E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolarda beklentiler ne?---

Dolarda beklentiler ne?

Dolarda beklentiler ne?
05 Ocak 2016 - 08:56 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın enflasyon için faiz silahını kullanmayacak olması doların ateşini yükseltebilir

Ekonomik veri akışına baktığımızda, günün en önemli gelişmesi Avrupa tarafından açıklanacak TÜFE rakamları olacak. Bilindiği gibi geçen sene Draghi ve arkadaşları enflasyonla ciddi bir mücadeleye girişmişti. Yılın sonuna doğru az da olsa enflasyon yaratmayı başaran Avrupa Merkez Bankası’nın para politikalarının yeterli olup olmayacağı bugün açıklanacak rakamlarla netlik kazanabilir. Yıllık bazda açıklanacak Aralık Tüfe rakamlarında  beklenti %0.3 . Eğer açıklanacak rakam beklentinin altında kalırsa EURUSD paritesinde satış baskısı oluştuğunu görebiliriz. Dün Ortadoğu da gerçekleşen gerilimden etkilenen piyasalarda, yatırımcıların dolar lehine pozisyonlar alması dikkat çekmişti. 1.08 desteğine kadar geri çekilen EURUSD paritesinde bu seviye önemli olacak. Altında gerçekleşecek bir kapanış paritedeki görünümü negatife çevirebilir. Ancak EURUSD tarafında 1.08 desteğinin güçlü bir seviye olduğunu belirtelim. Son bir ay içerisinde iki defa bu seviyeden yukarı yönlü dönüş gerçekleşti. Dünkü işlem gününde de tekrar bu seviye test edildi. Eğer 1.0940 direnci de aşılırsa 1.0800 üzerinde üçlü dip teyit edilmiş olacak ve yukarı yönlü trend başlangıcınında bir işareti olabilir.

Enflasyon, faiz ve TL üçlemi

Dün açıklanan enflasyon rakamına baktığımızda yukarı yönlü ciddi bir ivmelenme olduğunu gördük. Bu görünüm piyasaları biraz tedirgin etti. 2016'nın ilk günlerinde yeni zamların gelmesi asgari ücretin artması ve dolar kurunun yükselmesi enflasyon tarafında ciddi bir baskı yaratabilir. Merkez Bankası’nın asli görevi enflasyonu dizginlemektir. Bunu da en iyi faiz silahıyla yapabilir. Ancak dün hükümet tarafından yapılan açıklamalarada baktığımızda açık bir şekilde enflasyon ile mücadele de faiz silahı kullanılmamalı şeklinde bir uyarı geldi. Görünen o ki önümüzdeki günlerde enflasyon oranı artmaya devam edecek ve hükümetin Merkez Bankası’na faiz silahını kullanmama yönünde baskısı yükselecek. Bu durumda enflasyonun yükselmesi ve buna karşılık faizlerin arttırılmaması olasılığında Dolar/TL tarafında ciddi bir yükseliş görebiliriz. Bu gelişmeler yatırımcıların kafasını daha çok karıştırır ve TL varlıklarında ciddi satış baskısına yol açar. Dolar/TL kuruna baktığımızda ise 2.97 direncine ulaştı. Dün gerçekleşen yükseliş barı güçlü bir dönüş işareti olabilir. Bu şekilde bir yükselişin ardından kısa vade de 3.00 seviyesinin yeniden test edilmesini bekleyebiliriz. Geri çekilmelerde 2.93 ilk destek, ana desteğimiz ise 2.90 seviyesi.

Kerem Muçe - İkon Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)