E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurt içi piyasalarda kritik TCMB faiz kararı sonrası tansiyon kısa süreli olarak düşse de, hem dış, hem iç kaynaklı hikayelerde bir farklılık olmadığı için, kur yön değiştirmedi ve sert yükselişini sürdürdü. Ancak haftalık rakamlara baktığımızda TL varlıklarının emsallerine göre negatif ayrıştığını görüyoruz. Yani bu hafta daha çok iç kaynaklı gelişmeler TL varlıkları üzerinde baskı kurdu.
Hafta başından bu yana TL, Dolara karşı %2.3 değer kaybı yaşadı ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok kayıp yaşayan para birimi olarak dikkat çekti. Bu sebeple bu kaybın iç sebeplerinin neler olduğuna bakmak gerekiyor.
Öncellikle iç piyasada sınırdaki hareketlilik ve sınır ötesi operasyonla ilgili gelişmelerin yaşandığı bir ortamda jeopolitik riskler artıyor. Bu durum TL varlıkların emsallerine göre daha fazla satış görmesine sebep olurken, ürünlerin kırılganlığını artırıyor. Diğer taraftan TCMB’nin faiz kararı sonrası, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin müzakereleriyle ilgili oylaması negatif olarak fiyatlandı. Merkez Bankası piyasa beklentilerin ötesinde bir faiz artırımına gitti ve kurda tansiyon düştü. Fakat aynı saatlerde AP’nin Türkiye ile müzakereleri dondurulacağına dair yaptığı tavsiye parlamentoda kabul edilince, TCMB’nin kararının piyasalardaki etkisi sınırlı kaldı ve kurda yön tekrar yukarı döndü. Kararın resmi açıdan bir bağlayıcılığı elbette yok, Aralık ayındaki AB liderlerinin katılacağı toplantı önemli. Ancak Türkiye’nin önemli bir ticaret ortağı konumunda AB ile ilişkilerin bozulmasını piyasalar dikkate aldı ve TL varlıklarında satışlar derinleşti.
TL için gözler FED ve Trump’ta
İç piyasada yaşanan negatif ayrışmanın yanında, küresel piyasalardaki dolar hareketini de göz ardı etmemek gerekiyor. Dün 102.00 seviyelerini aşan Dolar endeksi ve 2.41 seviyelerinde hareket eden ABD 10 yıllık tahvil faiz hareketini izledik. Aynı zamanda FED’in Aralık ayında faiz artırım olasılığı artık %100 olarak fiyatlanıyor. Bu durum bizim gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında baskı yaratıyor. Ocak ayında resmi olarak göreve başlaması beklenen yeni başkan Trump’ın da 2017 yılı politikaları bu noktada önemli olacak. Keskin söylemlerinde bir yumuşamaya gitmez ise Doların 2017 yılında yükseliş trendini koruması beklenebilir. Dolayısıyla Aralık ayındaki gelişmeleri de görmek gerekiyor.
Genel olarak iç piyasadaki gelişmelerden kaynaklı negatif ayrıştığımız haftada Dolar/TL’nin 3.4700 seviyesini aştığını görüyoruz. Artık teknik olarak geniş bant aralığında kurda taban seviyeler yükseldi. Merkez Bankasının dünkü faiz adımı sonrası kurun yükselişini koruması, başka adımların atılması gerektiğini gösteriyor. İçeride yeni olumlu hikaye yaratmamız ve yapısal reformları devreye sokmamız ve daha çok uzun vadeli adımları ön plana çıkarmamız gerektiğini belirtelim. 3.4100-3.4000 seviyeleri taban seviyeler ve alımların gelebileceği seviyeler olarak dikkat çekebilir. Bu bölgeler üzerinde kaldığı sürece kurda yukarı gitme isteği sürebilir. Bu noktada 3.4800-3.5000 direnç bölgesi hedef haline gelebilir. Bu zirve seviyelerine bu gelişmelerden dolayı çok uzak olmadığımızı belirtelim.
Destek Yatırım Menkul Değerler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dolarda 3.50 gündemde olabilir tamam da ; arkadaş diş macunu reklamından fırlamış gibi... 3.49999 u yukarı kırarsa 3.50 hedef olabilir , o kadarını biz de hesaplayabiliyoruz ...
Alıştırın alıştırın milleti rakamlara,,,3.50 olunca 3.60 dersiniz.
surata bak,,sanki artmasından memnun gibi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:30)