E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kasım ortasında veya aralık ortasında varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını gösteren tutanaklar, piyasanın beklentisinden daha ılımlı bir tapering olması nedeniyle dolarda ve tahvil getirilerinde beklenenin aksine zayıfl ama getirdi. Dünya'da Hilal Sarı imzasıyle yer alan habere göre, güçlü istihdam verisi ve ABD ÜFE’nin beklentilerin üzerinde düşmesi, dolarda “geçici olduğu düşünülen” zayıf seyirde etkili oldu. Enflasyon endişeleri yatırımcıları tekrar güvenli liman olarak görülen varlıklara yönlendirirken, altın tekrar 1.800 doların üzerine çıktı, Bitcoin’de de 58 bin 478 dolarla beş ayın zirvesi görüldü.
Mizhuo Forex Direktörü Neil Jones tapering mesajına rağmen doların bu yılın en sert iki günlük düşüşlerinden birini yaşamasının “uzun pozisyondaki dolar yatırımcısının kâr satışlarından kaynaklandığını” söylüyor. “Fed dolarda uzun pozisyonda olan birçok yatırımcının beklentisini teyit etmiş oldu” diyen Jones, “Tahminim dolardaki zayıfl ık çok uzun sürmeyecek ve tekrar uzun vadeli bir boğa trendine girecek” değerlendirmesini yapıyor. İsviçre merkezli yatırım bankası UBS, ABD dolarında ve ABD tahvillerindeki güçlenişin devam edeceği görüşünde. Banka küresel ekonomideki büyüme yavaşladıkça doların Euro, İsviçre frangı ve Japon yeni karşısında da değerleneceğini öngörüyor. Son altı ayda yüzde 4’ün üzerinde güçlenen dolar endeksi, dün pandemi başından bu yana ilk kez tekrar 300 binin altına düşen haftalık işsizlik başvuruları sonrası hafif düşüşle 93,88 düzeyinde işlem gördü. Eylül ayında üretici fiyatlarının beklentilerin altında yüzde 0,5 gelmesi de dolardaki düşüşte etkili oldu. Küresel borçlanma maliyetleri için gösterge sayılan 10 yıllık ABD Hazine tahvilinde de getiri 1,52 düzeyine geriledi.
“Aylık tapering miktarı piyasa beklentilerinin altında”
Reuters’a konuşan bağımsız analist Ross Norman, artık piyasaların Fed’in nasıl bir tapering patikası izleyeceğine ilişkin bir görünürlük elde etmiş olmasını ve alımların aylık 15 milyar dolar azalmasının piyasa beklentilerine göre düşük olduğunu aktarıyor. Önceki akşam yayınlanan Fed tutanakların özetinde Fed’in aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarını 10 milyar doları Hazine tahvillerinden, 5 milyar doları mortgage destekli varlıklardan olmak üzere kademeli olarak her ay 15 milyar dolar azaltması öngörülüyor. FOMC yetkilileri yükselen enfl asyon konusunda endişelerini dile getirirken, enfl asyonun “beklediklerinden daha uzun süre yüksek seyredebileceğini” dile getirdi.
“Büyüme görünümlerindeki bozulma dolara yarayacak”
Avustralya merkezli Westpac ekonomistleri de küresel ekonomiye ilişkin görünümün Çin ve Avrupa’daki enerji kriziyle bozulabileceğini ve tam iyileşmenin 2022’ye sarkabileceğini, bunun da dolar endeksini 6 ila 9 ay sürecek tapering boyunca destekleyeceğini öngörüyor. Banka notunda “Dolar endeksi 94,5 düzeyinde çok sağlam durmuyor olabilir ancak küresel iyileşmenin hız kestiğine ilişkin sinyaller ve Fed’in tapering’i ile tekrar güçlenecektir” diyor.
IEA: Enerji krizi petrol talebini artıracak
Uluslararası Enerji Ajansı, tüm dünyada enfl asyonist baskılar yaratan enerji krizinin petrol talebini de artıracağını belirterek 2021 ve 2022 yılları için küresel petrol talebi öngörüsünü sırasıyla 170 bin varil ve 201 bin varil/gün yükseltti. IEA öngörülerine göre bu yıl tüketim 5,5 milyon varil artışla 96,3 milyon varile yükselecek. 2022’de ise 3,3 milyon varil artışla 99,6 milyon varil/gün ile pandemi öncesi seviyelere dönülecek. Eylül ayında ABD’deki kasırgalar küresel petrol arzını ağustosa göre 260 bin varil azaltırken, OPEC üretimi ise eylülde 340 bin varil arttı. Piyasadaki sıkışıklık Brent’i 84 doların üzerine WTI’ı da tekrar 81 doların üzerine çıkardı. ABD stoklarının beklentilerin üzerinde düşmesi de fiyatlardaki yükselişi destekledi.
Çin’de ÜFE 25 yılın zirvesinde
Küresel ekonomide tedarik darboğazları, üretici ve tüketici enfl asyonlarını hızla artırmaya devam ederken, enerji krizinin derinleştiği Çin’de üretici fiyatları 25 yılın en hızlı artışını kaydetti. Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Eylül ayında üretici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 arttı. Ekonomistler, ağustos ayında yüzde 9,5 olan üretici fiyat enfl asyonunun, eylülde yüzde 10,5’e yükselmesini bekliyordu. Rekor artışta, yükselen ham madde fiyatları, enerji kısıtlamalarının işletmeler üzerinde baskı yaratması ve tedarik darboğazları etkili oldu. Çin yıllık TÜFE ise eylülde beklentilerin altında geldi ve ağustostaki yüzde 0,8 düzeyinden yüzde 0,7’ye geriledi. Pinpoint Asset Management ekonomisti Zhiwei Zhang, enfl asyon rakamları sonrasında yaptığı değerlendirmede, Çin ekonomisinin bir stagfl asyona girmesi riskinin artmakta olduğunu savundu. Zhiwei Zhang, "Üretici enfl asyonu yukarı yönlü şaşırttı. Çin ve dünyanın geri kalanında stagfl asyon (durgunluk ve yüksek enfl asyonun bir arada olması) riskinin artmakta olduğunu düşünüyoruz. Çin'in karbon salınımını nette sıfırlamak için ortaya koyduğu iddialı hedef emtia fiyatları üzerinde baskı yaratıyor ve para politikasını gevşetmek için potansiyel alanı sınırlıyor" diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:53)