E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalar, Çin’de artan Kovid kısıtlamaları nedeniyle olumsuz bir havaya büründü. Dolar kayda değer bir tırmanış sergiledi ve hisse senetleri belirgin şekilde düşüş yaşadı.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, küresel piyasalardaki olumlu hava tersine dönmeye başlıyor. Bunda Çin’de yaşanan Kovid merkezli huzursuzluğun artmasının büyük etkisi bulunuyor. Yatırımcılar ise güvenli bir liman bulmak amacıyla dolara sığınıyor.
Black Friday'de düşük talep
Bloomberg’den Brett Miller’ın haberine göre, Çin'de Kovid kısıtlamaları nedeniyle artan huzursuzluk küresel piyasalarda ürperti yaratıyor. Dolar ve hazine tahvilleri yükselirken hisse senetleri düşüyor.
Çin hisse senetleri, Avustralya, Japonya ve Güney Kore'de de görülen ekonomik zayıflık ile hisse senedi piyasasındaki düşüşlere öncülük ediyor. ABD vadeli kontratları, Black Friday’de (Muhteşem Cuma) gözlenen mütevazı müşteri trafiği ve Amerikalı perakendecilerin yaptığı yoğun indirimlerin karamsar havaya bürünmesiyle düşüş eğilimine girdi.
Dolar ise her ikisi de Çin ile ticarete açık olan Avustralya ve Güney Afrika para birimleri karşısında kayda değer kazançlar göstererek, yatırımcıların güvenli liman sığınak talebiyle yükselişe geçti.
Hazine tahvillerindeki yükselişe Avustralya ve Yeni Zelanda devlet tahvillerindeki yükseliş eşlik etti. Bu arada, Asya'nın Japonya çıkışlı yüksek oranlı dolar tahvillerini temerrüde karşı sigortalama maliyeti beş gün içinde ilk yükselişini yaşadı.
New York merkezli Teneo Holdings LLC Genel Müdürü Gabriel Wildau, “Piyasalar, en azından kısa vadede yeni tedarik zinciri kesintilerini tetiklemesi ve tüketim talebini azaltması muhtemel olan Çin’deki yaygın protestolara ve artan vaka sayılarına olumsuz tepki verecek” diyor.
Petrol ise Çin'deki gelişmelerin risk iştahını ve talep görünümünü zedelemesi ve zaten kırılgan olan küresel piyasalarda stresi artırmasıyla düşüş eğilimine girdi. Altın da, doların güçlenmesiyle düşüş eğilimine girerek aşağı yönlü baskıya boyun eğdi.
Piyasalarda çelişki dönemi
Öte yandan, Çin'den kaynaklanan karamsar ruh hali, Fed'in 1-2 Kasım toplantı tutanaklarının çoğu yetkilinin faiz artırım hızını yavaşlatmayı desteklediğini göstermesinin ardından geçen hafta küresel piyasalarda yaşanan artışla çelişiyor.
Fed'in son toplantısından bu yana yatırımcılar, enflasyon endişelerini bir şekilde hafifleten ve daha küçük faiz artışı ihtimalini daha da güçlendiren bir dizi ekonomik veriyi olumlu karşılamıştı. S&P 500 Endeksi, Eylül başından bu yana endeksin en yüksek seviyeye çıkmasını sağlayan haftada yüzde 1,5'lik bir kazanç kaydetmişti. Benzer şekilde, Nasdaq da hafta boyunca kazanç sağlamıştı.
Tüm gözler ise bu hafta açıklanacak olan ABD istihdam raporunda ve Fed Başkanı Jerome Powell ve New York Fed Başkanı John Williams'ın yapması beklenen açıklamalarda olacak.
Yaşanan karmaşanın ortasında, Çin Merkez Bankası Cuma günü nakit borç verenlerin rezervde tutması gereken miktarı bu yıl ikinci kez düşürdü ve bu, Kovid kısıtlamaları tarafından baskı altına alınan bir ekonomiye verilen desteği artırdı.
Sidney merkezli Saxo Capital Markets Piyasa Stratejisti Jessica Amir, “Çin ekonomisiyle bağlantılı alanlar ve ekonomiler muhtemelen bir süre savunmasız kalacak. Çinli şirketlerin ileriye dönük kazançları yatırımcıların odağında olacak ve muhtemelen yatırımcılar kendilerini satış yaparak ifade edecek” şeklinde görüş bildirdi.
Banka hisselerindeki yükselişi sınırlayan gelişme
Çin’deki gelişmeler risk iştahını baskılıyor
Black Friday öncesi gözler tüketici hisselerinde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:46)