E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD ile ilişkilerin seyrine yönelik endişeler TL'yi baskılamaya devam ederken, bu sabah 6.30 seviyesinin üzerine yükselen dolar/TL'de düşük likidite ortamında sert hareketlerin devam etmesi; Moody's'in dün 18 banka ve iki finans kurumunun notunu düşürmesinin ardından borsada ise hafif negatif açılış bekleniyor.
Analistler kurdaki oynaklığın TCMB'nin faiz artışı yapılması beklenen 13 Eylül'deki toplantısına kadar sürmesini bekliyor.
Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin seyri ise piyasaların gündemindeki ana konu olmayı sürdürüyor.
Almanya'nın Türkiye'ye mali yardım yapacağı ile ilgili haber akışının dün kurda dalgalanmaya neden olduğunu söyleyen bir bankacı, Moody's'in dün 18 banka ve iki finans kurumunun notunu da düşürdüğüne dikkat çekti.
Wall Street Journal'da dün yer alan bir habere göre Alman hükümeti Türkiye'ye acil bir finansal yardım sağlamayı düşünüyor. Haberde görüşmelerin şu anda erken bir aşamada olduğu ve bir yardımla sonuçlanmayabileceği de belirtilirken, bir Alman yetkili, "Türkiye'yi istikrara kavuşturmayı denemek için çok şey yapabiliriz, pek de başka seçeneğimiz yok" dedi. Öte yandan bir Alman hükümet yetkilisi Türkiye'ye doğrudan mali yardım konusunun gündemlerinde olmadığını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 21 Eylül'de Almanya Finans Bakanı Olaf Scholz ile Berlin'de bir araya gelmeyi planlıyor.
ABD-Türkiye ilişkilerine dair haberlerin gelmeye devam ettiğini ancak süreçte bir iyileşme ya da kötüleşme olup olmadığını anlamanın zor olduğunu söyleyen aynı bankacı, "Sonuç olarak hem
yerli hem de yabancı yatırımcılar TL tarafında bir yön görmekte zorlanıyor. Ayrıca swap ve swap
benzeri enstrümanlara yönelik yapılan son kısıtlamalar piyasalarda önemli bir likidite sıkıntısına neden olarak işlem yapmayı daha da zorlaştırıyor. Temmuz'da günlük swap hacmi 8-10 milyar dolara kadar çıkıyordu, şu anda bunun yarısı. Herhangi bir negatif haber akışı likidite yokluğunda TL'de daha fazla değer kaybına yol açabilir" dedi.
TCMB ve BDDK'nın önceki hafta spekülatif talebi önlemek adına attığı adımlar da genel olarak
piyasalarda tansiyonu düşürmüş durumda. İlk olarak swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını
yüzde 25'e indiren BDDK, sonrasında sınırlama kapsamına, bankaların vadede TL alım yönünde
gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerini de dahil etti.
TCMB ise yüzde 17.75 seviyesindeki haftalık repo ihalesi yapmayarak politika faizinin 150
baz puan üzerinde yüzde 19.25 seviyesindeki faiz koridorun üst bandına doğru yönlendirmeye devam
ediyor.
Uzun tatil sonrası yükselişini sürdüren Dolar/TL, bu sabah 6,25 seviyesinde güne başladı. Saat 22.10 itibariyle dolar 6.4680 lira seviyesinde bulunuyor.
Dolar/TL, bugün en düşük 6,2435, en yüksek 6,4832 seviyesini gördü.
Euro ise 7.5716 seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1706 seviyesinde. Gram altın 250.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.48 seviyesinde.
TCMB bu sabah yaptığı duyuru ile ise bankalararası para piyasasında gecelik borç alabilme limitlerini bugünden itibaren geçerli olmak üzere 13 Ağustos öncesi seviyenin iki katına çıkardı.
Genel olarak yukarı yönlü seyir izleyen ve bu haberle dün alımların arttığı BIST-100'de bu sabah kurdaki yükseliş ve Moody's'in dünkü kararı ardından negatif açılış görülebilir. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türk bankaları hakkında 7 Haziran'da başlattığı gözden geçirmeyi sonuçlandırarak 14 bankanın baz kredi değerlendirme notunu (baseline credit assessment) bir kademe, dört bankanınkini iki kademe, iki finans kurumununkini de bir kademe düşürdü. Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz dün valörde son işlemde yüzde 21.95 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 21.77, valörde saat 1713'te son işlemde yüzde 21.76 seviyesindeydi.
İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 24.48 seviyesindeydi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türk liram yok param pulum yok banane. Makarmamı alırım keyfime bakarım. Makarna dolarla mı satılıyor Lirayla mı. Bedava veriyorlar karnımuz doyuyor
Ülkeye yazik. Ekonomiye atanan varlığa bakin. Dolar her gün yüzde 3 yapiyor. Ama hükümet ne yapiyor? Hiç. Yazık ülkeme. Akkoyunlar sizin yüzümüzden bu haldeyiz. Allah hepinizin belasını...
TCMB 13 Eylül günü faiz artışı yapmak için toplandığında, şu an 7 olan sepeti nerede görecek !
HER İLE BİR SARAY HER MAHALLEYE BİR İMAMHATİP LİSESİ DİYORUZDA KENDİ EVLATLARIMIZ YURT DIŞINA EGİTİME GİDİYOR BU HALK DOLARIN YÜKSELİŞİNDEN BATIYOR GÖZÜMÜZE BAKA BAKA ALDATILMAKTAN HOŞLANMIYORUM.ÖNCE EKENOMİYİ DÜZELMEK LAZIMKEN SARAYLARDAN BAHSETMEK ÇOK ANORMAL.
bulgarların parası karşısında dahi çöp olduk. adamlar çarşı pazar alışerişini yapmak için bize geliyor. biz ise rakıyı birayı onlara bedavaya veriyoruz. biri bizi cimciklesin lan. ne oluyor oğlum böyle.
yükselirse yükselsin dolar güvenilirliğini kaybetmemiş miydi.
Sabah ta haberde dolar güvenilirliğini yitirdi deniyordu.
bu nedir ya
13 Eylüldeki MB toplantısında faiz arttırımı kararı çıkacak daha doğrusu tüm beklentiler bu yönde eylülün ilk haftası na kadar doların yükselişi devam eder ama 6.60-6.70 bandına kadar faizler artarsa dolar düşer 6.40-6.50 bandına tutunur eğer MB faizi arttırmasa yada yetmezse 7.20 lerle güne başlarız kararını göreceğiz
Cok iyimsersin!
uyu Türkiye. sattıkları satacaklarının göstergesidir.
en büyük TÜrk ATATÜRK. şimdikiler figüran
herşeyi ithal ediyoruz neden bu işleri en iyi bilen ekonomist ithal etmiyoruz bunu birileri izah etsin.
Bu işleri en iyi bilen ekonomistler var ama görev vermiyoruz. Görevdekilerde bu kadar yapıyor. Piyasaları benim izlediğim gibi onlarda izliyorlar.
1 TL 10 Dolara eşitlenince 1 sıfır atılacak, üstüne Reisin resmi basılacak. Sonra da meydanlarde Eyyyy! diye bağırılıp, ekonomik savaşı kazandığımız ilan edilecek. halkın %51'i de buna inanacak.
o kadar aptal olanlar var hemde pek çok ....
eeee eşkiya dünyaya hükümdar olursa dolar 10 lira bile olur.
Bencede tek çözüm şok bir faiz artışı sonrasında kademeli olarak faizi düşürmektir.sesli düşündüm
ben de sesli güldüm:)
ekonomi bakanı ne işe yarar acaba ???
reis sağolsun istikrar devam ediyor.
TL deki Bukadar degersizleşme uzun yillar toparlanmiycak gibi görünüyor. Gitgide yatirimcilar eşit para ülkelerine kaçabilirler . Çünkü deli gibi çaliş üret ve sat. Dolar bazinda bir hiç. 1 milyonluk üretim yap sat. Dolar bazinda 150.000 dolar .yabanci yatirimci bundan hiç hoşlanmaz. Ürettiğinin karşiliğini alabilecekleri ülkelere yönelirler. Kore gibi. Dolar ve won nerdeyse ayni. Adam üretip sattiginin hakkini tam alabilirken. Bizde dolar bazinda çok düşük gelir elde eder. Bundan dolayi çok acil bu dolarin düşürülmesi lazim. Yatirimciyi kaçirmak dahada kaosa iter ülkemizi . Daha az ithalat daha cok ihraacat. Dqha cok üretim daha milli yaşam lazim bize. Siyasilerin Doğru kararlari ve halkin azmiyle Kurtuluruz bu durumdan ancak. İsrafda hemen durdurulmali. Yeni venezuela değjl YENİ GÜÇLÜ TÜRKİYE olmaliyiz.
BAŞKAN 'Güçlü devletlerin güçlü paraları olur:Yerli ve Milli paramız TÜRK LİRASI onurumuzdur,gururumuzdur.'demişti...Şimdi ne oldu.Saraydan ülke yönetilmez.
paraya resmini basacak ama pula döndüğünden basamıyor.
Tek çare şok faiz artışı. Yan yollara girmeye gerek yok.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:06)