E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarının ardından dolar küresel piyasalarda olağanüstü bir güç kazandı. Geçtiğimiz cuma FED yönetiminin aşırı faiz artırımlarından endişe duyduğunu ve aralık ayında agresif faiz artışlarının duraklatılabileceğini belirten Wall Street Journal haberinin ardındansa piyasalarda dolar hakimiyetinin son bulacağına dair beklentiler yeniden yükseldi. Ancak FED’in faiz artışı döngüsü henüz zirve noktasına ulaşmamış olabilir.
Bloomberg’ün haberine göre, doların bir ayın en düşük seviyesine ulaşmasına rağmen, varlık yönetimi devleri JPMorgan ve Fivestar dolarda hâlâ zirveye ulaşılmadığını öngörüyor. FED’in agresif sıkılaştırma politikalarının ekonomiye bedel ödemeye başladığına dair işaretlerse daha yavaş bir faiz artışı hızına yönelik beklentileri körüklüyor.
Dolar boğaları FED’in şahin para politikasının, küresel bir resesyon ve Avrupa’daki jeopolitik gerilimler sırasında sadece ABD para birimine yönelik talebi artırması gerektiğini savunuyor.
JPMorgan Sabit Gelirler Birimi Uluslararası Baş Yatırım Sorumlusu Iain Stealey konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda doların bu noktadan itibaren zayıflamasına neyin neden olacağını görmek zor. FED henüz nihai faiz oranına ulaşmadı. ABD ekonomisi dünyanın diğer ekonomilerine göre muhtemelen daha dayanıklı konumda” ifadelerine yer verdi.
Kanada Merkez Bankası'nın beklenenden daha sınırlı bir faiz artışı gerçekleştirmesinin ardından diğer merkez bankalarının da güvercin para politikalarına geçeceğine yönelik spekülasyonlar doların yönünün değişmesine yol açıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD para biriminde dört aydır süren ralli gelişmekte olan ülkelerdeki ithalat maliyetlerini yükseltti. Yükselen dolar bir yandan gelişmekte olan piyasaların para birimlerinin birkaç yılın en düşük seviyesine gerilemesine sebep olurken diğer taraftan ABD’deki çok uluslu şirketlerin satışlarına da zarar veriyor.
Dolardaki yükseliş birçok ülkede hükümetlerin para politikalarına müdahale etmesine sebep oldu. Japonya’dan Şili’ye kadar birçok ülkedeki ekonomi yöneticileri, para politikası önlemlerinin sınırlı sonuçlar vermesi nedeniyle para birimlerini korumak için piyasaya müdahale ettiler. ABD’de ise teknoloji devleri Meta ve Alphabet gibi şirketlerin bilançolarında olağanüstü düşüşler gözlemlendi.
FED yöneticileri ikiye bölündü
Dolardaki yükseliş serisi Tokyo merkezli tröst bankası Sumitomo Mitsui’den Ayako Sera’ya göre para biriminin gücünün yakında sona erebileceğini gösteriyor. Sera konuyla ilgili açıklamasında, “Doların zirveye çıkıp çıkmadığına dair onay almak biraz zaman alacak, ancak doların zirveye çıkması için koşullar gelişmeye başladı" ifadelerine yer verdi.
Ancak diğer piyasa uzmanları konuyla ilgili daha az kesin konuşuyor. New York merkezli özel yatırım bankası Brown Brothers Harriman’ın Para Birimleri Stratejisti Win Thin, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FED’in para politikası toplantısı sırasında dolarda bir miktar konsolidasyon bekliyor. Ancak Thin doların temel verilerindeki desteğin pozitif kalmaya devam ettiğini savundu.
FED yöneticileri de daha sıkı para politikası konusunda ikiye bölünmüş durumda. Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker bu yıl FED’in faizleri %4’ün çok üzerine taşıması ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Chicago FED Başkanı Charles Evans ise aşırı faiz artışının maliyetinin yüksek olacağını vurgulayarak, “kısıtlayıcı politikanın neye dönüşmek zorunda olduğuna dair ciddi bir belirsizlik var” ifadelerine yer verdi.
Fivestar Varlık Yönetimi’nden Hideo Shimomura da dolar rallisinin son bulmasını beklemeyenlerden. Tokyo merkezli firmanın kıdemli portföy yöneticisi olan Shimomura, “Dolarda bir dönüm noktası gördüğümüzü düşünmüyorum. FED’in faizleri nereye kadar artıracağına dair net bir öngörümüz oluşana kadar bu noktaya muhtemelen ulaşamayacağız” ifadelerine yer verdi.
Dolar 18,60 liranın üzerinde işlem görüyor
Zuckerberg, Meta için sabır istiyor
Teknoloji devleri yatırımcıların hedef tahtasında
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aşırı faiz artışları olunca piyasalarda aşırı soğumuş olacak ve bu durum piyasaya çok fazla zarar verebilir. Faiz artışı çok dengeli olmak zorunda hassas bir konu. Amerika piyasalari ve Avrupa piyasalari dogalgaz krizi nedeniyle baya aşağı düştü. Biraz daha düşerse hiç iyi olmayabilir. Dolayısıyla dengeyi bozmamak adına faiz artışını yavaşlatabilir FED yetkilileri. Avrupa fabrikalar kapaniyorsa bu durum çok ciddi boyuta ulaşmış demektir bence. Amerika bu durumu, işsizliğin artmasını tekrar tekrar düşünmeli dir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:11)