E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolarda kritik nokta 2.92 TL---

Dolarda kritik nokta 2.92 TL

Dolarda kritik nokta 2.92 TL
31 Ocak 2016 - 07:35 borsaningundemi.com

Zeynel Balcı Hürriyet'teki köşesinde dövizi masaya yatırdı: Dolar 2.92 TL’nin altına gelirse, satışların devamıyla düşüş trendi sürebilir.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamalarının ardından geçen hafta da önce FED kaynaklı açıklamalar, sonra da Japonya Merkez Bankası’ndan gelen sürpriz negatif faiz kararı piyasalara olumlu yansıdı. Bu gelişmelerin bir süredir düşüş trendinde olan gerek Borsa İstanbul, gerekse dış borsaların dip veya destek seviyelerinde gelmiş olması tepki hareketlerinin ivme kazanmasına neden oldu. Ayrıca piyasaların gösterge olarak izlediği petrol fiyatlarının yönünü yukarı çevirmesi, Çin kaynaklı gelişmelerle jeopolitik risklerin piyasalar üzerindeki etkisinin azalması iyimserliğe katkı yapan gelişmeler. Merkez bankaları kararları ve petrol fiyatının etkisi olarak özetlenecek olumlu havaya rağmen piyasayı taşıyacak beklenti ihtiyacının sürüyor olması ve kısa dönem olumlu fiyatlamanın belli ölçüde yapılmış olması borsada kâr satış olasılığını gündemde tutuyor. Bu açıdan teknik destek direnç seviyelerinin yakından izlenmesinda yarar var. Önümüzdeki hafta, içeride Ocak enflasyonu, ABD’de ise tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri takip edilecek önemli veriler.

DÜŞÜŞ TRENDİ KIRILDI

Borsada kasım ayından bu yana devam eden düşüş trendi 71.500 seviyesinin geçilmesiyle kırıldı. 74.000 ve 75.000 direnç noktaları olarak görülürken 75.000 daha önemli. Bu seviyelerde kâr satışları gelebilir. 75.000 seviyesinin üzerinde ise çıkışın devamı beklenebilir. Geri çekilmelerde 72.000 ve 71.000 destek seviyeleri. Yükseliş hareketi gücünü korumakla birlikte direnç noktalarında kâr satışları görülebilir.  

KÂR ETKİSİNE GİRDİ

Dolar/TL kurunda, kâr satışları sürüyor. Kısa dönem 2.94 ve 2.92 destek noktaları. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları gelebilir. 2.92 seviyesinin altında ise satışların devamıyla “çift tepe” (düşüş formasyonu) olasılığı artabilir. Yükselişlerde ilk direnç 3.00 seviyesinde. Sonraki dirençler 3.06-3.08 seviyelerinde bulunuyor. Destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir.

Bankacılık kârları tekrar ivme kazanmaya başladı

BANKACILIK sektörü, lokomotif sektörlerden biri olduğu için piyasaların yakın takibinde. Tabloda dikkat çeken husus, faiz ve döviz kurlarındaki gevşemeye paralel olarak son aylarda bankacılık sektör kârlarında yükseliş biraz daha hız kazanmış. Benzer gelişme Mayıs ve Haziran ayları için de söz konusu. Bu görünüm Fitch’in 28 Ocak’ta basına yansıyan, “Dolardaki güçlenme özellikle Brezilya, Rusya ve Türkiye gibi bazı ülkelerde yerel borçlanma maliyetlerini artırıyor, bu gibi ülkelerde bankalar için varlık kalitesinde zayıflama riskine neden oluyor” açıklamasını doğruluyor.

Fiyat kazanç oranlarına göre borsa pahalı görülmüyor
Fiyat Kazanç Oranı, bilanço analizleri ve piyasa değerlendirmelerinde en çok kullanılan finansal oranlardan biridir. Düşük olması tercih edilir. Hisse senedi fiyatının hisse başına kârına oranı, olarak tanımlanan fiyat kazanç oranı şirket değerlemeleri kadar borsaların ucuz mu, pahalı mı noktasında da yardımcı olan göstergelerden. Genelde ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda yüksektir, 6-7 ile Çin düşüktür, Türkiye daha çok fiyat kazanç oranı düşük ülkeler arasında yer alır. Bu sıralarda gelişen ülkeler ortalaması 13-14, gelişmiş ülkeler 19-20 civarında ortalama ile işlem görüyor. BIST100 Endeksinin fiyat kazanç grafiğine bakıldığında ise 2015 yılında 14.7 ile en yüksek, 10.6 ile de en düşük seviyesini görmesi nedeniyle şimdilerde denediği 12.5 orta bir yerde bulunuyor. Bu açıdan pahalı veya ucuz demek zor. Ancak piyasalardaki iyimserlik sürerse 12.7 ve 13.0-13.20 gibi kullanabileceği biraz daha yukarı yönlü marj var gibi. Borsa fiyatlamaları konusunda fiyat kazanç oranlarının tek gösterge olmadığını da hatırlatmak gerekir.

Borsa petrol fiyatlarını izliyor
Borsa son günlerde takip ettiği gösterge petrol fiyatı oldu. Petrol fiyatlarındaki dalgalanma,  küresel ekonominin seyri, enflasyon ve buna bağlı olarak şirket kârları açısından gösterge kabul edilmesi gibi nedenlerle piyasaların yönü konusunda diğer gündemin önüne geçti. Türkiye petrol ithalatcısı bir ülke. Dolayısyla borsasının petrol fiyatının düşmesinden olumlu etkilenmesi gerekirken dış piyasalardaki fiyatlamaların etkisiyle, petrol fiyatları düşürken borsaistanbul’da hisse fiyatları düşüyor,  petrol fiyatları yükselirken ise yükseliyor. Petrol fiyatlarına duyarlılık ne kadar devam eder kestirmek zor ama şimdilik fiyatlamalar böyle. Biz de petrol fiyatlarını izlemeye devam ediyoruz.(ZEYNEL BALCI - HÜRRİYET)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)