E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasının ardından dolar düşüşe geçti. AMB'nin faizi 5 baz puan aşağı çekmesi ve parasal genişlemeyi 60 milyar eurodan 80 milyar euroya çıkartması piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Piyasalar, bazukasını ateşleyen ECB’den sonra Fed’in bu hafta yapacağı toplantıya kilitlendi. Faiz artışı için henüz erken görünüyor. Dışarıdan ayrışan TL’deki yükseliş bu hafta da sürebilir. 2.8340’e test etme olasılığı yüksek. Borsa da 80 bin zorlar.
Bu haftanın en önemli olayı takdir edersiniz ki, Fed’in yapacağı toplantı olacak. 15 Mart Salı günü başlayacak olan toplantı, 16 Mart’ta faiz kararının açıklanmasıyla sona erecek. Piyasalar henüz Fed’den bir faiz artışı beklemiyor. Olası bir faiz artışı için 26-27 Nisan veya 14-15 Haziran’daki toplantılar daha “iyi adaylar” olarak düşünülüyor. Bir sürpriz gelir mi? Ben sanmıyorum. Bunun birkaç sebebi var.
İlki; Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin geçtiğimiz hafta açıklamış olduğu “2 alana, 4 bedava” kampanyasının etkilerini görmeden Fed’in herhangi bir adım atacağını sanmıyorum.
Bir diğeri, ABD verileri henüz daha yeni bir faiz artışına izin veriyor olsa da kalıcı veya sürdürülebilir imajını oluşturamadı.
Hepsinden de önemlisi, petrol fiyatlarında yaşanan düzeltmenin henüz daha net sonuçları görülebilmiş değil. Nasıl mı? ABD’deki kaya petrolü üreticileri kuyuları kapatıyor olsalar da; üretimdeki azalma henüz başladığından, arz kısıntısı tam olarak hissedilmedi.
Bunun petrol fiyat artışlarındaki payı netleşmiş değil, artan fiyatların enflasyon yaratması da henüz rakamlara yansımadı. Bu nedenle de Fed’in ‘artan enflasyon veya ısınan ekonomi nedeniyle’ faiz artırması için henüz yeterince kanıt oluşmadı.
İlk elde akla gelen bu sebeplerden yola çıkarak bu hafta yapılacak Fed toplantısından piyasa gibi ben de herhangi bir faiz artışı beklemiyorum.
BIST 80 bini aşar mı?
Geçtiğimiz haftanın son günlerinde basında “Herif’ten” söz eden haberler çıktı. Algo-trading olarak adlandırılan ve “yeterli sermaye” ile piyasalarda işlem yapan bir fon yöneticisi gündemi fazlasıyla meşgul etti. Böyle bir kişi vardır, yoktur bilemiyorum. Yine de teknik olarak bakıldığında 79.980-80.025 gibi teknik analiz açısından kritik bir eşiğe gelinmiş durumda.
Bu seviyenin uzun zamandan bu yana dillendirildiği piyasa katılımcılarınca biliniyor. Aşılır mı?
“Herif” isterse neden olmasın? Ancak teknik olarak bu seviyenin aşılması bana göre zor görünüyor. Hele ki geride bir kaç “boşluk” bırakmışken...
Eğer bu seviye aşılırsa 81.650-81.795 yeni direnç seviyeleri olacak ki bu seviyelerin aşılması “Herif’e” rağmen zor görünüyor.
80 bin veya 81.700’lü seviyelerden başlayacak bir düzeltmenin nereye kadar gideceği, görülen tepe seviyeye göre fark edecektir. Ancak bu düzeltmenin 76.640’lı seviyelere (200 günlük BHO) kadar gelmesi, çok da büyük bir sorun yaratmayacaktır. Asıl mesele bu seviyenin altına inilmesi durumunda ortaya çıkacaktır ki, buna da biraz zaman var.
Dolarda 2.83 kritik seviye
ECB Başkanı Draghi’nin açıkladığı ‘bol kepçeden’ para programı, Avrupa bankacılık hisselerini ve gelişen ülke piyasalarını adeta coşturdu. Petrol fiyatlarının 40 doların üstüne çıkması da başta Rusya olmak üzere petrol ve emtia ihraç eden gelişen ülke para birimlerine olumlu yansıdı. (Her ne kadar bunlardan olumsuz etkilenmesi beklenen TL, diğerleriyle aynı kefeye konulduğundan dolayı, o da olumlu etkilendi bu rüzgardan)
Dolar/TL için 2.8870 (200 günlük BHO) önemli bir eşikti ve Cuma günü 2.8653 ile bu seviyenin altında bir kapanış oldu. 2.9150’nin altına inilecek olursa 2.8750-2.8650 seviyeleri test edilebilecekti, test edildi.
Bu seviyeden düşük 2.8340 var ki, bugün-yarın 2.8650’nin altına inilecek olursa bu düzeylerin test edilmesi olasılığı hiç de az değil. Kalıcı olur mu? Bence olmaz ancak geçtiğimiz yılda önemli kur hasarına uğramış olanlar için iyi bir alım fırsatı yaratacak seviyelere gelebiliriz.
Parite kafaları karıştırır
Parite için 1.1045’in (200 günlük Basit Hareketli Ortalama-BHO) üzerindeki bir kapanış önemliydi. Cuma günü 1.1210 görüldükten sonra kapanış 1.1150 seviyelerinden oldu. Eğer bu hafta içinde 1.1045’lerin altına doğru hareket olmaz ve altında kapanış gerçekleşmezse euro/dolar paritesinde ilk aşamada 1.1280 ve ardından da daha önceki zirve olan 1.1376 seviyelerinin yeniden test edilmesi olasılığı artacak demektir.
Draghi’nin geçen hafta yaptığı toplantı sonrasında “Bazukadaki son mermi” başlıklı yazımda da belirttiğim üzere “Negatif fazilerde sona gelindi” açıklaması sonrasında önümüzdeki dönemde euronun genel beklentinin aksine değer kazanacağını varsayıyorum. Bu hareketin pariteyi 1.1560 seviyesine kadar taşıma olasılığı hiç de az değil.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:27)