E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Milliyet gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, piyasalarla ilgili gelişmeleri köşesinde yazdı.
İşte Aktaş'ın o yazısı..
Yılın ilk işlem gününde dolar kurundaki hareket yatırımcı cephesinde endişeye yol açtı. 2018 yılını yüzde 39 getiriyle tamamlayan dolar kuru 2019 yılına da yükselerek girdi. Kurda ağustos ayında başlayan geri çekilme ile 5.17’lere kadar bir düşüş gerçekleşmişti. FED’in 2019’da agresif bir faiz artışına gitmeyeceği beklentisi de Dolar kurunda yükselişi frenlemişti. Bütün bunların altında yatansa artan risk iştahıydı. Piyasalar artık birbiri ile öylesine etkileşim halinde ki yatırımcıların pozisyonlarından birini değiştirmeleri diğer tarafta sert dalgalanmaları getirebiliyor.
Paritede sert düşüş
Çin’de imalat PMI rakamlarının Aralık ayında 49,7’ye gerilemesi olumsuz algılandı. Bu ekonomik göstergenin 50 seviyesinin altına gerilemesi yavaşlama sinyali olarak değerlendiriliyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yavaşlama endişesi sabah saatlerinde riskli varlıklarda satışları getirdi.
Öte yandan ABD’li teknoloji devi Apple’ın Çin’de yavaşlayan iPhone satışları ve azalan yenilemeleri gerekçe göstererek, son çeyrek dönemdeki gelirlere ilişkin uyarıda bulunması riskten kaçışı hızlandırdı ve bu durum dolar/yen paritesinde sert düşüşlere neden oldu. Buna bağlı olarak Japon perakende yatırımcılarının yen karşılığı TL satması da kurdaki yükselişi destekledi.
Kırılganlığa dikkat
Yaşanan gelişmeler gösteriyor ki dolar/TL kurunda kırılganlık oldukça yüksek. En ufak bir hareketlenmede çok sert atakların gerçekleşmesi hassasiyetin henüz aşılmadığını gösteriyor. Kurun bulunduğu seviye kadar oynaklığı da önemli. Yüksek oynaklık, dolarla yapılan işlemlerde öngörülebilirdiği azalttığı için işlemlerin durma noktasına gelebilmesine neden olmakta.
Bu noktada “Dolar için stratejisiniz nedir?” sorusuna verilecek yanıt, “Dolar bir yatırım aracı değildir. Bu nedenle bir yatırım stratejisi olması da zor” şeklinde olabilir. Doları yatırımcılar paraları enflasyon karşısında erimesin diye alıyor. Bununla birlikte eğer bir ülkede vatandaş kendi para biriminden ziyade yabancı paraya meylediyor ve güven duyuyorsa, onunla pozisyonlanarak kura karşı korunma stratejisi gelişiyorsa ister istemez kendi para birimi de kırılganlaşacaktır.
Getiri karşılaştırması
Tüm bunlara rağmen 5.49’lü seviyelerden dolar alınması düşünülüyorsa basit bir hesap yapılarak vatandaşın önünü görmesi mümkün. Riskin tepe yaptığı dönemde dolar kuru en yüksek 7.23 seviyesini gördü. Ancak asıl işlemler 6.69 seviyesinden gerçekleşti. Dolar kuru zirve seviyesinin yüzde 17.9 altında bulunuyor.
Gösterge faiz ise yüzde 19.6’larda mevduat faizleri yüzde 20’nin üzerinde bu süreç içerisinde yüzde 20’lik faiz getirisi ıskalanmış olacaktır.
“Peki dolarda kalmaya devam edilir mi? 5.49’lü seviyelerde yeni alım yapılır mı? Faizden elde edilecek olan getiri ile dolar kuru seviye beklentisi çakışır mı?” gibi akla gelen sorular önümüzdeki dönemi de dikkate alarak hareket edilmesini gerektiriyor. Kuşkusuz bu tür soruların cevabı biraz da kişinin risk algısına ve mart seçimleri sonrasındaki beklentilere bağlı olduğu unutulmamalı.
Flash crash nedir?
Uluslararası piyasalarda “flash crash” adı verilen ani algoritmik satış hareketi başta Avusturalya Doları ve TL olmak üzere piyasalarda türbülansa yol açtı. Flash Crash, Karakutu Alımsatımları (Black Box Trading) veya Yüksek Frekanslı Alımsatım (High Frequency Trading) ve benzeri Algoritmik Alımsatım (Alghoritmic Trading) teknikleriyle ilişkilendirilmiş bir borsa kavramı. Yükseliş ya da düşüş anında algoritmaların ani tetiklenmesine karşılık geliyor.
50 milyar $’lık büyük kayıp
Apple hisseleri, şirketin 2019 yılı ilk çeyreği için ciro beklentisini, daha önce açıklanan 89 - 93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara düşürmesiyle açılış öncesi işlemlerde yüzde 8.18 düştü. Bu düşüş 50 milyar dolarlık bir kayba işaret ediyor.
Genel kurulu erkene çekti
Merkez Bankası (TCMB) geleneksel olarak her yıl nisan ayında yaptığı Genel Kurul’u bu yıl 18 Ocak’ta gerçekleştirecek. Bankanın hissedarlarına yaptığı ve internet sitesinden de yayımlanan çağrıya göre, TCMB’nin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 18 Ocak Cuma günü saat 10:30’da düzenlenecek. Banka her yıl gerçekleştirdiği Genel Kurul sonrası kârının büyük bölümünü ana hissedar olan Hazine’ye aktarıyor. TCMB’nin vergi sonrası kârı 2017 yılında bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 92.5 artışla 18.38 milyar TL olarak gerçekleşmişti.
Bankanın esas mukavelesinde yer alan “Genel Kurul toplantıları her yılın Nisan ayı içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” ifadesi “Genel Kurul toplantıları her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” olarak değiştiriliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Merkez neden akşamın bir saatinde açıklama yapma ihtiyacı duydu? Haftasonu açıklama yapabilird pekala. Ama olur mu illa piyasayı karıştırmaya sebeb olacak. Bu sadece apple olayı değil bunda merkezinde payı var.
geline oyna demişler, yenim dar demiş. merkeze TL düştü yine demişler, algoritma değişti demiş.
Son 3 senedir Türkiye'nin algoritması değiştirilmiş şimdi haberimiz oldu
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:50)