E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolarda ‘rejim değişimi’ borsaları tehdit ediyor---

Dolarda ‘rejim değişimi’ borsaları tehdit ediyor

Dolarda ‘rejim değişimi’ borsaları tehdit ediyor
20 Mart 2024 - 15:13 borsaningundemi.com

Doların son yıllardaki yükselişi Amerikan borsalarının rallisiyle oldukça ilişkiliydi. Ancak Morgan Stanley’den Lisa Shalett’in açıklamalarına göre doların bu güçlü konumu yakın zamanda değişebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güçlü ABD Doları 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana Amerikan hisse senetleri için en büyük destek kaynaklarından biri oldu. Ancak MarketWatch’un haberine göre Morgan Stanley stratejistleri doların uzun süreli bir zayıflık dönemine girmesiyle birlikte bu tablonun yakında değişebileceğini belirtiyor.

Tarihsel göstergeler Amerikan hisse senetleri ile doların sıkı bir korelasyon içerisinde olduğunu gösteriyor. Elbette istisnalar da söz konusu. Örneğin 2022’de küresel hisse senetleri ve tahvilleri vuran 40 yılın en büyük enflasyon dalgasında dolar yatırımcıların en önemli güvenli limanıydı.

Ancak Morgan Stanley Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett, sürekli zayıflayan bir doların ABD’yi ve Amerikan ekonomisini, ılımlı büyüme ve kalıcı enflasyon ortamını ifade eden stagflasyon benzeri bir senaryoya daha yatkın hale getireceğini söyledi. Shalett bu rejim değişiminin halihazırda devam ettiğine dair işaretlerin son zamanda artığına da dikkat çekti.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) pazartesi günü politika faizlerini artırma ve iç piyasadaki para politikası kontrolünü gevşetme kararı aldı. Japon Yeni her ne kadar salı günü dolar karşısında %0,53 zayıflasa da stratejistleri ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarını düşürmeye çalışırken BoJ’nin para politikasını sıkılaştırmaya başlaması kararının yenin yükselişine neden olacağını öngörüyor. BoJ son iki yılda yenin dolar karşısında kaydettiği sert kayıpları telafi etmeye çalışıyor.

Shalett Boj’nin kararının Japon yatırımcıları harekete geçirebileceğini ve ABD hisse senetlerinde ve tahvillerindeki önemli bir destek kaynağını ortadan kaldırabileceğini söyledi.

Dolara yönelik bir diğer tehdit de Çin’den geliyor. Zira artan jeopolitik gerilimler yatırımcıların dolardan uzaklaşmasını hızlandırabilir ve doların ticaret ve finans üzerindeki kontrolünü zayıflatabilir.

Bu arada altın fiyatları, Bitcoin ve diğer emtia birimlerindeki yükseliş de doların önümüzdeki aylarda güç kaybedebileceğine işaret ediyor.

Doların rakibi para birimleri karşısındaki değerini ölçen ICE Dolar Endeksi 2023 yılında %3 düşüş gösterdi. 2024’de güçlü başlayan endeks FED’in piyasalardaki faiz indirimi beklentilerini geri çevirmesine rağmen mart ayında durakları. FactSet verilerine göre ICE Dolar Endeksi bu ay %0,3’lük düşüşle işlem görüyor.

Bu düşüş çok fazla gibi görünmese de Shalett, bu zayıflığın doların gücüne dair en önemli itici güç olarak gösterilen faiz oranlarının artık para birimini destekleyecek kadar yeterli olamayabileceğine işaret ettiğini söyledi.

Ayrıca, altının son zamanlarda rekor seviyelere yükselmesi, Çin'in merkez bankası rezervlerini dolardan altına yönelterek daha fazla çeşitlendirebileceğini gösterdiğini belirtiyor ve bu eğilim devam edebilir.

Shalett Portföylerini bu riskten izole etmek isteyen yatırımcıların uluslararası hisse senetleri satın almayı düşünmesi gerektiğini söyledi. Morgan Stanley baş stratejistine göre ABD borsalarının uygun alternatifleri arasında Japonya, Meksika ve Hindistan yer alıyor.

Borsa uzmanına göre ham petrol ve bakır gibi ekonomik döngüyle ilişkili olan emtiaların yanı süre altın gibi güvenli varlıklarına yatırım yapmak dolar karşısında reel yatırımlara yönelenlerin kâr elde etmesine yardımcı olabilir. Ayrıca Shalett’e göre, ABD hisse senetleri portföylerine sahip yatırımcılar son dönemde borsaların genelinden daha zayıf performans gösteren GYO’lara daha fazla yatırım yapmayı da düşünebilirler.

Yükselen dolar 2008’den bu yana Amerikan hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı olsa da Kovid-19 pandemisi sırasında doların yükseliş trendi aşırı hızlandı.

Son birkaç yılda, FED’in agresif faiz artırımlarına ve Amerikan Hazine varlıklarının küçülmesine rağmen devam eden dolar kolay para rejiminin merkezine yerleşti.

Son zamanlarda, güçlü dolar, enflasyonla mücadeleye yardımcı olarak ithalat ve emtia fiyatlarına baskı oluşturdu hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı oldu. Küresel ekonomideki rezerv para birimi olarak rolü, Amerikan Hazine tahvillerine olan talebin desteklenmesine de yardımcı oldu. Talebin aşırı hale gelebileceği konusunda endişelenen yatırımcılara rağmen doların bu güçlü konumu ABD ekonomisindeki bütçe açığının etkilerini köreltti.

Yükselen uzun vadeli ABD Hazinesi getirileri, hisse senedi değerlemeleri için potansiyel bir tehdit olarak sıklıkla gösteriliyor. Amerikan borsalarındaki son dip seviyeler de tahvil getirilerinin 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasını takip etmişti.

Shalett, ABD'de son iki yılda enflasyondaki düşüşün tamamının güçlü dolara atfedilebileceğini belirtiyor.

Japon yeni ABD doları karşısında 4 ayın en düşük seviyesinde

 

Wall Street’te 6 trilyon dolarlık hayal kırıklığı

 

Societe Generale'den "altın" tavsiyesi

 

Altın Fed'i bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )21 Mart 2024 08:50

    FED faiz ındırımı yapacak ve usd leri pıyasada yakacak. 3 faiz ındırım kararı önemlı fED zaten doları değersi zkılmak ve varlıklara doları girip uyumasını azalmasını istiyor. böylece dolar düşecek globalde. özeti budur. adam bunları hayal edıyor olmalı metnı tam okumadım bıle :D