E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolarda düşüş trendi sürecek mi?---

Dolarda düşüş trendi sürecek mi?

Dolarda düşüş trendi sürecek mi?
09 Ocak 2015 - 09:27 borsagundem.com

Dolar kurunda düşüş 2.30 TL'nin altına sarkabilir

ABD
ABD Borsalarında Pozitif Kapanış...


ABD hisse senetleri, Merkez Bankası FED'in ekonomik toparlanma hız kazanmasına karşılık faiz artışı konusunda tedbirli davracanağı mesajı vermesi ve bugün açıklanacak çok önemli olan Tarım dışı istihdam verisi öncesinde yükselişini sürdürü. Gün sonunda; S&P 500 %1.79 artıda 2062.14 seviyesinden, NASDAQ %1.84 pozitif 4.736,19 puandan, Dow Jones Endeksi ise %1.84 yukarıda 17.907.87 seviyesinden kapandı.
S&P 500 Futures Kontratına Teknik Açıdan Bakıldığında; 2044 desteği üzerinde işlemler gerçekleşiyor. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda görülebilecek aşağı yönlü fiyatlamalarda ilk olarak 2034 ve 2022 desteklerini takip edeceğiz. 2044 desteği üzerinde alım iştahı oluşması halinde ise 2060 ve 2074 dirençlerini izliyor olacağız.

ABD'de Gündem Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı Verileri ...

TSİ ile 15:30'da Global piyasaların ay boyunca merakla beklediği Tarım Dışı İstihdam değişikliği ve İşsizlik Oranırakamları açıklanacak. Bugün açıklanacak iki veri Amerika Merkez Bankası'nın(FED) faiz arttırımı ile para politikalarına yönelik kararları alma
açısından dikkatle takip ettiği verilerin başında geliyor. FOMC'nin vermiş olduğu sinyal doğrultusunda yatırımcılarda nisan ayına dair faiz arttırımı beklentisi oluşmuş olabilir.
İşte bu önemli iki veri ekonomik açıdan bakıldığında gelecek günleri daha sağlıklıklı
görmemizi sağlayabilir. Tarım Dışı İstihdam Değişikliği geçtiğimiz kasım ayında 225.000 kişi bekleniyordu, ancak bunun çok üzerinde gelerek 321.000 kişi düzeyinde açıklanmıştı. Bugün açıklanacak aralık ayına ait beklenti ise 240.000 kişi geleceği yönünde. Aynı saatte açıklanan ABD İşsizlik Oranı'nda ise kasım ayına ait işsizlik düzeyi beklenti dahilinde gelmiş %5,8 düzeyinde olmuştu. Aralık ayı beklentisi ise %5,7 düzeyinde açıklanacağı yönünde. Yatırımcılarımızı verinin açıklanacağı dakikalarda Amerikan Doları bacaklı tüm paritelerdeki olası sert hareketliliğe karşı uyarmak isteriz.

Kanada Konut Başlangıçları Ve Yapı Ruhsatları Açıklanacak...

TSİ 15:15'te takip edeceğimiz Kanada Konut Başlangıçları yapımına başlanmış yeni konut inşaatlarının yıllıklandırılmış seviyelerini belirler. Aralık ayına ait veri 194.000 seviyesinde bekleniyor. Veri geçtiğimiz ay 195.600 seviyesinde gerçekleşmişti. TSİ 15:30'da izleyeceğimiz aralık ayına ait Kanada Yapı Ruhsatları ise geçtiğimiz ay 0.7%
olarak gerçekleşmişti. Yeni Konut yapmak için alınan izinleri gösteren veri bu ay ise
1.0% olarak bekleniyor. Konut verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi Kanada Doları'nı
pozitif etkileyebilir.

Kanada'dan İstihdam Değişikliği Ve işsizlik Oranı Rakamları İzlenecek...

TSİ ile 15:30'de açıklanacak olan İstihdam Değişikliği verisi son ay içerisinde çalışan sayısındaki değişimi gösterir. İşsizlik rakamları, büyümenin hangi yönde olduğunun
en sağlıklı göstergelerinden biridir. Kasım ayında beklentinin çok altında gelen veri eksi 10.700 kişi olarak açıklandı. Beklenti 5.300 geleceği yönündeydi. Aralık ayı için beklenti
15.000 kişi ile beklenenden iyi olacağı yönünde. Aynı saat'te takip edilecek olan İşsizlik
Oranı Verisi ise son çeyrekte işsizlik ve aktif olarak iş araması olan toplam iş zorunluluğunun yüzdesini belirler. Geçen ay 6.6% olarak açıklanmıştı. Bu ay ise
belentiden iyi olarak 7.0% bekleniyor Önemli veriler olan İstihdam Değişikliği ve İşsizlik Oranı verisi açıklandıktan sonra Kanada Doları'nda aşağı yukarı dalgalanmalar yaratabilir.

AVRUPA
Avrupa Borsalarında Sert Yükselişler Görüldü...


Bugün açıklanan veriler, Euro Bölgesi'nde üretici fiyatlarının analistlerin beklediğinden daha fazla düştüğünü veAlmanya'da Fabrika Siparişleri'nin Kasım ayında beklenenden hızlı gerilediğini gösterdi. Bu durum, Euro Bölgesi'nde ekonomiyi desteklemek için teşviklerin artırılacağına ilişkin beklentileri güçlendirdi. AMB Başkanı Mario Draghi, yeni teşvik tedbirlerine ülke tahvili alımlarının dahil olabileceğini belirtti. Avrupa borsaları tarafından olumlu algılanan ekonomik canlanmaya yönelik teşvik haberleri sonrasında Avrupa borsalarında yükselişler görüldü. Gün sonunda; FTSE100 %2.34 artıda 6.669.96 puandan, CAC40 %3.59 yükselişle 4.260.20 seviyesinden, DAX ise %3.36 pozitif 9.837.61 puandan işleme kapandı.

AMB Başkanı Mario Draghi'nin Mektubu Yayınlandı...

AMB Başkanı Mario Draghi'nin Avrupa Parlamentosu Üyesi Luke Flanagan'a hitaben kaleme aldığı mektupta yer alan ifadeler de yeni teşvik tedbirlerine ülke tahvili alımlarının dahil olabileceğini belirtti. AMB yetkilileri, Yönetim Kurulu'nun 22 Ocak'taki toplantıda değerlendirmesi için bir teşvik paketi hazırlamakla meşgul. AMB Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarının 5 yılı aşkın bir süre sonra Aralık'ta ilk defa eksiye düşmesi üzerine deflasyonun yayılmasını önlemek için mücadele ediyor. Ancak politika yapıcılar bu konuda ihtilafa düşmüş durumda. Almanya önderliğindeki muhalif kanat, parasal genişlemenin vergi mükelleflerinin riskini artırdığını ve hükümetlerin ekonomik reformlara devam etme iradesini zedelediği tezini savunuyor.

Almanya Sanayi Üretimi ve Ticaret Dengesi Takip Edilecek...

Euro Bölgesi'nin en önemli ekonomilerinden olan Almanya'da, TSİ ile 09:00'da aylık bazda açıklanacak verilerden ilkiSanayi Üretimi fabrikalar, madenler ve tesisler tarafından üretilen toplam çıkış değerini değerlendirir. Geçtiğimiz ay 0.2% açıklanan veri bu aya ait beklenti %4,0 artış olması yönünde. Aynı saatte açıklanacak Almanya Ticaret Dengesi de Eylül ayında beklenenin altında gelerek 17milyar 500 milyon Euro açıklanmıştı. Bugün açıklanacak olan aralık ayına ait Ticaret Dengesi ise ithal ve ihraç edilen malların ve hizmetlerin arasındaki değerdeki farklılığı belirler. Geçen ay 20 milyar 600milyon Euro olarak açıklanan veri bu ay ise 20milyar 700milyon Euro olarak bekleniyor. Euro Bölgesi ve Almanya tarafında oldukça önemli olan bu veriler açıklandığı sırada Euro bacaklı paritelerde dalgalanmalara sebep olabilir.

İngiltere Ticaret Dengesi Ve Sanayi Üretimi Açıklanacak...

TSİ ile 11:30'da açıklanacak olan Ticaret Dengesi ithal ve ihraç edilen malların arasındaki değerdeki farklılığı belirler. Bir önceki ay -9.53 milyar Sterlin bekleniyordu ancak -9.62milyar Sterlin ile yüksek gerçekleşmişti. Bu ay ise -9.40milyar Sterlin bekleniyor. AB Dışı Ticaret Dengesi ise geçen ay -3.58milyar Sterlin açıklanmıştı bu ay ise -3.45milyar Sterlin bekleniyor. İngiltere tarafında aynı saatte takip edeceğimiz Sanayi Üretimi verisi ise fabrikalar, madenler ve tesisler tarafından üretilen toplam çıkış değerini değerlendirir. Bir önceki ay beklenen %0.2 idi. Veri beklentinin altında kalarak -%0.1olarak gerçekleşti. Bu ay ise %0.2 olarak bekleniyor. Veri açıklandığı sırada GBP bacaklı paritelerde hareketlilik görülebilir.

İngiltere İmalat Üretim Verisi İzlenecek...

TSİ 11:30'da açıklanacak Aralık ayına ait İngiltere İmalat Üretimi verisi imalatçılar tarafından üretilen malın toplam değerini belirler. Bir önceki ay %0.2 beklenen veri %0.7'lik düşüşle gerçekleşmişti. Bu ay ise %0.3 bekleniyor. Veride beklenti üzerinde oluşabilecek bir değişim Sterlin'i diğer para birimlerine karşı güçlendirebilir. 

İsviçre İşsizlik Oranları Takip Edilecek...

TSİ 08:45'te takip edeceğimiz Mevsimsellikten Arındırılmış İşsizlik Oranı geçen ay %3.1
gelmişti bu ay yine aynı seviye %3.1 bekleniyor. Mevsimsellikten Arındırılmamış İşsizlik
Oranıysa geçen %3.2 olarak gerçekleşmişti bu ay ise %3.4 olarak bekleniyor. İşsizlik
Oranı, son ay içerisinde işsiz olan ve aktif olarak iş arayan kişilerin toplam çalışanlar
içerisindeki oranını belirler. Beklentilerin üzerinde bir oran açıklanması İsviçre Frankı'nı
negatif etkileyebilir.

ASYA
ASYA Borsalarında Alıcılı İşlemler...


Çin Merkez Bankası'nın büyümeye yönelik ne gibi stratejiler izleyeceği merakla bekleniyor. Petrol fiyatlarında ise halen istikrarlı bir seviyeye ulaşılamaması piyasaları tedirgin ediyor. Enerji hisselerindeki değer kazancıyla Asya Borsalarında yükseliş görülüyor. Rapor yazıldığı sırada; Hang Seng %0.18 artıda 24.152 puanda, Nikkei %1.33 pozitif 17.197 seviyesinde, Shanghai ise %3.16 artıda 3.396 puandan işlemler gerçekleşiyor.
USDJPY Paritesine Teknik Olarak Baktığmızda; 119.15 desteği üzerinde geri çekilmeler
izleniyor. Bu seviyenin altında düşüşlerin devam etmesi halinde ilk olarak 118.50 ve kritik 118.10 desteklerini takip edeceğiz. 119.15 desteği üzerinde kalıcı olunduğu sürece oluşabilecek yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 119.90 ve 120.60 dirençlerini izliyor olacağız.

Avustralya Perakende Satışlar Açıklandı...

TSİ ile 02:30'da aylık bazda açıklanan Perakende Satışlar, %0.2 olan beklentilerin
altında gelerek %0.1 seviyesinde düşüşle açıklandı. Veri geçtiğimiz ay ise %0.4 oranında
artmıştı. Bu veri perakende seviyesinde satışların değerlerini belirler.

Çin Enflasyon Oranları Takip Edildi...

TSİ 03:30'da açıklanan aralık ayına ait Çin Enflasyon oranları yüksek bir değişim göstemedi. TÜFE aylık bazda %0.3 seviyesinde yıllık bazda %1.5 düzeyinde gelirken, ÜFE yıllık bazda -%3.3 seviyesinde gerçekleşti. BeklentilerTÜFE'de aylık bazda %3.1 yıllık bazda %1.5 seviyesindeyken, ÜFE'de -%3.1 düzeyindeydi. TÜFE, mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimini ölçer. ÜFE ise, malların ve hizmetlerin satın alımı sırasında üreticiler tarafından karşılaşılan fiyatlardaki değişiklik oranını ölçer. 

TÜRKİYE
Yurt içi Piyasalar Pozitif Kapandı.
..

Kasım ayı sanayi üretiminin beklentilerin altında kalması, Borsa İstanbul'da karşılık
bulmadı. Borsa İstanbul 100 endeksi 2014 yılı başından beri ilk kez 87.500 puanın
üzerine yükseldi. Gün sonunda; BİST 100 Endeksi %1.05 pozitif 87.689 puandan, VIOP30 Yakın Vade Kontratı ise 1650 puanlık artışla günü 110.275 seviyesinden tamamladı.
VİOP30 aralık Vadeli Kontratına teknik olarak bakıldığında;Yurt içi payasalardaki
olumlu hava ile gün sonunda kritik 110.000 seviyesinin üzerine çıkıldığını ve bu seviye
üzerinde 110.275 puandan kapandığını görmekteyiz. Kontratta kritik 110.000 seviyesi
üzerinde kalıcı olunması halinde alım iştahının artabileceğini daha önceki raporlarımızda 
belirtmiştik. Bu seviye üzerindeki yükselişlerde 111.000 ve 111.800 dirençlerini takip
edeceğiz. Kritik 110.000 seviyesi üzerinde tutunma sağlanamaması durumunda
oluşabilecek satışlarda ilk destekler 109.400 ve 108.800 seviyelerinde bulunmaktadır.

USDTRY
2.2980 desteğine doğru geri çekilme...


USDTRY kurunda geri çekilmelerle 2.2980 desteği üzerinde fiyatlanıyor. Bu seviyenin altında düşüşlerin devam etmesi halinde 2.2830 ve 2.2740 desteklerini izliyor olacağız. 2.2980 desteği üzerinde kalıcı olunması durumunda görülebilecek yükselişlerde ise kritik 2.3030 ve 2.3090 dirençlerini takip edeceğiz. 

ALTIN
1216 direnci altında fiyatlanıyor...


ALTIN'da 1216 direncinin altında yukarıya doğru hareketlilik görülüyor. Bu seviyenin üzerinde yükselişlerin devam etmesi halinde ilk olarak 1222 ve 1233 dirençlerini izliyor olacağız. 1216 direnci altında kalındığı sürece oluşabilecek negatif yönlü fiyatlamalarda ise 1207 ve kritik 1196 desteklerini takip edeceğiz.

EURUSD
1.1810 direncine doğru işlemler...


EURUSD paritesinde işlemler önemli 1.1810 direncinin hemen altında gerçekleşiyor. Bu seviyenin üzerinde ilk olarak 1.1870 sonrasında ise 1.1930 dirençlerini takip edeceğiz. 1.1810 direnci altında kalındığı sürece oluşabilecek geri çekilmelerde ise kritik 1.174. desteğini izliyor olacağız.

ALTIN
1216 direncine doğru yükseliş görülüyor...


ALTIN'da 1216 direncine doğru yükseliş görülüyor. Bu seviyenin üzerinde yukarı yönlü fiyatlamaların devam etmesi halinde ilk olarak 1222 ve 1233 dirençlerini izliyor olacağız. 1216 direnci altında kalındığı sürece oluşabilecek negatif yönlü fiyatlamalarda ise 1207 ve kritik 1196 desteklerini takip edeceğiz.

IKON MENKUL DEĞERLER
www.ikonmenkul.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)