E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar faizle birlikte neden düştü?---

Dolar faizle birlikte neden düştü?

Dolar faizle birlikte neden düştü?
21 Nisan 2016 - 07:44 borsaningundemi.com

Merkez Bankası faizi üst bantta 50 baz puan düşürdü ve bu gelişme ile birlikte dolar da düşüşe geçti

Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı ve faizi 50 baz puan aşağı çekti. Bu gelişme ile birlikte dolar kurunda da aşağı yönlü gevşeme gerçekeşti. Bunun nedenini Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu yazdı.

İşte o yazı:

Merkez Bankası yeni Başkanı Murat Çetinkaya’nın ilk başkanlık yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim kararı geldi. Buna paralel olarak ‘Geç Likidite Penceresinin’ üst bandındaki 50 baz puanlık indirim dışında diğer faiz oranları sabit bırakıldı.

Temelde çok fazla değişiklik olmasa da yapılan açıklamada, “...küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir” denilerek şimdilik “ölçülü” devam edileceği hatırlatılmış.

Devamında da “Enflasyonda temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir” denilerek, “kitaplarda yazılan ekonominin gerekleri doğrultusunda hareket edileceği” beklentilerine selam çakılmış.

TL NEDEN DEĞERLENDİ?

Karar; piyasaların beklentisiyle neredeyse tıpatıp aynı çıktı. Peki nasıl oldu da karar sonrasında dolar/TL kurları (paritenin etkisi sınırlıydı) 2.8330’lardan 2.8075’lere kadar geriledi. (Gün sonunda paritenin etkisiyle bir miktar yükseliş olsa da...) TL’nin faizi düşünce, normal şartlar altında “cazibesi” azalacağı için kurların artması beklenirdi. Hiç de öyle olmadı.

Bunun sebebi karardan çok, önceki bir haftaya dayanıyor. Yeni Başkan’ın atanması sonrasında “sepet kur” hemen hiç gerilememiş, neredeyse sabit kalmıştı. Halbuki geçtiğimiz hafta Rusya, Brezilya ve G.Afrika gibi bizim “ekürimiz” olan gelişen ülke para birimleri dolar karşısında değer kazanmışlar, TL çok az da olsa değer kaybetmişti. Gelişen ülkelere giren fonlardan bizim payımıza düşen “serpintiler” ile borsa yükselmiş, faiz seviyeleri de önemli ölçüde gerilemişti. Kur cephesinde, “Acaba yeni TCMB Başkanı, politikacıların dümen suyuna hızla girer mi?” endişesi vardı. Bu da kurlardaki gerilemeyi durdurmuş, sınırlamıştı.

Dünkü karar ile bu endişe azalınca; faizi az düşmüş olan TL; geçtiğimiz haftaki negatif farkın bir kısmını dün itibarıyla kapatmış oldu. Sürdürülebilir mi? Daha net bir karar verebilmek için önce ABD Merkez Bankası Fed’in 26-27 Nisan’daki toplantısı, sonra da 14 Mayıs’taki bir sonraki PPK toplantısı beklenecek.

Öncesinde dolar/TL kurlarında 2.8050 seviyesinin altına inilecek olursa geçici olarak 2.7650 seviyeleri test edilebilir. Ancak bunun da kalıcı olması zor görünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)