E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Brezilya ve Arjantin, dünyanın en büyük ikinci para birimi bloğunu oluşturabilecek bir hareketle ortak bir para birimi üzerinde hazırlık çalışmalarına başladıklarını bu hafta açıklayacak.
Financial Times’ın haberine göre, Güney Amerika’nın en büyük iki ekonomisi olan Brezilya ve Arjantin, ortak para birimi planını bu hafta Buenos Aires’te yapılacak bir zirvede tartışacak ve diğer Latin Amerika ülkelerini bu projeye katılmaya davet edecek.
Brezilya para birimin “sur” (güney) olarak adlandırılmasını önerdi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre yeni bir para biriminin bölgesel ticareti artırması ve ABD dolarına olan bağımlılığı azaltması planlanıyor. Proje hayata geçerse ilk etapta Brezilya reali ve Arjantin pezosu ile paralel olarak çalışmaya başlayabilir.
Olası bir Güney Amerika ortak para birimi, doların bölgedeki ağırlığını da önemli ölçüde azaltacak. Ülkede pek çok para birimi dolar karşısında değerini zorlamakta zorlanırken El Salvador, Ekvador gibi kimi ülkeler doğrudan ABD doları kullanıyor.
Ayrıca ülkeler kendi arasında yaptıkları ticarette de ABD dolarını referans alıyor. Ancak ortak para birimi olması durumunda ticaretten doların ekarte edilmesi bekleniyor.
ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, Financial Times’a verdiği demeçte, konu ile ilgili finansal konulardan ekonomik büyüklüğe ve merkez bankalarının rolüne kadar her şeyi içeren bir inceleme başlattıklarını duyurdu.
Massa, “Yanlış beklentiler yaratmak istemiyorum. Bu Latin Amerika’nın kat etmesi gereken uzun bir yolun ilk adımı” dedi. Başlangıçta ikili bir proje olan girişim, Latin Amerika’daki diğer ülkelere de sunulacak. Arjantinli Bakan, “Bölgenin geri kalanını Arjantin ve Brezilya davet ediyor” dedi.
Tartışmalara hakim bir yetkili, Brezilya ve Arjantin’in son birkaç yılda ortak bir para birimini tartıştığını ancak Brezilya Merkez Bankası’nın bu fikre karşı çıkması üzerine görüşmelerin başarısız olduğunu söyledi. Ancak şu an iki ülke de sol liderler tarafından yönetildiği için ortak para birimine daha büyük bir siyasi destek mevcut.
EURO'NUN KAPSAMI
FT’nin tahminlerine göre, tüm Latin Amerika’yı kapsayan olası bir para birimi küresel GSYİH’nın yaklaşık yüzde 5’ini temsil edebilir. Halihazırda dünyanın en büyük para birliği olan Euro, dolar cinsinden ölçüldüğünde küresel GSYİH’nın yaklaşık yüzde 14’ünü kapsıyor.
Güney Amerika para birimi projesinin sonuçlanmasının uzun yıllar alacağı tahmin ediliyor. Avrupa’nın Euro’yu oluşturması da yaklaşık 35 yıl sürmüştü.
Euro dışında dünyada iki ortak para birimi daha bulunuyor. Ancak bazı Afrika ülkeleri tarafından kullanılan ve Euro’ya sabitlenen CFA frangı ve Doğu Karayip doları küresel ekonomik çıktının çok daha küçük bir dilimini kapsıyor.
ARJANTİN EKONOMİSİ ÇIKMAZDA
Yeni bir ortak para biriminin en çok harcamaları finanse etmek için para basarken yıllık enflasyonu yüzde 100’e çıkartan Arjantin’e yarayacağı düşünülüyor. Şu anda en büyük peso banknotunun değeri, yaygın olarak kullanılan paralel döviz kuruna göre 3 dolardan daha az.
Ayrıca Arjantin, 2020 temerrüdünden bu yana uluslararası borç piyasalarından büyük ölçüde kopuk durumda. Ülkenin 2018 kurtarma paketi nedeniyle IMF’ye 40 milyar dolardan fazla borcu bulunuyor.
Bununla birlikte, Brezilya’da da ekonomik açıdan istikrarsız bir ekonomiye entegre olma fikrine dair eleştirilerin artması bekleniyor. (Sözcü)
Arjantin madencilik sektörü tehdit altında
Brezilya'da eski Adalet Bakanı Torres, gözaltına alındı
Euro Bölgesi'nde enflasyon geriledi
BofA: Doğalgaz fiyatı ortalama 70 euro olacak
Fed haftasında hangi gelişen ülke para biriminin değeri düştü
Yabancı ortaklı şirket sayısında zirve
Küresel piyasalarda resesyon endişesi
İngiliz sterlini dolar karşısında değer kaybetti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Boş işle ugrasmak bu, oluşturulan para neye endexlenecek altına bile olmaz o da dolara bağlı. Tekbir is yapılabilir tûm ülkeler birlik olup abd yi ekonomi sisteminden dislamak , neredee. nereye baksan dolar biriktiriktiyorlar.
bundan sonra gerçek para altın gümüş değerli emtialar olacaktır.
Yarın dolar Euro batar gişeler uçar enerji önelikıs günü
ABD, Doları silah olarak kullanmakla kendi bindiği dalı kesti ve ekonomisinin göçmesi kaçınılmaz hale geldi. Çözüm altın dijital para. Muhtemel türkiyenin öncülüğünde oluşturulacak altın dijital merkez bankası kurulup kendi sistemimizi kuracagız. i,lk aşama dijital para denemeleri başarılı oldu. O yüzden Reis'e ihtiyacımız var, onun ayagını kaydırdılar mı her şey hayal olur bir daha göremeyiz.
Mümkün değil sadece dolaşımki dolar değil ondan önemlisi swiwt sistemi o sistemi kullanmadan Sarıyer'den Kadıköy'e bile para gonderemezsin o yüzden hepsi hayal sur olsa ne olur olmazsa ne olur
Paranın arkasında güçlü bir devlet ve silahlı güç yoksa paranın değeri de yoktur..
"SUR"ÜN piyasaya USA'nın KILsasını NAKAVT edecek olan PARANIZI, ağlayın emperyalist USA'yı!.. Çok yakında inşallah REZEVR para TÜRK LİRASI olacak, hainler KUDURACAK!..
Nuri öküz, samansız kaldın galiba. Adres ver expres gönderek
Ahmet mööööö
Bakın görün yakında brezilya da iç savaş çıkartır ve yeni seçilen cumhurbaşkanına bir süikast yapacaktır abd.
Öyle böyle dolar 15-20 kalmaz tarih olacaktır.ne özelliği var ki doların.
Evet aynen haklısın 2-3 yıl önce de aynısını deyip duruyordunuz.. Ama geldiği nokta şu an için 19..
Girişimleri gerçekse coni/siyonist başlarda örtülü, sinsi uyarı atışları, çalışma devam ederse açıktan saldırılar yapar. Biraz hırpalanırlar, direnirlerse çok kazançlı vede bağımsız olurlar, Siyonist/coni esaretinden kurtulurlar, tüm dünyaya örnek olurlar, dünya toplumlarının zincirleri parçalayıp dağıtmasına öncü olurlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:00)