E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalarda doların hafta başında Mayıs’tan bu yana en sert değer kaybını yaşaması ile TL karşısında da gerileyen kur, 8.4’ün de altındaki seviyesiyle düşüş yönlü işlem görmeyi sürdürüyor.
Dolar/TL’de düşüşe destek veren unsurlar arasında turizmdeki canlı seyirle yaşanan düşük cari açık beklentisi ve küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kaybı yer alıyor.
İç piyasada para politikasına ilişkin endişeler ise dolar/TL’de yukarı yönlü risk yaratan ana unsur olmaya devam ediyor.
FED KAYNAKLI ENDİŞELER ŞİMDİLİK AZALDI
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağına yönelik endişelerin azalması yatırımcıları rahatlattı. Küresel piyasalarda risk iştahı artarken dolarda son dönemdeki sert kazanımlarının ardından değer kaybetmeye başladı.
Fed geleneksel olarak Jackson Hole’da düzenlenen yıllık ekonomi toplantısını Cuma günü yapacak. Dikkatler Fed’in varlık alımlarını azaltma takvimine yönelik herhangi bir ipucu için Fed Başkanı Jerome Powell’ın etkinlikte yapacağı açıklamalara çevrilmiş durumda.
Dolar, korona virüsün daha bulaşıcı Delta varyantının küresel ekonomik toparlanmayı rayından çıkaramayacağı beklentisiyle benzer para birimleri karşısında bir haftanın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.
GÖZLER JACKSON HOLE’DA
Bazı analistler salgının yarattığı belirsizlikler nedeniyle ertelenmiş olsa da ABD’de tahvil alım programında azaltıma gidilmesi planının gerçekleşmeye yaklaşmasıyla doların daha da yukarı yönlü hareket edeceği görüşündeler. Bu nedenle yarınki Jackson Hole toplantısında Fed başkanının açıklamaları daha yakından izleniyor.
Dolar/TL enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Erdoğan’ın düşük faiz çağrısını tekrarlamasının ardından 8.3’ten 8.68’e kadar yükselmiş, faizin yüzde 19’da sabit tutulduğu PPK kararı ardından ise 8.4’e doğru gerilemeye başlamıştı.
Dolar/TL bu sabah saat 08.59’da 8.37/8.39 seviyesindeydi. Euro/TL 9.84/9.87, sepet bazında TL 9.10/9.13 seviyesindeydi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri dün 372/378 baz puan seviyesinden kapandı.
İç piyasada ise bugün TCMB’nin 14.30’da açıklayacağı haftalık para banka ve rezerv istatistikleri takip edilecek. Dış gündemde ise TSİ ile 15.30’da açıklanacak ABD ikinci çeyrek GSYH verileri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları izleniyor.
AĞUSTOS ENFLASYONU ÖNEMLİ OLACAK
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Doların küresel değer kaybının devam etmesi risk iştahını canlı tutuyor. TL’de bundan en iyi yararlanabilen para birimleri arasında. Düşüşlerin Jackson Hole’da aksi bir mesaj gelmemesi halinde önümüzdeki hafta Cuma günü açıklanacak enflasyon verisine kadar devam edebileceğini düşünüyoruz” dedi ve ekledi:
Teknik olarak dolar/TL’nin 8.3’ün altına 8.2’ye doğru düşüşünü sürdürmesini bekliyoruz. Burada en önemli gelişme 3 Eylül’de açıklanacak enflasyon verileri ve 23 Eylül’deki TCMB faiz kararı olacak. Para politikasında sorgulanacak bir adım atılmazsa TL için yaz boyunca görüşümüz pozitif.
TCMB PPK metinlerinde enflasyon üzerinde politika faizi uygulayacağı yönünde taahhütte bulunuyor. Bu taahhüt Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise düşük faiz çağırısını Ağustos ayı sonrasını işaret ederek tekrarlamıştı.
Piyasalar yüzde 19 faizin artırılması gerekip gerekmediğini tartışırken bir taraftan da siyasi çağrılarla enflasyon verisinin izin vermediği bir faiz indirimine Eylül ayında gidilip gidilmeyeceğini anlamaya çalışıyorlar.
Kısa vadede TL için küresel gelişmelerin de desteğiyle iyimserlik artarken en büyük endişe kaynağı ise 3 Eylül’de açıklanacak enflasyon verileri ve bu veriye göre 23 Eylül tarihindeki TCMB faiz kararı olmaya başladı. Yatırımcılar bu iki gelişmenin TL’ye negatif etkisinden oldukça endişeli.
Bir diğer taraftan ise Erdoğan’ın da söylediği üzere TCMB’nin toplam rezervlerinin kısa vadede 115 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.
DÖVİZ MEVDUATLARDA ARTIŞ
Reuters haberine göre, aynı bankacı bugün açıklanacak TCMB verilerinden yerleşiklerin döviz mevduatlarını da takip edeceklerini belirterek, “Yaz aylarında 10 milyar dolara yakın yabancı para mevduat artışı var. Bugün de 1 milyar doların üzerinde düşüş bekliyoruz, düşüşün kurumsal döviz satışı kaynaklı olduğunu görüyoruz. Yaz başından beri yaşanan 10 milyar dolar döviz mevduatı artışına bakınca bunun TL mevduat düşüşü yaratmadığını görüyoruz. Bu ya yastık altı tutarın ya da turizm kaynaklı döviz girdisinin olduğunu gösteriyor. Bizce etkinin büyük bölümü turizm kaynaklı” dedi.
Piyasalarda, Afganistan’taki süreç ve korona virüs takip edilen diğer gelişmeler arasında yer alıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hemen görevden bir başkan alalım. rayına girsin usd : )
Sorun usd de değil, TL de. TL her para birimi karşısında eriyor. 1 ay önce zeytin yağ alıyorsun, eve bir bakıyorsun şuan 5 tl kardasın. Tuvalet kağıdı alıyorsun 3 tl kardasın, makarna alıyorsun 1 tl kardasın. deterjan al, 1 kaç ay sonra kardasın. Yani TL değer kaybediyor, herşeylere karşı değer kaybediyor. TL rezerv para ama, hakimiyet ithalat ile komple usd ye geçmiş. Acilen tarım alanında büyük yerlileşme yapılmalı, 90 milyon tüketen var. öelene kadar tüketmek zorunda. tarımda, a dan z ye bütün kalemler TL imalata dönmeli. tarım ilacı, alternatif yerli gübre, yerli fideler, fidanlar, tohumlar, traktorler traktor parçaları ve tırmıkları pullukları.... En uygun ırk süt danaları, et danaları, hayavnarın yiyeceği slajlar, otlar, yulaflar, özel teşvikli her traktoru olana şahsen verilen ucuz varil mazon kişi başı. Bir kaç üniversitede bu teşfiklerle ürün icatları yapılmalı. orta-uzun vade devrim yaşatır bizlere. sonra sanayi aynı biçimde ele alınmalı. ,
çenesini tutamayıp yine faizleri düşürün der ve dolar tekrar yükselir. adam bunadı iyice
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:08)