E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolar önlemlerle 1.60 liraya koşuyor ---

Dolar önlemlerle 1.60 liraya koşuyor

Dolar önlemlerle 1.60 liraya koşuyor
21 Aralık 2010 - 10:18 borsagundem.com

MB'nin aldığı önlemler etkisini gösteriyor. Dün 1.5560’ı gören Dolar/TL’nin 1.60’a kadar çıkması ihtimal dahilinde

Merkez Bankası’nın sıcak para girişini daha uzun vadeli hale getirmek için aldığı önlemler etkisini gösteriyor. Dün 1.5560’ı gören Dolar/TL’nin 1.60’a kadar çıkması ihtimal dahilinde
Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen haftaki faiz indirimi ve sıcak para girişini daha uzun vadeli hale getirmeye yönelik adımlarının piyasada etkisi sürüyor . Dolar/TL dün son 5 ayın en yüksek seviyesi olan 1.5560’a kadar yükseldi. Türk lirasının döviz sepeti karşısındaki değeri de kritik 1.80 seviyesine yaklaştı. Bankacılar, TCMB’nin kararları sonucu cuma gününden bu yana piyasadan yaklaşık 2 milyar dolar çıktığını söyledi.
Dolardaki sert çıkışta yıl sonu geldiği için piyasada likiditenin azalması da rol oynadı. Milliyet’e bilgi veren bir döviz işlemcisi, “Diğer gelişen piyasalara göre daha kötü performans sergiliyoruz. Hem faiz hem munzam karşılıktaki artış dolardaki yükselişte rol oynuyor. Piyasada likidite çok düşük. Bu yüzden geniş adımlı fiyat hareketleri oluyor” dedi.
1.58 kritik seviye
Aynı işlemci, dünkü yükselişte ağırlıklı olarak yerli yatırımcıların ödemeleri nedeniyle yaptıkları dolar alımlarının rol oynadığına da dikkat çekti ve dün görülen 1.550 seviyesinin üzerindeki seyrin sürmesi halinde bir sonraki direnç seviyesinin 1.58’ler olduğunu belirtti. Bazı analistler ise 1.60 seviyesinin ihtimal dahilinde olduğuna dikkat çekti.
TCMB, son 10 gün içinde arka arkaya verdigi politika değişiklik sinyallerine paralel olarak sıcak para girişini caydırmak ve uzun vadeli fonlamayı artırarak cari açığı azaltacak önlemler kapsamında politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 6.50’ye çekerken, zorunlu karşılık oranlarını vadelere göre farklılaştırmıştı.
İMKB de satıştan etkilendi
Güne yüzde 1’in üzerinde kayıplı başlayan İMKB-100 endeksi gün içinde kayıplarını kısmen telafi etti ve günü hafif ekside tamamladı. İMKB-100 endeksi üzde 0.04 düşüşle 63.501.58 puandan kapandı. Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Özgür Yurtdaşseven, “BDDK ve TCMB önlemleri piyasanın beklentilerinde hızlı değişikliğe neden oldu, bu da oynaklığı artırdı. Yabancı yatırımcı çıkışını gözlemekteyiz. İMKB’de de geri çekilme eğilimi devam ediyor” dedi.
Notçular Merkez kararları için temkinli
Kredi derecelendirme kuruluşları Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini indirirken bankaların zorunlu karşılıklarını vade farkına göre farklılaştırması kararını temkinli karşıladı. Fitch’in Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker CNBC-e televizyonuna yaptığı açıklamada TCMB geçen haftaki kararlarıyla açık şekilde dışarıdan gelecek para akımı için Türkiye’yi çok cazip kılmamaya çalıştığını belirterek, “Faizlerin bu seviyesiyle negatif reel faiz ortamında dışarıdan gelen sermayede bir duraksama veya artış trendinin azalması şeklinde bir olgu gözleyebiliriz” dedi.
TCMB’nin kredi piyasasını dizginleme yönünde de tavır aldığına dikkat çeken Berker, bu kararların ışığında Türkiye’nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılıp çıkarılamayacağına ilişkin bir soruya ise, “En son raporumuzda kredi artışının çok hızlı olduğunu ve sistemik risk açısından tehlikeli endikatör olduğunu söylüyoruz. Hızlı kredi artışını engelleyici önlem gerçekten istendiği şekilde sonuca ulaşırsa Türkiye açısından pozitif gelişme olarak görülecektir. Ama kararın sonuçlarının görülmesi gerekiyor. Burada alınan karar karışsında dışarıda ne tür kararlar alacağı ve topyekün etkisinin ne olacağını beklemek gerekiyor” yanıtını verdi.
‘Bunlar gecikmiş adım’
Bir başka kredi derecelendirme kuruluşu olan JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen ise TCMB kararlarının faiz oranlarının ve enflasyonun sürekli düşeceği veya düşük kalacağı şeklinde iyimser bir varsayım yattığını ancak yakın gelecekte faiz artırımlarını gerektirecek koşulların oluşma olasılığının düşük olmadığını söyledi.
Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, “TCMB tarafından faiz indirimi, mevduatın vadesine göre farklılaştırılarak mevduat munzam karşılıklarının genel düzeyde artırılması, gecikmiş ve geciktiği için de etki gücü düşük olan ürkek tedbirlerdendir... Küresel sermayenin Türkiye’ye gelmesinden önce bu konuda Türkiye’nin birçok önlemle birlikte zorunlu karşılıkları gündeme alması gerekirdi” dedi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)