E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Veri bakımından tatsız ve kuru bir hafta geçiriyoruz ancak TCMB’nin bugün açıklayacağı enflasyon raporu ve Başkan Murat Çetinkaya’nın açıklamaları önemli olacaktır. 250 baz puanlık üst koridordaki faiz indirimleri ile 7 ay üst üste sadeleştirme ekolüne devam eden TCMB’nin, bu dönemki toplantıda döviz kurundaki oynaklığa önem vermesi ile birlikte üst bandı sabit tutması önemli ve rasyonel bir gelişme olarak takip edildi. Bu raporun sunumu sonrası Başkan Çetinkaya’ya sorulacak soruların cevapları muhtemelen alınan son karardaki sadeleştirme adımlarına engel olan döviz hareketleri üzerine olacak. Bu durumda bugün 10:30’da yayınlanacak enflasyon raporu sonrası TL üzerindeki oynaklık artacak !
TL’ye destek nerden gelebilir ?
Bilindiği üzeri içeride yaşanan ve üst üste gelişen bazı olumsuz gelişmelerin etkisi ile birlikte TL üzerindeki baskı daha da yüksek boyuta bulaştı. Darbe girişimi, Moody’s etkisi, Başkanlık sistemine geçişin belirsizliği ve sınırlarımızın yakınında artan jeopolitik risk gerginliği, TL üzerinde etkili olan olumsuz etmenler arasında sıralanabilir. Buna ek olarak FITCH’e dair yatırım yapılabilir notunda negatif izlemede düşürülebilir beklentileri halen TL’nin sırtına binen yük konumunda yer alıyor. Küresel piyasalarda ise, FED kanadından faiz artırımına dair artan ihtimallerin artık yılın en yüksek seviyelerine ulaşması da gelişmekte olan ülke kurları üzerindeki baskıyı göreceli artıran etmenler arasında yer alıyor. Küresel ekonomide sorgulanan birçok gelişme varken, Avrupa’dan süregelen gelen genişleyici para politikalarının kademeli azalabileceği beklentisine dair tartışmalar, kafaları bulandırmaya devam edeceğe benziyor ve risk iştahını düşük tutuyor.
Bu etkenler çerçevesinde baktığımızda kur üzerinde tabanda yerleşen bazı kötümser beklentilerin her ne kadar stabilize olması bir miktar kurun ateşini söndürmüş gibi görünse de, makroekonomik dinamikleri bozacağı endişesi de MB’nin adımlarına engel teşkil edecek düzeye ulaşmış durumda. Son dönemde iç dinamiklerde büyümeye dair endişelerin bozulan önemli veriler sayesinde sorgulandığı bir dönemeçte, bu kanadı ısındırcı bir katalizör. etkisinde olan faiz indirimlerinin devamlılığına dair verilecek mesaj, enflasyon raporunun ana gündemini oluşturacak gelişmeler arasında yer alacaktır.
Son açıklanan enflasyon raporunu incelediğimizde göze çarpan önemli detaylar yıllık enflasyon üzerindeki birikimli kur etkilerinin azalmaya devam etmesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin ithalat fiyatlarına yapmış olduğu baskı ön planan çıkmakta. Son dönemde pas geçilen karar sonrası açıklanan basın duyurusuna baktığımızda, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamaktadır ifadesi yer almıştır. Son açıklanan 3. enflasyon raporu 26 Temmuz’da açıklanmıştır. 20 Temmuz’da gerçekleşen Dolar kurundaki 3.0960 seviyesinin temelinde yer alan başarısız darbe girişimi etkisinin hızlı bir atakla gerçekleştiğini ve bu hareketin TCMB nezdinde çok da dikkate alınan önemde olmadığını söylemek mümkün. Ancak o dönemde rahatlatıcı etkilerden bir tanesi FED’e dair beklentilerin bu denli yüksek olmamasıydı. Bu dönemki kur hareketinin ise, temelinde her ne kadar içeride artan risk ve belirsizliğin, risk primi üzerinde etkili olduğu görülse de, FED’in bu yıl içerisinde atacağı adımında artık netleştiği ve kurun da kademeli yavaş yavaş dirençleri kırarak güçlü bir hareket içerisinde olduğunu görmekteyiz. Bu etkinin de TCMB nezdinde daha korkutucu enflasyon senaryolarını ve daha yüksek bir cari açığı gündeme getirdiği görülüyor.
Merkez Bankası aldığı kararla her ne kadar rasyonel bir tutum içerisinde olsa da, öne atılan döviz kurunun güçlü duruşu vurgusu ile bir risk almıştır. Bu durum MB’nin adımlarını atmasında daha tedirgin bir havanın oluşmasına neden olacaktır. Her kur yükselişinde MB’nin faiz indirmeyeceğine dair bir fiyatlama görebilir ve kur oynaklığının daha yüksek boyuta ulaşabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca sadeleştirme adımlarının nerede sonlanacağı, tek faiz mi, yoksa daha dar bir simetrik faiz koridorumu bilmecesinin de yavaş yavaş çözüme ulaşması daha belirgin bir TCMB ortaya çıkaracaktır. Aynı zamanda bu toplantıda kurun yüksek seyrine karşı, TCMB eğer gerekirse, politika faizini yukarı da çekeriz mesajını şahin bir tavırla verirse, bu durum TL’nin güçlü bir TCMB ile rahatlamasına neden olabilir. Bunun dışında TCMB’nin elinde çok fazla bir silah bulunmadığını diğer sözlü yönlendirmelerin TL’yi sadece geçici bir süre güçlü tutacağını söyleyebiliriz.
Gökhan Özkan / IşıkFX Araştırma Uzmanı
Alternatif piyasalarda durum ne
Günün önemli şirket haberleri 27.10.2016
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 27.10.2016
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:20)