E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Her ne kadar çok farkında olmasak da kurdaki yükseliş ekonominin bütün çarklarını etkiliyor. Döviz kurunda yükseliş meydana geldiğinde, şirketlerin maliyet ve fiyat politikaları değişmekte dolayısı ile bu faaliyet karlılığını ve şirket performansını doğrudan etkilemektedir. Döviz borçları ve maliyetler yükseliyor, bu da ürün fiyatlarını artıyor.
Öncelikle kur yükseldikçe borç yükü artıyor. Son rakamlara göre özel sektörün toplam borcu 300 milyar dolar civarında. Reel sektörün döviz varlıklarında oluşan azalmaya karşın kurdaki yükseliş ile birlikte yükümlülükler artıyor. Aradaki fark ise açık pozisyon olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakam şuanda 201 milyar dolar.
Türkiye’nin dış borcuna baktığımızda ise 421 milyar dolarlık bir rakam görüyoruz. Bu borcun %70’i özel sektöre ait. Toplam borç/GSYH oranı ise 2001 krizindeki seviye olan yüzde 56’yı aşmış durumda.
Kur riskini reel sektör ve finans sektörü olarak ikiyi ayırdığımızda, imalata dayalı reel sektörün daha çok kalemi etkileyeceğinden dolayı kurun yükselişini daha çok hissedeceğini söyleyebiliriz. İhracat ve ithalata dayalı reel sektöre bakıldığında ise giren malların bedelinin dövizle ödeniyor olması ithalatı daha maliyetli hale getirecek. İhracatçılar ise kurdaki yükseliş ile sattıkları mallardan daha fazla gelir elde edecek olsa bile işlenmiş ara malı ithalatına bağlı olarak girdi maliyetleri artacak ve büyümek için ham madde ithal etmek zorunda olan ihracat sanayi de bu durumdan olumsuz etkilenecek.
Finans sektöründe ise kredi maliyetleri artacak. Maliyetlerin artması bankaların toplam sermayelerinin net değerini hızla aşağılara doğru itecektir. Sermayenin artan maliyeti karşısında görece daralan bir kar marjı yaşanacaktır. Faizlerde artış kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşecektir. Ülke risk primi yeni sendikasyon ve securitizasyon maliyetlerine eklenecektir. Moody’s not indirimi sonrası yükselen maliyetler, olası Fitch not indirimi ve Fed faiz artışları ile maliyetler daha da artacak.
Bankacılık tarafında kredi büyümesindeki artış istenilen düzeyde değil. Sektörde dokuz ayda yüzde 8 büyüme görüldü. Geçen sene bu oran yüzde 13’tü. Her ne kadar iç talebi canlandırmak için hamleler yapılsa da istenilen büyüme elde edilemiyor. 2015 yılından bu yana yeniden yapılandırılan krediler yüzde 65 artış gösterdi. Kobi kredileri son 5 yılda 2 kat arttı. Batık kredi oranı yüzde 3. Varlık kalitesinin bozulmaya devam etmesi bankaları sıkıntıya sokabilir.
Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 25'inden daha fazlasına denk gelen bir reel sektör döviz açık pozisyonu var. Bu durum şirketlerin odağını yatırım yapmak yerine borç ödeme noktasına kaydırarak yatırımların durmasına neden olabilecek bir görünüm yaratabilir.
Sonuç olarak bazı gelişmeleri görmek için biraz sokaklara bakmalıyız. Son dönemde birçok mağazaların kapandığını ve AVM’lerin eskisi kadar kalabalık olmadığını görüyoruz. Enflasyon düşüyor imajı çizilmesine karşın marketlerde fiyat artışları devam ediyor. Akaryakıtta ve kurda yükseliş maliyetleri artırmaya devam ediyor.
Turizm sektörü ciddi sıkıntıda, işsiz sayısı artıyor, kredi kartı harcamaları ikiye katlandı. İnşaat sektörünün dışında kayda değer bir iyileşme görülmüyor. Bunların hepsi de ekonomiye ilişkin risk oluşturmaya devam ediyor.
Dünya-Gizem Nalbanlı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!
baskanlık geliyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:58)