E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yükselen küresel borçlanma maliyetleri ve güçlenen dolar ortamı gelişmekte olan ülkelerde neredeyse 3 yıldır düşüş eğiliminde olan faizlerde ibrenin yeniden yukarı dönmesine neden oldu. 12-13 Haziran toplantısında bu yıl faizleri ikinci kez artması beklenen ABD faizinin gelişmekte olan ülkelerde yarattığı enflasyon baskısı faiz artışlarını tetikledi. Diğer yandan gerek jeopolitik nedenler gerekse iç siyasi sorunlar nedeniyle gelişen ülkelerin paralarının değerinde yaşanan sert kayıplar merkez bankalarını paralarını savunmak için harekete geçirdi. Aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok gelişen ülke faizlerini art arda artırmaya başladı.
Ocak 2015'ten bu yana gelişmekte olan ülkelerde yüzlerce faiz indirimi yapıldı ve o dönemde yüzde 7 olan ortalama borçlanma maliyeti bu yılın başında yüzde 6'nın altına indi. Ancak ABD'Nin faiz artırması ve jeopolitik risklerin beslediği dolar, faizde rotayı değiştirdi. Gelişen ülkelerin merkez bankalarının bu yılki faiz hamleleri şöyle:
● Arjantin
Parası bu yıl dolar karşısında en çok değer yitiren ülke olan Arjantin mayıs başında politika faizini 675 baz puan artırdı ve yüzde 33,25’ten yüzde 40’a çıkardı. Banka, piyasadaki iniş çıkışları önlemek ve enflasyonu düşürmek amacıyla her türlü önlemin alınacağını bildirdi. Banka ayrıca banka varlıklarındaki yabacı döviz oranının yüzde 10'dan yüzde 30'a yükseltilmesine karar verdi.
● Hindistan
Merkez bankası enflasyon endişelerinden dolayı dün, dört yıldan uzun süredir ilk kez politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 6.25'e çıkardı, ancak 'nötr' para politikası yaklaşımını sürdürdü. Ekonomistler repo faizinin yüzde 6'da tutulmasını bekliyorlardı. Para politikası kurulunun altı üyesinin tamamı faiz oranlarını artırılması lehine oy kullandı.
● Endonezya
Gelişen piyasalardaki satış dalgası ortamında, para birimindeki düşüşü durdurmak için gösterge faizi bir ayda iki kere yükseltti. İlk olarak 17 Mayıs'ta, yedi günlük ters repo faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4.50'ye çıkardı ve 2014 yılından bu yana ilk kez yükseltti. ABD tahvil faizlerinde yükselişin parası rupiye verdiği hasar nedeniyle Endonezya Merkez Bankası 30 Mayıs'da bir hamle daha yaparak faizi yüzde 4.75'e getirdi.
● Filipinler
Hızlı ekonomik büyümenin yarattığı enflasyon baskısını dizginlemek için Filipinler Merkez Bankası mayıs ayında politika faizini yüzde 3.25'e yükseltti. Politika faizini 2016 yılının Mayıs ayında 100 baz puan indirmesinden bu yana faizde değişiklik yapmayan banka, böylece, faizi 25 baz puan yukarı çekmiş oldu.
● Malezya
25 Ocak'ta yaptığı 25 baz puanlık artışla Güneydoğu Asya'da son yıllarda faizi yükselten ilk ülke oldu. Merkez Bankası faizi 25 baz puan artırarak yüzde 3.25 seviyesine getirdi.
● Pakistan
Ülke bu yıl iki kaz faiz yükseltti. 2018'den önceki son dokuz politika kararında faizde değişikliğe gitmemiş olan Pakistan, ocakta faizini yüzde 5.75'ten yüzde 6'ya yükseltti. Mayısta, cari açıkla ile ilgili kaygılar ve artan petrol fiyatlarının enflasyonu tetiklemesi nedeniyle gösterge faizini 50 baz puan artırarak yüzde 6.50'ye çıkardı.
● Çekya
Enflasyonun hedefin üzerine çıkması nedeniyle Çekya Merkez Bankası şubatta kilit önemdeki iki haftalık repo faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.75 seviyesine yükseltti. Finans krizinden sonra ilk faiz artışını Ağustos 2017'de gerçekleştiren Çekya, sonrasında 3 kez daha faizi yükseltti.
● Romanya
10 yıl aradan sonra ilk faiz artışını Ocak 2018'de yaptı. Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 1.75'den yüzde 2'ye yükseltti. Romanya, bu yıl toplam üç kez faiz artırarak faizi faizi yüzde 2.50'ye yükseltti.
● Suudi Arabistan
Krallıktan para çıkışını durdurmak amacıyla iki kilit faiz oranı 15 Mart 'ta 25 baz puanlık artışla sırasıyla yüzde 2.25 ve yüzde 1.75'e çıkardı.
● Kuveyt
Fed'in faiz artışını takip ederek 21 Mart'ta ana faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 3.0'a getirdi. Geçen yılın mart ayından bu yana ilk kez faiz artışı oldu.
● Bahreyn
Fed'in haman ardından 21 Mart'ta gösterge faizi 25 baz puan yükseltti.
● Meksika
Merkez Bankası şubat ayında faiz oranlarını 9 yılın en yüksek seviyesine getirdi. Mayıstaki toplantısında gecelik faizleri yüzde 7.5'te sabit bıraktı. Bu oran 2009'dan beri faiz oranlarının bulunduğu en yüksek seviye konumunda.
● Tunus
Enflasyonun 1990'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkmasından dolayı mart ayında faizi 75 baz puan artışla yüzde 5.75'e çıkardı.
● Ukrayna
İnatçı enflasyonla mücadele edebilmek amacıyla 1 Mart'ta faizi yüzde 16 seviyesinden yüzde 17'ye yükseltti.
● Hong Kong
Fed'in mart ayındaki faiz artışının ardından faizleri 25 baz puan artırdı ve yüzde 2'ye yükseltti.(Evrim Küçük/Dünya)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
dövizin en büyük artışının suçlusu RTE dır.enflasyonu kontrol altına alamaması dövizi patlattı sonra tam tersini savunuyor.herkes bildiği konuyu yapacak her konuya burnunu sokmayacak.
Enflasyonu düşürmek için faizleri indirmek gerektiğini ekonomist olarak iddia eden Erdoğan, TCMB'nin faiz artırımı kararından beri bu iddiasını gündeme getirmiyor. Başta islam ülkeleri olmak üzere gelişmekte olan ülkeler faizlerle yukarı doğru oynuyorlar.
artık dünyanın ve dünya bankasının bütün dünyayı kapsayacak ortak para yapılmalı adı ne olursa olsun Word para olabilir,dolara son verilmeli,dünya ticareti bu ortak parayla yapılmalı,sanal olmalı,milli paralar bu paraya endekslenmeli
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:22)