E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar gelişen ülke piyasalarını tehdit ediyor---

Dolar gelişen ülke piyasalarını tehdit ediyor

Dolar gelişen ülke piyasalarını tehdit ediyor
12 Nisan 2021 - 12:55 borsaningundemi.com

Gelişen ülke para birimlerinde güçlü toparlanma umutları devam ediyor. Ancak gelişen ülke piyasaları dolar tehdidi altında

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransız yatırım bankası Natixis’in aralık ayında 2021 beklentilerine yönelik yaptığı anketin sonucunda, katılımcıların %52’sinin gelişen ülkelerin büyük ekonomilerden daha yüksek performans göstermesini beklediği ortaya çıktı. Piyasalarda hakim olan ortak görüş aynı zamanda 2020 yılında korona virüs etkisiyle düşüşe geçen para birimlerinin bu yılın yıldızları olacağı yönündeydi. Bununla birlikte bu para birimlerinin küresel ekonomik toparlanmadan olumlu etki göreceği ve düşen dolar ile ABD’deki gevşek para politikasından da faydalanacağı bekleniyordu.

Ancak beklentiler doğru çıkmadı. 2021’in ilk çeyreğinde, gelişen ülke varlıkları %5 oranında artış göstererek, S&P 500’deki %9’luk yükselişin gerisinde kaldı. Gelişen ekonomilerin para birimleri de beklenenden düşük performans gösterdi ve dolar aynı dönemde, diğer para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında %3 kazanç sağladı. State Street’in Portföy Yöneticisi Aaron Hurd, “evet, gelişen ülke para birimleri, beklentilere kıyasla daha zorlu bir yılla karşı karşıya kaldı” dedi.

Hurd, bu para birimlerinin yıl başından bu yana gerçekleştirdiği performansı “hayal kırıklığı yaratıyor ancak genel olarak çok kötü değil” diyerek değerlendirdi. Neredeyse tüm gelişen ülke para birimleri şubat ayının sonundan bu yana zayıfladı. Nisan ayının başında ise hafif bir toparlanma görülse de dolar Brezilya’nın para birimi karşısında halen %9 daha güçlü. Rus rublesi karşısında ise doların %5’lik kazancı dikkat çekiyor.

Dolar aynı zamanda piyasaların gözde para birimi Meksika pesosu ve Çin’in para birimi renminbi karşısında da yükselişini sürdürüyor. ABD Hazine tahvillerinin yükselen getirileri de ilk çeyrekte gelişen ülkelerdeki toparlanmanın en büyük engelleyici unsurlarından oldu. Financial Times’ın haberine göre, yatırımcılar ABD ekonomisinde yeni bir toparlanma beklentisini fiyatlarken, ABD Hazine tahvillerindeki getiri oranı yükseldi. Bu şekilde de ABD varlıklarının çekiciliği, gelişen ülke piyasalarındaki getirilerin tarihi seviyelerde düşük olduğu bir dönemde arttı.

Pandemi öncesinde, gelişen ülkelerdeki faiz oranları, yatırımcıların yüksek risk alımını telafi etmek amacıyla önde gelen ekonomilerde olduğundan daha yüksekti. Gelişen ülke ekonomilerinde para birimleri genellikle euro ya da dolara kıyasla daha yüksek volatiliteli ve ani şoklara karşı daha savunmasızdır. Ancak borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, 2020 yılında tüm dünyada merkez bankaları, faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmek için benzer hamlelerde bulundu ve yatırımcıları çekecek unsurlar ortadan kalktı.

Şimdi yükselen enflasyon korkuları ABD tahvil getirilerini yükseltirken, yatırımcılar ABD Merkez Bankası’ndan (FED) daha az elverişli koşulları fiyatlıyor. Bu durum ise gelişen ülkelerin merkez bankacıları için bir sorun haline geliyor. Kilit soru ise gelişen ülke merkez bankalarının nasıl ve ne kadar hızlı yanıt vereceği. Kolombiya FED’in Faiz Oranı ve Para Birimi Analisti Ed Al-Husseiny Güney Afrika, Brezilya ve diğer ülkelerin, enflasyonu kontrol altında tutmak ve para birimlerinin düşmesini engellemek için oranları çok daha fazla yükseltmesi gerekeceğini söyledi.

Ancak faiz oranlarının çok hızlı yükseltilmesi, yeni yeni ortaya çıkan ekonomik toparlanmalar için engel teşkil edebilir. Al-Husseiny, “FED bu yıl faiz artışı yapmayacak ancak piyasalar Brezilya’da %4’lük artış bekliyor” dedi. Açıklamasının devamında, “gelişen ülke merkez bankaları geçtiğimiz yıl oranları düşürdü ve şimdi bunun bedelini ödüyor” ifadesini kullandı.

Brezilya şimdiden yatırımcıları, son 10 yılın en yüksek faiz oranı artışıyla şaşırttı. Brezilya Merkez Bankası Başkanı bir sonraki toplantıda büyük bir faiz artışının daha sinyallerini verdi. 

Capital Economics analistleri merkez bankalarının faiz oranlarını sıfıra yakın tutmayı tercih edeceklerini düşünüyor. Bu düşüncenin ardındaki neden ise bu ülkelerin ekonomilerindeki toparlanmayı riske atmak istemeyecek olması. Bunun sonucunda ise gelişen ülke para birimleri, dolar karşısında zemin kaybedecek.

Rusya’da artan jeopolitik tansiyon da gelişen ülkelerin para birimlerindeki yükü artırıyor. Ancak bazı yatırımcılar iyimserliğini koruyor ve ABD’nin hükümet tahvili getirilerinin istikrar kazanacağını düşünüyor. Bu şekilde 2021 için aralık ayındaki beklentiler, güçlü ekonomik toparlanma ve zayıf dolar eşliğinde, gelişen ülke varlıklarının güçlenmesiyle gerçekleşebilir.

State Street’ten Hurd, Rus rublesi önde olmak üzere, para birimlerinde “sürdürülebilir ve kapsamlı” bir ralli beklentisi içinde. Ruble bu yıl, yükselen jeopolitik riskler ve dolar karşısında %5 değer kaybıyla birlikte en kötü performans gösteren ikinci para birimi oldu. Invesco Fixed Income’ın Portföy Yöneticisi Wim Vandenhoeck, “küresel makro koşulların gelişen ülke varlıklarında sürdürülebilir bir yüksek performansa zemin hazırladığına inanmaya devam ediyoruz” dedi.

Tahvil faizlerinde gerileme

 

Kurlarda gözler Perşembe gününde!

 

40 yılın en büyük enflasyon korkusu geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)