E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar için en büyük tehdit ABD ekonomisinin kendisi---

Dolar için en büyük tehdit ABD ekonomisinin kendisi

Dolar için en büyük tehdit ABD ekonomisinin kendisi
19 Şubat 2024 - 10:47 borsagundem.com

Üst düzey ekonomistler, doların küresel hakimiyetine yönelik en büyük tehdidin yine ABD ekonomisi olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’nın hakimiyeti son dönemde sıkça tartışılıyor. Ekonomistler ise bu tartışmada asıl belirleyicinin ABD ekonomisi olacağı görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey ekonomistler, doların hakimiyetine yönelik en büyük tehdidin ABD ekonomisi olduğu konusunda uyarıyor.

Toplam günlük küresel ticaretin yüzde 88’i

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, doların hakimiyeti kalıcı olacak ve iki ekonomiste göre doların dünyanın en büyük rezerv para birimi statüsüne yönelik en büyük tehdit aslında ABD ekonomisinin kendisi. Fed'in Uluslararası Finans Bölümü eski direktörü Steven Kamin ve eski Hazine Bakanlığı ekonomisti Mark Sobel, yayınladıkları yeni bir makalede, doların uzun süredir dünyanın hakim para birimi olduğuna işaret ediyor.

“Dolar, hem ticaret hem de merkez bankası rezervlerinde dünyada en yaygın olarak kullanılan para birimidir” diyen Kamin ve Sobel, doların kullanımının diğer para birimlerini bu kadar geniş bir farkla geride bırakması nedeniyle hakim seyrini muhtemelen sürdüreceğini ifade ediyor.

Bank of International Settlements'ın son anketine göre dolar, toplam günlük küresel ticaretin yüzde 88'ini oluşturuyor. Bu arada Uluslararası Para Fonu verilerine göre, diğer tüm dövizlerden çok daha fazla bir oranda olmak üzere, 2023'ün üçüncü çeyreğinde tüm merkez bankası rezervlerinin yaklaşık yüzde 55’ini ABD Doları oluşturuyor.

Makro tehditler görece daha uysal

Bazı yorumcular ise rakip bir para biriminin yakında doların yerini alabileceği uyarısında bulundu. BRICS ülkeleri halihazırda doların ticaretten çekilmesi için çaba sarf ederken Rusya ve Çin gibi ülkeler dolara meydan okumak için yeni bir para birimi oluşturmayı önerdi bile.

Ancak Kamin ve Sobel, ABD'nin mali ve ekonomik durumundaki ‘ciddi bozulma' riskine dikkat çekerek bu tehditlerin aslında dolara yönelik ABD'den kaynaklanan tehditle karşılaştırıldığında oldukça uysal olduğu konusunda uyarıyor.

Endişelerin en küçüğü

Kamin ve Sobel, doların tahtından indirilmesi potansiyeliyle ilgili olarak, “Ülkenin siyasi kutuplaşması, ABD Kongresi'nin işlevsizliği ve her kesimden siyasetçinin genişleyen ABD bütçe açığını durdurma konusundaki ilgisizliği göz önüne alındığında, bu düşünülemez bile” diye yazıyor ve “Eğer sonuç enflasyonda sürekli bir artış, özel yatırımların azalması, mali oynaklığın artması ve ABD ekonomisinin dinamizminde azalma olursa, o zaman doların hakimiyetinin kaybedilmesi dünyanın geri kalanı gibi bizim de endişelerimizin en küçüğü olacaktır” diye ekliyor.

Bir diğer risk ise küresel ekonomilerin ayrı bloklara bölünmesinden kaynaklanıyor. İkili, “Bu durumda, küresel ticaret, üretkenlik ve ekonomik büyüme muhtemelen olumsuz etkilenecek ve uluslararası siyasi ve askeri istikrar açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır” diyor.

Diğer ekonomistler ABD'nin istikrarsız mali durumunun doların küresel piyasalarda zirvedeki konumunu riske atabileceği uyarısında bulunuyor. Kongre Bütçe Ofisi'nin tahminlerine göre, federal bütçe açığı bu yıl 1,6 milyar dolara, 10 yıl sonra ise 2,6 trilyon dolara ulaşma yolunda ilerliyor.

ABD dolarının hegemonyası bitecek mi?

 

Doların tahtı sarsılıyor mu?

 

Paul Tudor Jones: ABD ekonomisi borçlanmayla büyüyor

 

Nassim Taleb: ABD ekonomisi ölüm sarmalında

 

ABD ekonomisi 2024’te 'normalleşecek'

 

2024’te ABD ekonomisini şekillendirecek 9 gelişme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)