E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7 büyüdü. Piyasanın beklentisi büyümenin yüzde 6.7 olması yönündeydi. Verilere göre ilk çeyrekte sanayi yüzde 11.7, hizmetler sektörü yüzde 5.9 büyüdü. Sanayi endeksindeki büyüme BIST Sanayi endeksine de yansıdı. Son 3 çeyrekte BIST Sanayi endeksi yüzde 16.11, yüzde 27 ve yüzde 29 oranında yükseldi.
Hızlı toparlanıyor
Piyasaların son 20 yıldaki haziran getirileri incelendiğinde düşüşler sonrası hızlı toparlandıkları gözleniyor. 2000 ve 2008 krizleri sonrasında haziran aylarında değer kazanan borsa, dolar ve altın 2018 sonrası ve 2020’de de aynı tepkiyi verdi.
Mayıs aylarında genellikle satışların yoğunlaştığı borsada “mayısta sat git” bakış açısının bu yıl da hayat bulduğu gözleniyor. Mayıs ayının ikinci yarısında gözlenen yoğun satışların haziranda da devam etme ihtimali düşük değil. Dolar ve altın için farklı bir durum söz konusu. Yaz aylarıyla birlikte düğünlerin başladığı, turist girişlerinin olduğu zamanlardır. Her ne kadar pandemi nedeniyle gerek düğün gerekse turistik faaliyetlerde bir daralma beklense de altın talebi devam eder.
Döviz girişlerinde de artış olacağı beklentisi nedeniyle genel eğilim dövizde rahatlama olması yönünde.
Son 20 yılda borsa, dolar ve altındaki haziran getirilerinin yıllar içinde farklılık gösterdiği gözleniyor. Bununla birlikte her üç enstrümanın da geçen süre zarfında 11 yıl pozitif, dokuz yıl da negatif performans sergilediği görülmekte. Pozitif tamamlanan yıllardaki getiriler bazı dönemler yükselmekle birlikte ağırlıklı olarak istikrarsız bir seyir söz konusu.
Dolarda 8.50 kritik eşik
Teknik olarak 8.50 seviyesi dolar kurunda kritik eşik. Bu seviyenin üzerinde kalıcı hareket 9.40’a doğu yükselişi getirecektir. Bu nedenle 8.50’nin üzerindeki kapanışlar risk taşıyor. Hareketi destekleyen unsurlar şunlar:
1) 8, 20 ve 50 günlük ortalamaların üzerinde olması
2) Mart ayından bu yana aşılamayan 8.50 seviyesine yakın bir seyir izlemesi
3) Haziran ayı ile birlikte normale geçiş sürecine ilişkin belirsizliklerin sürmesi
4) Enflasyonun yüksek seyrini koruması
5) Küresel bazda güvenli limanda olma isteğinin ağır
Kıymetli madenlere ilgi
Enflasyonist kaygılar nedeniyle kıymetli madenler ilgi görmeye devam edecek. Gümüşün onsunda 27.3 dolar seviyesinin üzerindeki hareketler yükseliş yönündeki ivmenin korunmasını sağlıyor. Altın bir süre daha yatırım tercihlerinde öne çıkacak.
Krizde birlikte hareket
Kriz dönemlerinde yatırım enstrümanları birlikte hareket ediyor. Yılbaşından bu yana BIST 100’ün 1.256-1.589 aralığında hareket ettiğini görmekteyiz. Dolar/TL kuru ise 6.89-8.56 bandında, gram altın 396-521 TL aralığında seyir izledi. Son kapanışlarda gram altın ve dolar kurunun zirveye yakın, borsanın zirvenin altında olduğunu görüyoruz. Borsa daha zayıf, dolar ve altın daha güçlü giriyor hazirana.(Zeynep Aktaş/Milliyet)
Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Anadolu Holding sorusu
Günün önemli şirket haberleri 01/06/2021
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Büyüme deyince, şirket patronlarının, küçük yatırımcıdan bedelli yaparak aldıkları ile büyümeleri aklıma geliyor, Bir çeşit resmi ıssızlık.mesela İhlas gurubu 5 şirket besibiryede bedelli yaptı
ben amerikadayken etrafımdakilere soruyordum siz euro filan alıyormusunuz yatırım için bak euro yükselecek filan diye ve garip garip yüzüme bakıyorladı ne demek istedi diye.
Altın ve döviz tek yatırım aracı, borsa zaten kumarhane hep patronlara çalışıyor.
Dolarım var kafam rahat. TL'si olan kara kara düşünsün.
bedelini halkın ödediği bir büyüme,
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:18)