E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtdışında Amerikan Merkez Bankası Fed’in likidite musluklarını kısması, içerde devam eden siyasi gerginlik dolar TL kurunu yılın ilk gününde yeni rekorlara taşırken, mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar piyasalardaki dalgalanmaların devam etmesi bekleniyor. Akşam'ın haberine göre, kısa vadede doların 2.20 TL’yi geçmesi beklenirken yurtiçinde yerli bireysel yatırımcılardan ziyade yabancı ve kurumsal talep dikkati çekiyor. Piyasa çevrelerine göre özellikle yurt dışı borçları yüksek özel sektör şirketlerinden aylık 3 milyar dolarlık bir talep gelirken bunlar arasında enerji ithalatçısı şirketlerin başı çektiği belirtiliyor. Peki dolardaki çıkış daha ne kadar sürecek? Yıl sonu için herhangi bir seviye tahmininde bulunamayan uzmanlar bundan sonraki seyrin Fed’in tahvil alımını azaltması ve içerde siyasi ortama göre değişeceğini öngörüyor.
MART AYINA KADAR YÜKSELİŞ SÜREBİLİR
Seçimler öncesi siyasi tansiyonun yüksek kalması beklenirken kısa vadede dolar TL’nin 2.20’yi geçeceği tahmin ediliyor. Dolar-TL kurunun seyrinde Merkez Bankası’nın politika araçlarını ne kadar etkin kullanacağının da büyük önem taşıdığını düşünen uzmanlar, 21 Ocak’ta yapılacak PPK toplantısından ise hem dolardaki çıkış hem de enflasyon beklentilerindeki bozulma nedeniyle faiz artışı bekliyor. MB’nin faiz koridorunun üst bantında 100 baz puanlık artış bekleyen piyasa çevreleri artık tek başına döviz satışlarının dolardaki yangını söndürmeye yeterli olmadığı görüşünde birleşiyor.
ÖZEL SEKTÖR BORCU 152 MİLYAR $’I BULDU
2013 Ekim sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, 2012 yıl sonuna göre yüzde 9.2 oranında artarak 151 milyar 978 milyon dolara ulaştı. Uzun vadeli kredi borcu, Eylül sonuna göre yüzde 6 oranında, 4 milyar 340 milyon Dolar tutarında artış gösterdi. Özel sektörün bir yılda yapacağı anapara geri ödemelerinin toplamı da 71,7 milyar dolar.
Piyasalarda oynaklık devam eder
- Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı: Hem küresel para politikalarında normalleşme yönünde atılan adımlar hem de içeride yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağlı olarak artan politik riskler nedeniyle finansal piyasalardaki oynaklığın yüksek kaldığını görüyoruz. Kurdaki yeni değer kaybının kalıcı olması durumunda enflasyon görünümündeki bozulma belirginleşecek. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın politika araçlarını ne kadar etkin kullanacağı bu açıdan önemli.
MB faizi 100 baz puan artırabilir
- Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert: Yurtdışında dolarda genel olarak değer kazanma eğilimi var. Türkiye gibi gelişmekte olan bölgelerden para çıkışları sürüyor. Buna yurt içindeki gelişmeler de eklenince dolar-TL kurunu olumsuz etkiliyor. Beklentideki bozulma sürerse MB 100 baz puanlık artışa gidebilir. Yabancı ve reel sektör talebi devam ediyor.
Kısa vadede dolar TL’de 2.20’leri görebiliriz
- T-Bank Baş Ekonomist Veyis Fertekligil: Kısa vadede seçimlere kadar bu trend devam eder, dolar TL’de 2.20’leri görebiliriz. Artık Merkez Bankası’nın yaptığı döviz satışları doların ateşini söndürmeye yetmiyor. Daha yüksek montanlı satış yapmalı veya faiz artırmalı.
Her ay 3 milyar dolarlık kurumsal talep geliyor
- ING Bank Trading Grup Müdürü Murat Yardımcı: Aylık kurumsal tarafta 3 milyar dolarlık bir talep var. MB beklentileri iyi yönetmeli ve dinamik bir politika izlemeli. Çünkü kurumsal talep sürecek. Özellikle enerji ithal eden firmaların kemik bir talebi var
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bu ülke ne çektiyse fs-aizden çekti
şirketler ve holdikler yıl sonu dövizlerini zamanında alsalar bu kadar yükselme olmazşirketler yatırım yapmakta hisseler bile yükselmiyor
doları kendi haline bıraksak cünkü yükselse yabancılar dolar cok yüksek diye mal almaya gelebilirler her yer dolar olur faize gerek yok
Faizleri yükseltmek en mantıklısı.Faizlerin %15'lere gelmesi gerekir doların tekrar düşmesi için
ekonomisler hepsi 2000 üstüne cıkmauacan yazdırlar merkez banksı demedimi yılsonunda 1,92 nerde kim karsılayacak zararımız güvenmek cezasını cekiyorum
1-2 ay önce Saruhan Bey'le röportaj yapmıştınız doların geleceği hakkında. Onu bir daha yayınlasanız çok anlamlı olurdu, altındaki yourmlarla birlikte :)
dolarmı yukseliyor=? yoksa tl mi düşüyor ?malum euroda 36 elre doğru yol aldı neyseki krizde adamlar kriz olmasa 4 mu olacak tı :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:05)