadık bizim tüm pazarımız ya diğer ülkelere kaçtı ya da kayıt dışı bir Pazar oluştu. Yüzde 25 vergi alacağım derken yüzde sıfır vergi alır hale geliyorsun. Dünyada da bundan vergi alan yok. Platin ve paladyum da KDV var. Hem vadeli hem spot piyasada katılım bankalarının işlemleri. Bu alandaki milyar dolarlık işlem hacmi LME’ye gidiyor. Platin ve paladyum da KDV olduğu için Londra’ya giden işlem hacmi herhalde 10 milyar doları bulmuştur” dedi.
5 milyona Bebek’te bakkal açamazsın
Karadağ, piyasa değeri 2-3 milyon TL düzeyinde olan Borsa’ya kote pek çok şirket olduğunu belirterek “Capital’siz market olur mu? 2 milyon TL’lik borsa şirketi olmaz. KOBİ’nin hisse IQ’suna gelmemesi lazım. KOBİ’ler için farklı proje finansmanı ürünlerimiz var” dedi.
Girişim sermayesi şirketlerinin 500 bin TL verdiği şirketlerin 5 milyon TL piyasa değeri üzerinden halka açılmaya çalışmasını eleştiren Karadağ, “Bugün Bebek’te 5 milyon TL bakkal açamazsınız” dedi. KOBİ’lerin halka açılmalarının ‘doğru ürün’ olmadığını hatta sermaye piyasalarında doğru ürün ve doğru ölçeğin yakalanamamış olduğunun altını çizen Karadağ, “Geçmiş verilere bakın SPK’nın onayladığı, Borsa’nın listeye almadığı hiçbir şirket yok. Biz almadık. 3 yıldır zarar eden SPK’nın onayladığı şirketi kota almadık” diye konuştu. Kotasyon yönetmeliğinde yaptıkları değişiklik önerisi ile de faaliyet karı şartını artık net kar şartına bağladıklarını da anlattı.
Kanal İstanbul’un finansmanına talip
Türkiye’de sermaye piyasalarının büyük alt yapı projelerinin payının sıfır olduğuna da işaret eden Karadağ, bu projelerin menkul kıymetleştirilmesi gerektiğini de vurguladı. Karadağ, “Biz finansman paketi oluşturulurken kaçırmamız lazım. Tüm ekip Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul’u kaçırmamak için uğraşıyor. Bakanlıklara mutlaka pakette menkul kıymette olsun diyoruz. Yüzde 5 de olsa proje finansmanını menkul kıymete aktarırsanız işlem gören holding haline gelirsiniz” şeklinde konuştu.
Dolarda 4 TL’den korkuyorsan VİOP’a gel
“Kur riskine karşı VİOP’ta kasko gibi ürünler var” diyen Himmet Karadağ, TL kampanyalarının yapılmasına neden olan kur atağı sırasında VİOP’ta işlem gören dolar sözleşmelerine baktıklarını ve 2017 sonu için 3.7 TL’nin üzerinde bir fiyat görmediklerini vurguladı. Karadağ, “Aralık 2017 sonuna fiyatlanan en yüksek sözleşme 3,93 TL. Bu şu demek. Gelip bu fiyattan alabilirsiniz. Bunun üzerinde bir fiyat riski olduğunu düşünüyorsanız, kaygınız varsa, gelin alın. 4 TL olacağını düşünüyorsanız buyurun” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
güvenin olmadıgı yerde bir cacık olmaz ilk önce güven olacak..vatandas yatırım yapsın hukuk olacak ki o vatandas hakkını arayabilsin
Beni batırdığınız için çok mutluyum sn.başkan, zira battıktan sonra dolara yatırım yaparak zararımı fazlasıyla çıkardım.
4zaten artik potada başka fiyat ver baskan o fiyat artik cepte
ne 4'ü sayenizde 5'e de gelecek, susun artık...
bu utanç size yeter
Şirketlere geri alım zorunluluğu getirin halka arz fiyatına göre. Hala arz olduğu seviyelere gelmeyen hisseler var.
adamın görüntüsü bana hiç güven vermiyor ben dolar almaya gidiyorum :D
zaten alıyorlar. söylemenize gerek yok. 4 te olur, 4100 de olur.
merkez korkudan ağzını açamıyor
bu gidişle hafta sonu dolar 4 lira olur . daha ne konuşuyosunuz
BENİM KÜMESTE 9 TAVUK 3 HOROZ 5 TE ÖRDEK VAR.HERGÜN 4 YUMURTA ALIYORUM.BORSA'DA HALKA ARZ YAPABİLİRMİYİM?
çok dolar var herharlde 4 lira dan satacak bize
Borsada yeterinde soyulmadı tüğlerimiz... biraz üzerimde tüğ var... Viop dada onları aldırmaya geliyoz.. Epilosyan olsunda, tam olsun bari :D şaka gibi..
dolar 3.70 akşama 3.75 bunlar 2017 sonu için 3.70 in üstü fiyat görmüyorlar mış..:)
Batmak üzere olan şirketim var borsada halka arz yapabilir miyim!
bahsettiği kötü şirketleri ne zamana kadar daha kotta tutacaksınız
EKENOMİYİ YÖNETENLER KURA BAKMALI HER GEÇEN GÜNÜ ARAR HALE GELDİK.
eğer söylediklerinde samimi ise, o küçük zarar eden şirketleri borsaya kote edenler hakkında görevi ihmalden dava açarsın
dolar şu an zaten 3,67. söylediklerinin başka nesine inanalım?
Halen kanal İstanbul diyorlar Allahım yaa.. Açiz açç
Hasılatı düşük borç batağındaki şirketleri BIST'te halka açan sanki vatandaş gibi şikayet ediyor.
Birisi su adama vadeli islemleri ve ozellikle de memleketin vadeli islemlerini bi anlatsin once allah askina ve bi arada memleketin boraya acik patronlarindan soz etsin birazcik
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:59)