E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünya ülkelerinin ABD Doları’ndan uzaklaşma çabalarının, dolara uzun vadede zarar verebileceği düşünülüyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, düşünce kuruluşu uzmanları, dolara yönelik en büyük tehdidin diğer ülkeler değil, Amerika'nın kendi işlevsizliği olduğunu öne sürüyor.
ABD ekonomisinin işlevsizliği
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, analistler Steven B. Kamin ve Mark Sobel, Financial Times için kaleme aldıkları yazıda, diğer ülkelerin ABD para biriminden uzaklaşma çabaları sıklıkla dolarsızlaştırmanın arkasındaki itici güç olarak gösterilirken, bu eğilimden endişe duyanların asıl suçlu olarak ABD'yi görmesi gerektiğini ifade ediyor. Analistler, ABD Doları’nın uluslararası rolüne yönelik gerçek tehdidin, ister politik ister mali olsun, artan Amerikan işlev bozukluğundan kaynaklandığını öne sürüyor.
Dolarsızlaştırma, küresel ticaretin omurgası ve küresel merkez bankası rezervlerinin en büyük para birimi olan dolara dünyanın bağımlılığını azaltmayı amaçlayan, son yıllarda ivme kazanan bir trend olarak öne çıkıyor. Bu sürecin taraftarları, dolarsızlaştırmanın dış ekonomileri ABD yaptırım riskinden kurtaracağını ve alternatif para birimlerine daha fazla etki ve bağımsızlık sağlayacağını savunuyor.
Kamin ve Sobel, trendi ilerletmeye yönelik yabancı çabaların en iyi ihtimalle sorgulanabilir olduğunu yazıyor ve “Doların euro ve Çin Yuanı gibi olası rakipleri, doları bu kadar popüler kılan devasa avantajları paylaşmıyor” diyor. Analistler, “ABD ekonomisi fazlasıyla büyük; küresel GSYH'nin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. Aynı zamanda daha yenilikçi, girişimci ve neredeyse tüm ileri ekonomilerdeki muadillerinden daha hızlı büyüyor. Amerika'nın mali piyasaları dünyanın en derin, en likit ve açık piyasaları. Yatırımcıları hukuki yönden korumasıyla da hem bölge sakinleri hem de yabancılar için önemli bir güven merkezi” diye yazıyor.
Ekonomik anlamda liderlik
Analistler, aynı zamanda, “ABD bu avantajını jeopolitik müttefiklerinin desteğini alarak kullandığı sürece yaptırımlar, doların büyük bir geri çekilmesinin temeli olamaz” diyor ve Ukrayna'yı işgal ettikten sonra dolara erişimini kaybeden Rusya'nın durumunu buna örnek olarak gösteriyor.
Analistler, “Doların gücünün her şeyden önce ABD'nin ekonomik liderliğinin sonucu olduğu göz önüne alındığında, dış eyleme odaklanan tartışmalar asıl noktayı gözden kaçırıyor; ancak bu durum bozulmaya başladığında, dolarsızlaştırma alarmları çalmaya başlamalıdır” diyor ve asıl noktanın ABD’nin ekonomik anlamda yol gösterici rolü olduğunun altını çiziyor.
Olumsuz faktörler
Bir dizi faktörün bu riski artırmasının muhtemel olduğunu söyleyen analistleri bu faktörler arasında yurt içi cephede siyasi işlevsizlik, kontrolden çıkan ABD harcamaları ve borçları ve Fed'in bağımsızlığının sınırlandırılmasını gösteriyor.
“Dolarsızlaştırmanın güçlendirilmesi, ticari korumacılığın ve tek taraflı mali yaptırım potansiyelinin artmasına neden oluyor” diyen analistler, ABD ihracatını daha ucuz hale getiren doların devalüe edilmesi tehditlerini de kötüye işaret olarak değerlendiriyor.
Analistler, “Doların küresel rolü azalacak ve piyasa düzensizliği ve volatilite yükselecek. Kötü niyetli senaryo, Amerika da dahil olmak üzere küresel refah için son derece zararlı olacak. Eğer ABD kendi evini daha iyi bir düzende tutmazsa, doların azalan hakimiyeti, endişelerin en küçüğü olacak” diye yazıyor.
Doların yükselişi nereye kadar sürecek?
Goldman Sachs: Dolar daha uzun süre güçlü kalabilir
Morgan Stanley: Doların hakimiyeti sürecek
ABD, doları neden ve nasıl zayıflatmalı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:25)