E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar merkez bankalarının faiz kararına odaklandı. Negatif faiz beklentisi parayı başka ensturmanlara çekmeye başladı.
Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Piyasada ‘Fed faiz artıramayacak’ beklentisinden çok merkez bankalarının ‘negatif faiz’ politikası öne çıkıyor. ECB’nin bu hafta 60 milyar euroluk alım miktarını artırması bekleniyor. Negatif faiz ile yine varlık balonu şişiriliyor.
Geçen hafta küresel varlık piyasalarında önemli yükselişler oldu. Hatta 195 bin kişilik bir artış beklenirken, 242 bin artış gelen ABD Tarım Dışı İstihdam verisine rağmen bu yükselişler gerçekleşti. Ocak verisinin 151 binden 172 bine revize edilmiş olması tüm yıl boyunca Fed’den faiz artışı beklemeyen piyasaları pek de endişelendirmedi. Bunun sebebi olarak da aylık ücret artışlarında yüzde 0.2’lik bir artış beklenirken, ücretlerin yüzde 0.1 düşmüş olması gösterildi.
Ücret artışlarının olmadığı bir ortamda, istihdam artıyor olsa da enflasyon baskısı olmayacak, dolayısıyla da Fed faiz artışına gidemeyecek düşüncesi güçlendi. Bu düşünce tarımsal emtialar dışındaki endüstriyel ve değerli metaller ile petrol fiyatlarının yükselmesine destek verdi. Bakır ve petroldeki artışlar çarpıcıydı ve varlık piyasalarının moralini yükseltti.
Bu emtia gruplarındaki artışı destekleyen ‘Fed’in faiz artıramayacak’ beklentisinden çok merkez bankalarının bankacılık sistemlerine uyguladıkları ‘negatif faiz’ politikası da önemliydi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 10 Mart’ta toplantısı var. Yeni ‘destek’ kararları bekleniyor. Halihazırda ECB dışında, Danimarka, İsviçre, İsveç ve Japonya merkez bankaları, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduatlarına ‘negatif faiz’ uyguluyorlar. Yani onlara faiz ödemek yerine üste faiz alıyorlar.
Varlık piyasalarını coşturan bu politikanın aslında işe yaramadığı gittikçe daha fazla tartışılıyor.
2014 ortasında ECB nezdindeki fazla likidite 150 milyar eurodan bugünlerde 700 milyar euroya tırmanmış durumda. Bankalar; mevduatlarını çekerler korkusuyla; mudilerine negatif faiz uygulayamadıklarından dolayı ortaya çıkan maliyetler doğrudan banka bilançolarına olumsuz olarak yansıyor.
Fayda mı zarar mı getirir?
Draghi’nin 30 baz puan olan negatif faizi 40 baz puana çıkarması, 60 milyar euroluk alım miktarını da artırması bekleniyor. Her ikisi de AB bankacılık sektörü için faydadan çok zarar getireceğe benziyor.
İşin kötüsü negatif faiz politikası gerçekten de istenen sonuçları vermiyor. İsveç’te geçtiğimi yıl ‘konut fiyatları enflasyonu’ yüzde 25’e tırmanırken, konut hariç tüketici enflasyonu sıfıra oldukça yakın gerçekleşmiş. Negatif faiz politikaları ile yine bir varlık balonu şişiriliyor. Draghi de bu hafta bu balonu daha da şişirecek mi, göreceğiz.
Enflasyon Başçı’ya yaradı
Geçtiğimiz hafta Şubat ayı enflasyon verisi açıklandı. Şubat ayında yüzde 0.30’lukartış beklentisine karşın, değil artış yüzde 0.02’lik bir düşüş geldi. Baz etkisinin de desteğiyle yıllık bazda TÜFE yüzde 9.58’den 8.78’e gerilerken ‘çift haneli’ enflasyon endişeleri azaldı. Her ne kadar bakanlarımız enflasyonda düşüş trendine girildi deseler de bence henüz bunu söylemek için erken. Hele ki petrol fiyatları bir haftada yüzde 11 artmışken. Yine de Şubat ayı enflasyon verisi en fazla MB Başkanı Başçı’ya yaradı. Geçen aylarda yükselen enflasyon sebebiyle ‘faiz artır’ baskısı ile karşı karşıya kalan Başçı, en azından görev süresinin sonuna kadar bu baskıdan kurtulmuş oldu. Ne de olsa kaldı iki ay...
Dolar tahmini
Geçen hafta G.Afrika etkisinin geçici olabileceğini ve 2.9600-50 bandına kadar bir düzeltme olur derken, 2.9030’a kadar inildi. Düşüş trendinin devamı halinde 2.8940 ve ardından 2.8730 teknik “destek” seviyeleri var. Yukarıda 2.9650 önemli direnç.
Euro nereden satılır?
Draghi eğer negatif faizi 40 baz puana çıkarak olur ise euro/dolar paritesinde 1.0850 seviyesi yeniden test edilecek. Bu seviye aşağı yönde kırılırsa euro/dolar paritesinde yeni düşükler olmasa da 1.0625-50 bandının test edilmesinin önü açılacaktır. Draghi’nin açıklamaları öncesinde euro/doların 1.1100-60 bandına kadar yükselmesi olasılığı var. Eğer ECB toplantısı öncesinde bu seviyelere gelinirse olası bir düşüşe karşı (özellikle ikinci seviyeden) euro satmakta fayda olabilir. Eğer ikinci seviye aşılacak olursa daha önce görülen 1.1376 seviyeleri yeniden test edilebilecek.
Borsa tahmini
BIST’te 77.800-78.200 önemli dirençler. Bu seviyenin üzerinde kâr realizasyonlarının gelmesi şaşırtıcı olmamalı.Düzeltmelerde 75.800 ilk destek. Bu seviye kırılacak olursa; 73.200 seviyesi resmin içine girebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İbre 80 bine vurmadan dönüş yok. (YTD)
50bin endekse de düşse borsada işim olmaz emlak daha çok kazandırmakta istanbul ve ilçelerinde.
Büyük usta Warren buffet in cnbce deki son aciklamasini okuyun.piyasayi kim yonlendiriyorsa onu takip edin uzmandan 2001 yilindan beri uzmandan kazanan görmedim
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:13)