E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR
Piyasalar yoğun bir haftayı geride bıraktı. Yurtiçinde merkez bankasının kararı yurt dışında FED fiyatlamaları ve tutanaklar ön plana çıktı. TCMB politika faiz oranında 50 baz puan artış gerçekleştirerek % 8 seviyesine yükselti. Aynı zamanda koridorun üst bandında 25 baz puan faiz artışı yapıldı. Faiz oranlarının yanı sıra yabancı para zorunlu karşılık oranlarında da tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirime yöneldi. Böylece piyasalara 1,5 milyar ABD doları likidite sağlamış oldu. Ancak kurun ateşi sönmezken yeniden rekor gerçekleştirdi. Yükselişte özellikle Parlamentosu’nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören tasarıyı kabul etmesi etkili oldu. Küresel piyasalarda ise FED fiyatlamaları devam ediyor. Verilerin beklentileri karşılaması sonrası Aralık ayında FED’in faiz yükseltme ihtimali % 100 seviyesine ulaştı. Amerika Merkez Bankasının (FED) Kasım ayında gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarında önemli mesajların yer aldığını gördük. Geçtiğimiz toplantıda faiz artışı konusunda bölünme yaşayan FED üyeleri bu toplantıda bazı konularda ortak fikre sahip olduğunu gördük. Tutanaklarda, birçok üye istihdam piyasasında yaşanan toparlanmanın etkisi ve büyüme oranlarında yaşanan artış ile birlikte “göreceli yakın” bir zamanda faiz artışı olabileceğini işaret etti. Altın fiyatları doların güçlenmesi sonrası kırılma yaşadı. Altın fiyatlarının haftalık değer kaybı % 1,91’e ulaştı. Önümüzdeki hafta gözler ABD büyüme rakamlarında tarım dışı istihdam rakamlarında olacak. Tarım dışı istihdam rakamları piyasalarda oynaklığı yükseltebilir. Avrupa tarafında ise enflasyon rakamları ve PMI rakamları belirleyici olacak. Endeksler ise haftayı hafif primli kapatmaya hazırlanıyor. S&P 500 endeksinde değer kazançları haftalık % 1,90 DAX endeksinin ise % 0,03 ile sınırlı değer kayıpları yaşadı.
USDTRY ANALİZİ
USDTRY paritesi ,geride bıraktığımız haftaya Ekonomi koordinasyon kurulu toplantısında Türkiye ekonomisi için gerekli önlemlerin alınacağı kararının açıklanması sonrası geri çekilmelerle başladı. Hafta genelinde USD varlıklarında Amerika Merkez Bankası FED’in faizleri artırma beklentilerinin artırması ile değer kazanmaya başlaması USDTRY paritesinde de yukarı yönlü hareketleri beraberinde getirdi. Haftanın en önemli gelişmesi ise Perşembe günü TCMB’nin faiz artırım kararı ile aynı anda gerçekleşen Avrupa parlamentosunu Türkiye’nin üyeliğini dondurmayı oylamaya sunması kararı oldu. Önümüzdeki Hafta ise Amerika tarafından büyüme verisi ile tarım dışı istihdam verisi takip edilebilir. Türkiye tarafında ise ticaret açığı hareketliliğe neden olabilir. Teknik görünümde ise kur tarafında yükseliş isteğinin devam ettiğini görüyoruz. Geniş bant aralığında 3.4215 seviyeleri artık destek noktaları olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece kurda yükseliş kanalı korunabilir. 3.4740-3.5060 direnç noktaları olarak takip edilebilir.
EURTRY ANALİZİ
Haftaya EKK sonrası yapılan Türkiye ekonomisi için gerekli önlemlerin alınacağı haberleri ile başlayan EURTRY paritesinde ilk tepki olarak geri çekilmeler gerçekleşse de Avrupa parlamentosunun Türkiye’nin üyeliğini dondurmayı oylamaya sunması kararı ile yükselişleri izledik. Aynı saatlerde TCMB’ni faiz artırım hamlesi geldi fakat etkisinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki hafta Almanya işsizlik değişimi ve PMI verileri ile Euro bölgesi enflasyon beklentileri volatiliteyi artırabilir. Teknik anlamda bakacak olursak 3.6110 – 3.5900 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketler devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 3.6750 ve 3.7086 direnç seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN ANALİZİ
Genel olarak FED beklentilerinden kaynaklı küresel piyasalarda doların yükselişine bağlı olarak ons altın tarafında da gevşemelerin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle kritik 1205 desteğinin aşağı yönlü kırılması satışları derinleştirdi. Genel olarak ABD verilerinin beklentileri karşılaması ve küresel borsalarda risk iştahındaki artış kaynaklı yükseliş ons altın tarafında baskıyı artırdı. FED’in Aralık ayında faiz artırım ihtimalinin %100 olarak fiyatlandığı bir ortamda ons altın tarafında zayıf görünümün devam ettiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki hafta ise ABD tarafında Tüketici Güveni Endeksi, 3. Çeyrek Büyüme Revizyonu ve Tarım Dışı İstihdam verileri gibi kritik verileri takip edeceğiz. Teknik görünümde ise altın tarafının düşüş kanalında hareketin devam ettiğini görüyoruz. 1195-1205 aralığı altında kaldığı sürece gevşemeler sürebilir. 1271 desteği aşağı yönlü kırılırsa satışlar derinleşebilir ve 1160-1145 destek noktaları olarak gündeme gelebilir.
Gram Altın
Ons altının hafta boyunca FED beklentilerinden kaynaklı zayıf seyrine rağmen, Dolar/TL’deki rekorların devam etmesi, gram altın tarafında yükselişleri destekledi. Yani Doların haftalık bazda sert yükselişi, TL varlıklarının zayıflamasına bağlı olarak Gram altını yukarı taşıdı. Teknik görünümde ise Gram altın tarafında güçlü seyir korunsa da, 132.30 direnci aşılamadı. Dolayısıyla bu yükselişlerin devam edebilmesi için bu direncin aşılması gerekebilir. 132.30 direnci aşılırsa 133.45 seviyesi gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 130.40-129.30 destek noktaları olarak izlenebilir.
HAM PETROL ANALİZİ
Petrol fiyatlarında kritik OPEC toplantısı öncesinde oynaklık yükseldi. Rusya Enerji Bakanı Novak yaptığı açıklamada OPEC ülkelerinin üretim kısmasına dahil olacaklarını ve gerekmesi halinde rekor seviyelerde üretimi donduracaklarını ifade etti. Irak’ta benzer şekilde OPEC ülkelerinin görüntüsüne göre üretimi kısmaya yönelebileceklerini sözlerine ekledi. Stoklar ise karışık bir görüntü çizse de genel olarak yükselen trendi içinde olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki hafta gözler OPEC’in toplantısında olacak. OPEC ülkelerinin ne kadarlık üretim kesintisi yapacakları ve hangi ülkelerin üretimi kesecekleri önemli olacaktır. Önemli ölçüde üretim kesilmesi olması halinde arz talep dengesinde değişiklik yaşanabilir. Aynı zamanda stokların görüntüsü fiyatlar üzerinde belirleyici olacaktır. Teknik görüntüye baktığımızda ise ham petrolü OPEC toplantısı öncesinde yatay hareket ediyor. 47.15 – 49.00 arasında yatay hareketini sürdüren ham petrolünün bu aralığı ne tarafa kıracağı önemli olabilecektir. 47.15 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde 46.20 bölgesi gündeme gelebilir. 49.00 seviyesinin kırılması halinde 50.00 -50.30 bölgesi ön plana çıkabilir.
BRENT PETROL ANALİZİ
Brent petrolü OPEC toplantısını bekliyor. 48.30 – 49.65 arasındaki yatay hareket sürüyor. 48.30 önemli destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde geri çekilmeler hız kazanarak 48.30-46.90 bölgesine doğru sürebilir. Direnç olarak ise 49.65 izlenebilir. OPEC sonrası 49.65 direnci yukarı yönlü kırılırsa 50.80 – 51.15 bölgesi ön plana çıkabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:36)