E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardaki düşüşün asıl sebepleri---

Dolardaki düşüşün asıl sebepleri

Dolardaki düşüşün asıl sebepleri
06 Ocak 2021 - 11:08 borsaningundemi.com

Küresel borsalar dolardaki düşüş trendinin devam etmesi sayesinde gücünü koruyabiliyor. Dolardaki düşüşün sebebi ise FED politikalarından daha fazlası olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları 2020 yılında üç yıl içinde ilk kez düştü ve yeni yılın başlamasıyla birlikte de dolar üzerindeki baskı devam ediyor. Marketwatch’un haberinde dolardaki düşüşün nedenlerine hisse senetleri üzerindeki ciddi etkisine dikkat çekiliyor.

Dolardaki düşüşü şimdiye kadarki süreçte dünya çapında iyi haber olarak algılandı ve boğa piyasasını canlandırdı. Zayıf dolar şirket bilançolarının dolar bazında değerlenmesine yol açtı ki bu durum ABD ihracatçılarına olumlu yansıdı. Ancak dolardaki zayıflık aynı zamanda finansal koşulları da ek bir biçimde kolaylaştırdı.

Riskli fon yatırım şirketi Tekmerion Capital Management’ın Baş Yatırım Sorumlusu Zachary Squire bu aşırı biçimde rahatlayan finansal koşulların hem ABD’de hem de gelişmekte olan piyasalar dahil olmak üzere küresel borsalarda boğa piyasasına yol açığını belirtiyor. Squire ABD’nin dünya çapındaki likidite akışı için “küresel likiditenin nihai kaynağı” olduğunun altını çizdi.

2020 hem dolar hem de borsa için volatilitenin yüksek olduğu bir yıldı. Doların rakip altı para birimine karşı konumunu ölçen Küresel Dolar Endeksi (ICE ABD Doları Endeksi) Şubat ve Mart aylarında korona virüs pandeminin küresel finans piyasalarında oluşturduğu zararla birlikte üç yılın zirvesine tırmandı.

Dolar daha sonraki süreçte ise doların yönü ABD Merkez Bankası (FED) politikalarıyla birlikte yönünü aşağıyı gösterdi. Aralık ayında dolar Nisan 2018’den bu yana en düşük seviyeye geldi ve üç yıl sonra ilk kez yıllık kayıp verdi. Endekste yeni yılın gelmesiyle beraber satış baskısı da yinelendi.

Hisse senetleri ise Şubat ve Mart aylarında korona virüs kısıtlamalarının tüketici ve işletme aktivitesinde oluşturduğu hasarla ayı piyasasına girdi. Ancak sonrasında teknoloji sektörünün rallisiyle birlikte Nasdaq Endeksi 2020 yılında %40’ın üzerinde yükseldi. S&P 500 yılı %16,3 yükselişle Dow Jones %7,3 kazançla kapattı.

Squire dolardaki düşüşün en azından gelecekteki birkaç ay boyunca devam edeceğini öngörüyor. Baş stratejist dolardaki zayıflığın sadece FED ve gevşek para politikasından kaynaklanmadığını belirtiyor. Squire’e göre küresel merkez bankalarına bakıldığında FED’in hamleleri agresiflik yönünden diğer bankaların hamlelerinin arasında ortalama bir yer tutuyor.

Dolardaki düşüşte gözden kaçan petrol ayrıntısı

Baş stratejist gözden kaçan faktörlerden birisi olarak ABD’deki ticaret dengesinin bozulmasını gösteriyor. Söz konusu durum Squire’e göre geçen yıl yaşanan petrol fiyatlarındaki çöküşle birlikte güçlendi. Söz konusu çöküş ABD ham petrolün ve daha da önemlisi ham petrol ihracatının genişlemesini engellemekte. Küresel ekonomilerle karşılaştırıldığında nispeten daha sağlam kalan ABD ekonomisinde ithalatın ihracattan daha fazla yükselmesi ironik bir şekilde ticaret açığını da genişletti. Bu durum da cari hesaplarda bozulmaya yol açtı.

Squire 2020 yılında yaşanan resesyonun ABD ekonomisi için alışılmadık bir durum olduğunu kaydetti. Zira genellikle ABD’de talepteki daralma sırasında cari hesaplarda iyileşme görülürken ithalattaki yavaşlama ekonomik kriz dönemlerinde dolar için destek sağlayan bir unsurdur.

Baş stratejist cari hesaplardaki dengesizliğin yaklaşık on yıllık bir istikrar döneminin sonrasında gerçekleştiğine dikkat çekti. Bu istikrar dönemi kaya gazı üretimindeki patlamayla birlikte ABD’nin petrol ürünlerinin net ithalatçısı konumundan ticaret açığının giderildiği bir konuma geçmesi sürecinin sonucu olarak ortaya çıkmıştı.

2020’nin başından itibaren petrol üretimi ciddi bir biçimde azaldı ve verimi de izleyecek biçimde et ihracatta düşüş sinyalleri veriyor. Squire, “Petrol harici ürünlerdeki ticari dengenin tepesine ABD petrol üretimindeki yavaşlama eklenirse bu durum dolar için büyük bir problem haline gelecektir” dedi.

Dolardaki gerileme altın fiyatlarını baskılıyor

 

Borsaların yeni yılda yükselmemesinin 2 nedeni

 

Borsa İstanbul güne kritik seviyede başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cevat sakallı06 Ocak 2021 15:05

    zararda olan şirketler tavanda kârda olan şirketler dipte bu nasıl bir borsacılık anlayışı dünyada bir benzeri varmı?yabancılar böyle bir borsaya sizce yatırım yaparmı?

  • Fatih 07 Ocak 2021 02:55

    Yabancılar bu ay banka ve sağlam kağıtları alacaklar dolar inişte

  • ALEVİ DİNİNDENİM06 Ocak 2021 13:36

    Dolardaki düşüş sadece alım fırsatı.KYTD

  • Dolar yatırım aracı değildir 07 Ocak 2021 02:58

    Evet sen ekonomiye ıdeolojik acıdan bakarsan kaybedersin al 7.30 dan satarsın 6.50 den

  • Okie Dokie06 Ocak 2021 12:40

    8.38'de dolarımı bozdurdum %18 lokum TL faizine yatırdım. Hem de sıfır vergi. 7.00TL olunca tüm dolarlarımı alıp memleketime geri dönerim. Ben var siz Türkleri sevmek kardeşlerim. Tanrı sizleri kutsasın. Amen.

  • Türk adama çakar 07 Ocak 2021 02:56

    Tanrı seni kutsamış yabancı taklidi yaban milli ekonomi düşmanlığı yapan çakma türk:)))

  • Cello06 Ocak 2021 11:59

    Dolar bütün dünyada düşer ama bizde yükselir...neden acaba... 20 yıl önceki fiyat ñe bugunki ne... merak eden baksın.

  • İleriyi görmek06 Ocak 2021 11:57

    Dünya ticareti dolarla yapılıyor.. Virüsten dolayı ticaret yavaşladı.. Önce Nakite geçiş dramasını seyrettik dxy yükseldi borsalar düştü, şimdi tam tersi oluyor bu da bitecek. Normal günler gelince uluslararası ticaret için şirketlerin dolar talebi artacak.. Ayrıca pandemiden sonra zarar hesabı yapıp büyük ekonomik yardım paketlerini Avrupa, İngiltere de yapacak diye tahmin ediyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Dl06 Ocak 2021 11:20

    Dünyada dolaşımdaki dolar abartılı miktarlara öçıktı ve hala sürekli Dolar basılıp piyasaya sürüldülçe değeri de düşüyor.