E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul'da seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin halen devam etmesi, Rusya'dan alınan S-400 füzelerinin Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginlik yaratıyor olması ve açıklanan reform paketinin detaylarına ilişkin soru işaretleriyle TL'de satış baskısı sürüyor.
Dolar saat 17:58 itibariyle 5.8149 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7558 lira, en yüksek 5.8206 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5815 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1309 seviyesinde. Gram altın 240.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.95 seviyesinde.
Dolar/TL bu belirsizliklerle Cuma günü benzer para birimlerinden negatif ayrışarak 5.82'yi aşmış, günü 5.75'ın hemen üzerinde tamamlamıştı. Bugün de TL küresel piyasalardaki genel olarak iyimser havadan yararlanamadı. TL dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybederken benzer para birimleri genelinde ise anlamlı bir değişim yaşanmadı.
TL Cuma günü görülen en yüksek seviye itibarıyla dolar karşısında bir haftalık değer kaybı yaklaşık yüzde 3.5, seçimden bu yana kayıplar yüzde 4.6, yılbaşından bu yana ise yüzde 9.1 oldu. Bu verilere göre TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden açık ara daha çok değer kaybetti.
Dolar/TL bugün sabah güne başladığı 5.80 seviyesi etrafında dalgalandı. Kur en düşük 5.7790 en yüksek 5.8150 seviyesini test ettikten sonra saat 1645'te 5.8050/5.8070 seviyesindeydi. Sepet bazında TL aynı saatte 6.1823/6.1850, euro/TL ise 6.5597/6.5631 seviyesinde.
Bankacılar piyasadaki tedirginliğin ana nedeninin seçimler olduğunu belirterek İstanbul seçimlerinin Haziran'da tekrar edilme olasılığının ekonomide planlanan reformlarda ve belirsizliğin kalkması konusunda "iki kayıp ay daha" anlamına geldiğini belirtiyorlar.
Yerel seçimlerin üzerinden iki haftadan uzun bir süre geçmesine rağmen İstanbul'da oy sayımı hâlâ devam ediyor.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün genel olarak sakin bir seyir görüldü diyebiliriz. Ancak negatif ayrışma trendinin de devam ettiğini söylemek lazım. TL son üç haftadır neredeyse her gün, yılbaşından buyana ise en azından haftanın birkaç gününde negatif ayrışıyor.
Bu sürdürülebilir bir trend değil ve ekonomik açıdan sonuçları her geçen gün daha da karamsar bir tabloyu beraberinde getirme riski taşıyor" dedi.
İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.
Bu gelişmelere son dönemde seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB'nin net rezervlerindeki gerileme de eklendi. Analistler son dönemde TL'nin değer kazanmasını sağlayacak herhangi bir unsurun olmadığını belirtiyor. Söz konusu alanlarda pozitif bir gelişme olmadıkça gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı göstermeye devam etmesi oldukça olası.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantıları için gittiği Washington'da, birçok uluslararası fon ile yaptığı görüşmelerin yanında JPMorgan'ın düzenlediği yatırımcı toplantısında, "Yapısal Dönüşüm Adımları" paketini ve yeni dönem ekonomi politikalarını anlattı.
Dört kaynağın verdiği bilgiye göre Albayrak reform planı hakkında ikna edici pek ayrıntı sunamazken, yatırımcıları da Türk varlıkları konusunda heyecanlandıramadı.
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 29 Mart'ta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.08, valörde son işlem yüzde 17.51 seviyesindeydi.
Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.15 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 22.21 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 22.32, valörde saat 1636 itibarıyla yüzde 21.95 seviyesindeydi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Seçimi sonlandıramayan zihniyete benim hiç güvenim kalmadı, mevcut hisselerimi satıp dolar alacam ama vicdanım ve milliyetçilik anlayışım izin vermiyor. Değeri düşen hisseler değil türk varlığı.
Benim vicdanım hiç sızlamıyor evimi sattım 7 ay önce dolar aldım parayıda bankada tutmuyorum keyfim gıcır
işsizlik verileri artması, pmı larında düşük olması ile..fabrıkalar stok azaltıyor,üretim kısıyor..üretmeyen fabrika+üretmeyen işçi+ hammadde+malzeme+mamul+ gemiyor ülke piyasaında = devlet vergi kaybı 7 kat oluyor böylece... ama devletin masrafları işsiz kalana bakmak, sağlık+ulaşum+giyim+eğitim+ yiyecek+ özetle devletın yüyü masrafı artıyor... devletın paraya ihtiyacı artıyor,... bu durumda ekonomi iyi demek polyanacılık olur. Dünya devi bir devletin işsizliği 15 olamaz.3-5 lerde olması lazım ki dev olsun. ki kademeli artan veriler bunklar,olumsuz yönde. siyasleri ysk sandıkları tepesinde 24 saat nöbette değil, sanayi bölgelerinde, üretim tesislerinde, üretim hatlarında, teşvikli bölgelerde,petrol arama sahalarında, nakliye firmaları, gemi ulaım firmalar, üniversitelerde, ilkokullarda,liselerde, seralarda,otobüs terminallerinde, 1 tl sermayenin kullanıldığı, üretime gittiği her saha görmek istiyoruz. kaybedecek 5 dk yok bence. ekonomi öneli.
Teknik analiz destek direnc noktaları anlamını yitirdi. 2 ileri 1 geri 6 TLye doğru gidiş var
Işsizlik rakamları ocakta da yükselmeye devam etmiş. Büyüme beklentileri olumsuz etkilenecek
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:26)