E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dolardaki düşüşün hisse senetlerine iyi gelip gelmeyeceği yatırımcıların 2023 planları için cevaplanması gereken önemli bir soru olarak öne çıkıyor. Dolar ve borsaların 2022 yılındaki ayrışmasının gelecek yıl da devam edip etmeyeceği, hisse senetlerinin performansını etkileyeceğe benziyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2021 yılında düşen dolar, hisse senetleri için destekleyici bir rüzgar sağlamıştı. ABD kurumsallarının gelirlerinin yüzde 40’ının uluslararası satışlardan geldiği düşünüldüğünde, bu mantıklı ve olması beklenen bir gelişmeydi. Ancak 2023 yılında bu durumun tekrar edip etmeyeceği bilinmezliğini koruyor.
Kurumsal gelirlerin yüzde 40’ı uluslararası satışlardan
Advisorpedia’dan Lance Roberts’ın analizine göre, 2022 yılı boyunca dolar ile borsa arasında önemli bir korelasyonsuzluk olduğu düşünülürse, dolarda yaşanacak olası bir düşüşün hisse senetlerine iyi gelip gelmeyeceği, ilginç bir soru olarak öne çıkıyor. Güçlü dolar rallisi, 2020 yılında olanlar göz önüne alındığında, hisse senetleri için bir sorun olabileceğini gösteriyor. 2020 yılının sonunda ise, Kasım ayında, beklenmedik varlıkların zirve yapmasının, bu döngüyü tersine çevirdiği gözlendi.
2021 yılında ise doların düşüşü hisse senetleri için güçlü bir destek sağladı. Kurumsal gelirlerin yüzde 40'ının uluslararası satışlardan elde edildiği düşünüldüğünde, bu mantıklıydı da. Burada genel kabul, portföyler için riskin, portföy performansını bozacak dolar düşüşünün tersine dönmesiydi. Dolardaki düşüş 2021'in ortalarında sona erdi ve dolar rallisi başladı.
Güçlü dolar dış tüketimde vergi işlevi görüyor
Güçlü dolarla ilgili sorun, ABD ürünlerinin yabancı alımlarını daha pahalı hale getirmesiydi, bugün de böyle. Zaten zayıf olan ekonomik ortamda ve yükselen enflasyonda güçlü dolar, dış tüketim üzerinde bir ‘vergi’ işlevi görüyor.
Son yıllarda ülkelerin ‘para birimlerini manipüle ettiği’ iddiaları hararetli tartışmalara neden oluyor. Ancak gerçek şu ki, ABD dahil tüm ülkeler, para birimleri arasında göreceli bir denge sağlamak için para birimlerini uzun zamandır manipüle ediyor. Bu nedenle, nihayetinde güçlü dolara yönelik bir saldırının ya talepteki düşüş ya da Merkez Bankası müdahaleleri yoluyla gerçekleşeceği gözüküyor. 2022'deki dolar rallisi, muhtemelen müdahalelerin veya derin bir ekonomik durgunluğun bu eğilimi tersine çevireceği noktaya ulaşmış gözüküyor.
Doları enflasyon, faiz oranları ve Fed fonları ile birleştiren para politikası koşulları endeksi, ekonomik daralmanın en olası sonuç olduğunu gösteriyor.
2023'te doların düşüşü borsada güçlü bir ralliye yol açar mı?
2022 yılındaki güçlü ayrışma göz önüne alındığında, dolardaki düşüşün 2023'te daha sağlam bir borsaya yol açacağı mantıklı görünüyor.
2022, korelasyonların başarısız olduğu zamanların mükemmel bir örneği olarak önümüzde duruyor. Petrolün dünya çapında dolar üzerinden işlem gördüğü düşünüldüğünde, güçlü doların enerji şirketlerinin kârlarına zarar vermesi bekleniyordu. Olumsuz bir döviz kuru, küresel petrol talebini düşürerek zayıf kazançlar nedeniyle enerji stoklarını etkileyebilirdi. Ancak 2022 yılı, rekor karlar ve yükselen hisse senedi fiyatları ile enerji sektörü için bir başarı yılı olarak kayıtlara geçti.
2023 yılına girerken dolarda oldukça keskin bir düşüş bekleniyor. Ekonomik durgunluğu tetikleyen faiz artışlarının ve agresif para politikasının sonucunun normal şartlarda böyle olması gerekiyor. Doları enflasyon, faiz oranları ve Fed fonları ile birleştiren para politikası koşulları endeksi, ekonomik daralmanın en olası sonuç olduğunu gösteriyor. Tarihsel olarak, doların düşüşü ekonomik yavaşlamalar ve durgunluklarla çakışıyor. Bu durum, mal talebi düştüğü için şaşırtıcı olmamalı.
Genel varsayım, dolar ve hisse senetleri arasındaki ayrışmanın devam edeceği ve dolardaki düşüşün hisse senedi yatırımcılarına 2023'te pozitif getiri garanti edeceği yönünde. Ancak bu mümkün olsa da, tarihsel bir korelasyon olmadığını belirtmek gerekiyor. Tarihsel veriler, parasal koşulların tersine dönmesinin, ‘başlangıçta’ daha güçlü yatırım getirilerine yol açmadığını gösteriyor.
Genel varsayım, dolar ve hisse senetleri arasındaki ayrışmanın devam edeceği ve dolardaki düşüşün hisse senedi yatırımcılarına 2023'te pozitif getiri garanti edeceği yönünde.
Başlangıçta tahviller, ardından hisse senetleri
Analizin sonunda 2023'ün ilk yarısında neden ‘tahvillere’ ve ikinci yarısında neden ‘hisse senetlerine’ sahip olmanın mantıklı olduğunu göstermek gerekiyor. Bu yatırım stratejisinin nedeni Fed'in ekonomik anlamda ya da daha kritik olarak ‘kredi’yle ilgili bir şeyleri bozmuş olmasıdır.
Borsalardaki yükseliş beklentisi, Fed'in nihayet para politikasında bir geri dönüş yaptığında ayı piyasasının sona ereceğine dayanıyor. Bu beklenti yanlış olmasa da boğaların beklediği kadar çabuk gerçekleşmeyebilir.
Tarihsel olarak, Fed faiz oranlarını düşürdüğünde bu, hisse senetleri için ‘ayı piyasalarının sonunu’ değil, daha çok başlangıcını ifade ediyor. Özellikle, ‘ayı piyasalarının büyük çoğunluğu’, Fed'in politika ekseninde bir değişikliğe gitmesinden ‘sonra’ gerçekleşiyor. Bir olay meydana geldiğinde ve Fed harekete geçtiğinde, piyasalar başlangıçta, daha düşük ekonomik büyüme ve kazanç oranları için yeniden fiyatlandırılıyor.
Ayı piyasalarının büyük çoğunluğu, Fed'in politika ekseninde bir değişikliğe gitmesinden ‘sonra’ gerçekleşiyor.
Boğa piyasası ne zaman başlayacak?
Yani, doların düşüşü muhtemelen hisse senetleri için ‘başlangıçta’ bir yükseliş anlamına gelmeyecek. Piyasa daha yavaş ekonomik büyüme, resesyon veya krediyle ilgili bazı gelişmeler için yeniden fiyatlandırıldığından, yatırımcılar için tahviller muhtemelen daha elverişli olacak. Bununla birlikte, yeniden fiyatlandırma tamamlandığında, dolardaki düşüş şirket gelirleri ve emtia ile ilgili satışlar için bir destek rüzgarı haline gelecek.
Elbette 2023 yılının bu senaryoya uygun şekilde geçeceğinin bir garantisi yok. Finans piyasalarında yatırım yapmanın ‘riski’ de burada yatıyor. Merkez bankası müdahalelerinden ekonomiye ve jeopolitik kaygılara kadar sınırsız değişken finansal piyasaları etkiliyor. Ancak, yatırımcılar olarak tarihsel verilerin dolardaki düşüş ve yükselişlerden piyasaların nasıl etkilendiği konusunda neler öğretebileceğine dikkat edebiliriz.
Ekonomik bir geri dönüş, risk olarak karşımızda durmaya devam ediyor. Ancak geri dönüş başladığında, ne zaman ki Fed faiz oranlarını sıfıra indirir ve bir sonraki ‘nicel gevşeme’ programını yeniden başlatır, bunun bir sonraki boğa piyasası döngüsünün başlangıcı olduğunu bilmek gerekiyor.
Güçlü doların yeni kurbanı kim?
Fed öncesinde piyasalarda asimetrik bir görünüm hakim
Fed piyasalara büyük bir sürpriz yapabilir
FED’in ‘kıyamet’ senaryosunda piyasalarda ne olacak?
Cramer: FED sıkılaşmadan vazgeçemez
Küresel borsalar 2023’te yüzde 12 yükselebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
seçimlerden sonra enflasyon farkını dolar dan mecburen çıkartacaklar.
özellikle işbank iştiraki işfinansta neler oluyor izle incele araştırın % 35 hisse nasıl el değiştirdi .halkın emnaeti olan grubun iştiraklerinde neler oluyo chp nasıl bir denetim kurdu böle .birde ülke yönetmeyen talipler komedi gibi .
işin içinde onlrda varsa ya.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:50)