E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının bu hafta tırmanma işareti vermesi, Güney Afrika ekonomisinin resesyona girmesi ve Arjantin'de acil durum kemer sıkma tedbirlerinin gelişmekte olan piyasalardaki dalgalanmaya işaret etmesi birçok para üzerindeki baskıyı artırırken, dolar vites yükseltti. Dolar endeksi 95.236 ile son 10 günün en yüksek seviyesine yaklaştı. TL dolar karşısında 6.73 düzeyine geriledi. Hint rupisi ve Endonezya rupisi yeni tarihi dip seviyelere indi.
Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dün yeniden düşüşe geçti. Düşüş borsaları da aşağı çekti. Ticarette yaşanan gerginlikler ve güçlü dolar bu baskıyı desteklerken, Arjantin'in aldığı acil durum önlemleri de yatırımcıların kaygılarının yatışmasını zorlaştırıyor. Hali hazırda Çin'den ithal 50 milyar dolar tutarında ürüne ek gümrük vergisi getiren ABD, 200 milyar Dolar tutarında ürüne daha gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, yeni gümrük vergisi tasarısı hakkında kamuoyu görüş bildirme süresinin Perşembe günü dolmasının hemen ardından vergileri devreye almaya hazır olduğunu söylemişti. Trump Cumartesi günü Kanada'nın, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) katılmasına gerek olmadığını söyleyerek Kongre'yi bu konuya katılmaması için uyarırken, aksi halde üçlü anlaşmaya tümüyle son verebileceği tehdidini getirmişti.
Gelişen ülke paralarında düşüş sürecek
Bu arada Afrika'nın en fazla endüstrileşmiş ekonomisi Güney Afrika'da GSYH yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.7 daraldı. Art arda iki çeyrektir küçülen ekonomi son 10 yıldır ilk kez resesyona girdi. Güney Afrika Randı dün iki yılın en düşük seviyesine indi. Türk Lirası, Rus Rublesi ve Meksika Pesosu gibi diğer önde gelen para birimleri de dolar karşısında kayıp yaşadı. Hint Rupisi ve Endonezya rupisi yeni tarihi dip seviyelere geriledi. Gelişen ülkelerin paralarının değer kaybında petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle enerji faturalarının artacağı endişesi de etkili oldu. Rabobank'tan Michael Every müşterilerine ilettiği notta, "Gelişmekte olan para birimleri ne yaparlarsa yapsınlar zarar görecekler; sorun bu zararın ne kadar olacağı" dedi. Every, "ABD faiz oranlarını artırmaya devam ettikçe, kurumlar vergisini görece düşük tuttukça, mali açığı artırmaya devam ettikçe, doları ABD'ye çekmeyi sürdürdükçe ve ticaret savaşı korkusunu canlı tuttukça, dolar gelişmekte olan piyasaların önünde kalacak."
Euro, dolar karşısında yüzde 0.5 gerileyerek 1.1558 düzeyine inerken, Japon Yeni dolar karşısında 111.525 düzeyinden işlem gördü.
Altın ve bakır düşüyor
Güçlü dolar ve ekonomik görünümün bozulması altın ve bakır fiyatlarını geriletiyor. Spot piyasada altın, doların artan küresel ticaret gerilimlerinin ve gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik endişelerin etkisiyle yüzde 0.4 gerileyerek 1.995.20 dolara geriledi. Gümüş fiyatları da yüzde 1.5'in üzerinde kayıpla 2.5 yılın en düşük seviyesi olan 14.18 dolara indi. Endüstriyel metaller de ticaret gerilimini sert bir şekilde hissediyor. Londra'da bakırın fiyatı dün yüzde 1.6 düşüşle 5.873 dolara inerken, nikel de yüzde 1.6 kayıpla ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geldi. 3 ay vadeli nikelin tonu 12.580 dolara indi. Alüminyum fiyatında yüzde 0.5, çinkoda yüzde 1.1, kurşunda yüzde 0.6 ve kalay da yüzde 0.4 gerileme yaşandı.
Petrol, Körfez'e yaklaşan kasırgayla uçtu
Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 80 dolara dayandı. Önceki gün 77.66 dolardan güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı dün sabah 78.16 dolardan açıldı. Ancak ABD'de Meksika Körfezi'nde yaklaşan Gordon kasırgası ve Nijerya’daki bazı petrol sahalarında çalışanların gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle ülkenin petrol üretiminin azalacağı endişeleri petrol fiyatlarını tetikledi. Körfez'de iki platformun boşaltıldığı haberleriyle Brent'in varili 79.72 ile mayıstan bu yana ve Amerikan petrolünün varili 71.40 ile temmuz ortasından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.İngiliz Barclays bankasının analistleri petrol arzına ilişkin endişelerin daha fazla olduğu 2017 yılından bu yana petrol piyasalarında değişimler yaşandığına dikkat çekiyor ve 2019'de Brent petrolünde ortalama fiyatın 79 dolar olacağını öngörüyor. (Evrim Küçük/Dünya)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
FED, 3 hafta sonra 25 baz puan faiz artışına gidecek.
Kasırgalar götürsün abd yi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:33)