E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR
İç piyasalar yeni haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın zorunlu karşılık ve kredi kartı faiz oranlarındaki düzenlemesiyle başladı. TCMB, Türk Lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarını belirleme yöntemini değiştirirken kredi kartlarında uygulanabilecek azami faiz oranlarını da aşağı çekti. Bu uygulamanın TL varlıkları üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Önceki hafta ABD’de Trump’ın başkanlığa seçilmesiyle küresel oynaklık artış göstermişti. Bununla birlikte FED’in faiz artırışı beklentisiyle yükselen dolar kazançlarını yeni haftaya da taşıdı. TL varlıkları Brezilya Reali ve Macar Forinti’nden sonra gelişmekte olan diğer ülke piyasaları arasında dolara karşı en çok değer kaybeden üçüncü para birimi oldu. Dolar kazançlarını artırırken altında düşüşler devam etti. Ons altın seçim sonrası gördüğü 1337 seviyesinden yüzde 8,50 kayıpla 1223 seviyesine dek geriledi. Euro varlıklarında ise, Avrupa’da finans sektöründe yaşanan sorunların da etkisiyle değer kayıpları derinleşti ve Euro/dolar paritesi 1.0800 seviyesi altına geriledi. Küresel borsa endekslerinde ise, karışık bir seyir hakimdi. Alman DAX endeksinde yüzde 0,40 prim görülürken İngiliz FTSE100 endeksinde kayıp yüzde 0,60 seviyesindeydi. ABD borsa endekslerinde ise, yüzde 30 seviyesinde prim görüldü. Dolar kurundaki ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişten negatif etkilenen BİST-100 endeksi ise negatif ayrıştı ve 75 bin seviyesi altında işlemlerini sürdürdü. Veri trafiğinin yoğun olduğu yeni haftada ABD ve Euro Bölgesi enflasyon rakamlarının yanı sıra ABD’nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump’ın Perşembe günü Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile yapacağı görüşme ve aynı gün Senato’da komite sorularını yanıtlayacak olan FED Başkanı J. Yellen’ın açıklamaları takip edilecek.
USDTRY Rekor Seviyelere Yaklaştı
Gelişen ülke para birimlerinin değer kayıpları devam ediyor. ABD ‘de tahvil faiz oranlarının yükselmesi gelişen ülkeleri olumsuz etkiliyor. Yarın ABD’den açıklanacak olan perakende satışlar verisi oynaklığı yükseltebilir. Dolar TL paritesinin de ABD seçimleri sonrası oluşan 3.30 direnç seviyesine yaklaştı. Ara direnç olan 3.2780 seviyesinin aşılması sonrası yükselişlerini hızlandıran Dolar TL için bu seviye rol değişimine uğrayarak destek olarak izlenebilir. 3.2780 seviyesinin üzerinde kalınması halinde 3.300 direnci aşılarak 3.3150 – 3.3200 bölgesi gündeme gelebilir. 3.2780 seviyesinin altında 3.2540 takip edilebilir.
EURTRY’de Yükseliş Devam Ediyor
Haftanın ilk işlem gününde, Euro/TL kurundaki yükseliş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. Bugün açıklanan Euro Bölgesi sanayi üretimi rakamları beklentilerin üzerinde kaldığını da belirtelim. Yarın yurtiçinde işsizlik verileri, Euro bölgesinde ise büyüme ve ZEW ekonomik hissiyatı ön planda olabilir. Teknik görünümde ise alımların hız kazandığını fakat 3,5500 kritik seviyesi üzerinde henüz kalıcı olamadığını görüyoruz. Bu seviye aşılırsa 3,5660-3,5890 direnç seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 3,5090 desteği karşımıza çıkabilir.
Altında Tepki Alımları Sınırlı Kalıyor
Küresel piyasalarda artan risk iştahı altın tarafında talebi azaltan bir etki yaratıyor. Aynı zamanda dolar endeksindeki yükselişte altını baskılayan bir etki olarak görülüyor. Ons altın haftanın ilk işlem gününe tepki alımıyla başlasa da, kritik direnç seviyeleri altında fiyatlaması devam ediyor. Teknik görünümde 1230-1241 direnç bölgesi altında kaldığı sürece altının dip arayışı sürebilir. 1213 desteği aşağı yönlü kırılırsa satışlarda 1200 seviyeleri gündeme gelebilir. Tepki alımlarında ise 1230 – 1241 direnç noktaları olarak ön plana çıkıyor.
Gram Altın
Ons altındaki gerilemeye rağmen Dolar/TL’deki güçlü duruştan kaynaklı, gram altının düşüşleri sınırlı kalıyor. Bu sebeple 129.00 seviyesinin aşıldığını görüyoruz. Dolar/TL 3.3000 tarihi seviyesini geçmediği sürece gram altında 130.30-131.30 direnç bölgesi altında kalabilir. Geri çekilmelerde ise 128.70-126.80 destek noktaları olarak takip edilebilir.
Ham Petrolü Gerilemeler Devam Ediyor
OPEC’in petrolü üretimini rekor seviyeye taşıması ve 30 Kasım günü gerçekleştirilecek olan toplantıda üretimin kısalacağına yönelik beklentilerin azalması petrol fiyatlarının gerilemesinde etkili oluyor. Gözler yarın ABD’den açıklanacak olan API stoklarında olacak. Teknik görüntüye baktığımızda ise ham petrolün kritik destek olan 43.00 seviyesinin aşağı yönlü geçse de henüz daha bu seviyeyi kırdığını söylemek için erken olabilir. 43.50 -46.40 direnç olarak izlenebilir. 46.40 seviyesinin aşağısında geri çekilmelerin devamını bekleyebiliriz. 43.00 desteğinin kırılması halinde 42.20 – 42.00 bölgesi gündeme gelebilir.
Brent Petrolü
OPEC’in üretimi kısmayabileceğine yönelik beklentiler fiyatlamaların geri çekilmesinde etkili oluyor. Ara destek olan 45.00 seviyesinin kırılması sonrası geri çekilmeler sürüyor. Gün içinde bu seviye rol değişimine uğrayarak direnç olarak izlenebilir. Bu seviyenin aşağısında geri çekilmelerde 44.00 – 43.20 bölgesi takip edilebilir.45.00 seviyesinin üzerinde 45.90 ön plana çıkabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:19)