E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolar, euro ve altında destek-direnç noktaları---

Dolar, euro ve altında destek-direnç noktaları

Dolar, euro ve altında destek-direnç noktaları
15 Ekim 2015 - 08:00 borsagundem.com

Forex piyasasında gerçekleşmesi muhtemel olan destek ve direnç noktaları

EURUSD (1,1450 Desteği Önemli)
 
Paritede yukarı yönlü eğilim devam ederken dün açıklanan Euro Bölgesi’ne ait sanayi üretim verilerinin büyümeye ilişkin endişelere sebep olmasıyla paritedeki alımların hızı kesildi. İç tüketime dayalı ABD ekonomisinde ekonomik aktivitenin 2/3’nü oluşturan perakende satış verilerinin beklentilerin altında gelmesi ABD ekonomisinin yavaşladığının bir göstergesi olarak algılandı. ÜFE verilerinin de düşen petrol fiyatları ve güçlü dolar sebebiyle yılbaşından beri en düşük seviyeye çekilmesi ABD’de bugün açıklanacak olan TÜFE verilerinde beklentilerin düşmesine sebep oldu. Son 2  aydır düşük gelen tarım dışı istihdam verilerinin ardından ÜFE’de de görülen bozulma Ekim ayında faiz artırım beklentilerini rafa kaldırmış gözükmektedir. Gelen veriler sonrası paritede alımların devam ettiği görüldü. Akşam açıklanan Bej kitap raporunun bir önceki rapora göre kısmen olumsuz olması dolarda endeksinde satışları hızlandırdı.
 
ABD tarafında bugün açıklanacak TÜFE verilerinin beklentilerin altında kalması paritede yükselişlerin devamını sağlayacakken TÜFE verilerinin beklentilerin üstünde olumlu gelmesi halinde ise satışlar hız kazanabilir. Diğer ABD verilerinin de piyasada volatiliteyi yükseltmesini bekleyebiliriz. ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, New York imalat endeksi, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyeleri konuşmaları da takip edilecek.
 
Teknik açıdan parite 1,1450’nin üzerinde tutunur ise önce 1,1500 ve arkasından 1,1540 direnci test edilebilir. Aşağıda ise 1,1450 desteğinin altında 1,14 desteğine kadar düşüş devam edebilir.
 
Direnç: 1,1500 – 1,1540 – 1,1600
Destek: 1,1450 – 1,1400 – 1,1350
 
Altın (ABD Verileri Sonrası Yükseliş Görüldü)
 
Dün Çin’den gelen enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından ters fiyatlanarak yukarı yükselen altın fiyatları daha sonrasında  küresel kaygılarla birlikte aşağıya düşüş gösterdi. İç tüketime dayalı ABD ekonomisinde ekonomik aktivitenin 2/3’nü oluşturan perakende satış verilerinin beklentilerin altında gelmesi ABD ekonomisinin yavaşladığının bir göstergesi olarak algılandı. ÜFE verilerinin de düşen petrol fiyatları ve güçlü dolar sebebiyle yılbaşından beri en düşük seviyeye çekilmesi ABD’de bugün açıklanacak olan TÜFE verilerinde beklentilerin düşmesine sebep oldu. Son 2  aydır düşük gelen tarım dışı istihdam verilerinin ardından ÜFE’de de görülen bozulma Ekim ayında faiz artırım beklentilerini rafa kaldırmış gözükmektedir. Gelen veriler sonrası altında alımların devam ettiği görüldü. Akşam açıklanan Bej kitap raporunun bir önceki rapora göre kısmen olumsuz olması dolarda endeksinde satışları hızlandırdı.
 
ABD tarafında bugün açıklanacak TÜFE verilerinin beklentilerin altında kalması altında yükselişlerin devamını sağlayacakken TÜFE verilerinin beklentilerin üstünde olumlu gelmesi halinde ise satışlar hız kazanabilir. Diğer ABD verilerinin de piyasada volatiliteyi yükseltmesini bekleyebiliriz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 2,00 seviyelerine geri çekilmesi altın fiyatlarındaki yükselişi destekleyen diğer bir unsur olarak karşımıza çıkmakta. Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, New York imalat endeksi, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyeleri konuşmaları da takip edilecek.
 
Teknik açıdan 1187‘nin üzerinde önce 1192 ve arkasından 1200 seviyesine kadar yükselişler izlenebilir. Aşağıda ise 1180 desteğinin altında önce 1173 ve arkasından 1168’e kadar geri çekilme yaşanabilir.
 
Direnç: 1187 – 1192 – 1200
Destek: 1180 – 1173 – 1168
 
USDTRY (Cari Açıktaki İyileşme Kurda Satış Getirdi)

 
Yurtiçinde dün açıklanan cari denge verilerinde ekonominin cari fazla vermesi bekleniyordu. Ancak Ağustos ayına ait açıklanan verilerde 160 milyon dolar açık verildi. Cari açığın Ekim 2009’dan beri en düşük seviyeye indiği gözlendi. 12 aylık cari işlemler açığının ise 43,047 milyar dolara gerilediği gözlemlendi. Düşen petrol fiyatlarının cari açıktaki iyileşmeyi devam ettirdiğini görüyoruz. Her ne kadar aylık bazda cari açık beklentileri karşılamasa da yıllıklandırılmış cari açıktaki iyileşme TL’de değer kazançlarına sebep oldu. Kurlar gelişmekte olan ülke para birimlerinin iyimserliğiyle de destek bularak düştüler. Tahvil faizlerindeki  geri çekilme kurdaki düşüşü destekledi. İç tüketime dayalı ABD ekonomisinde ekonomik aktivitenin 2/3’nü oluşturan perakende satış verilerinin beklentilerin altında gelmesi ABD ekonomisinin yavaşladığının bir göstergesi olarak algılandı. ÜFE verilerinin de düşen petrol fiyatları ve güçlü dolar sebebiyle yılbaşından beri en düşük seviyeye çekilmesi ABD’de bugün açıklanacak olan TÜFE verilerinde beklentilerin düşmesine sebep oldu. Son 2  aydır düşük gelen tarım dışı istihdam verilerinin ardından ÜFE’de de görülen bozulma Ekim ayında faiz artırım beklentilerini rafa kaldırmış gözükmekte. Gelen veriler sonrası parite de satışların devam ettiği görüldü.
 
Bugün açıklanacak işsizlik oranlarında artış beklenmektedir. ABD tarafında bugün açıklanacak TÜFE verilerinin beklentilerin altında kalması kurda satışların devamını sağlayacakken TÜFE verilerinin beklentilerin üstünde olumlu gelmesi halinde ise alışlar görülebilir. Diğer ABD verilerinin de piyasada volatiliteyi yükseltmesini bekleyebiliriz.
 
Teknik açıdan paritede haftanın açılış rakamı geçilemeyince satışlar görüldü. 2,9060 desteğinin altında 2,90 desteğine doğru geri çekilme yaşanabilir. 2,90 desteğinin altında satış baskısı artabilir. Yukarıda ise haftalık pivot noktamız olan 2,9170’in üzerinde önce 2,9360 ve arkasından 2,95 direncine doğru yükseliş yaşanabilir.
 
Direnç: 2,9170 – 2,9360 – 2,9500
Destek: 2,9060 – 2,9000 – 2,8900
 
Gümüş (16,20 Seviyesi Önemli)
 
Dün Çin’den gelen enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından ters fiyatlanarak yukarı yükselen gümüş fiyatları daha sonrasında  küresel kaygılarla birlikte aşağıya düşüş gösterdi. İç tüketime dayalı ABD ekonomisinde ekonomik aktivitenin 2/3’nü oluşturan perakende satış verilerinin beklentilerin altında gelmesi ABD ekonomisinin yavaşladığının bir göstergesi olarak algılandı. ÜFE verilerinin de düşen petrol fiyatları ve güçlü dolar sebebiyle yılbaşından beri en düşük seviyeye çekilmesi ABD’de bugün açıklanacak olan TÜFE verilerinde beklentilerin düşmesine sebep oldu. Son 2  aydır düşük gelen tarım dışı istihdam verilerinin ardından ÜFE’de de görülen bozulma Ekim ayında faiz artırım beklentilerini rafa kaldırmış gözükmektedir. Gelen veriler sonrası gümüşte alımların devam ettiği görüldü.
 
ABD tarafında bugün açıklanacak TÜFE verilerinin beklentilerin altında kalması gümüşte yükselişlerin devamını sağlayacakken TÜFE verilerinin beklentilerin üstünde olumlu gelmesi halinde ise satışlar hız kazanabilir. Diğer ABD verilerinin de piyasada volatiliteyi yükseltmesini bekleyebiliriz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 2,00 seviyelerine geri çekilmesi gümüş fiyatlarındaki yükselişi destekleyen diğer bir unsur olarak karşımıza çıkmakta. Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, New York imalat endeksi, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyeleri konuşmaları da takip edilecek.
 
Teknik olarak 16,20 seviyesi oldukça önemlidir. 16,20’nin üzerinde önce 16,50 ve arkasından 16,80 direnci test edilebilir. Aşağıda ise 15,80 desteğinin altında 15,50’ye kadar düşüş görülebilir.
 
Direnç: 16,20 – 16,50 – 16,80
Destek: 15,80 – 15,50 – 15,00
 
USDJPY (ABD Verileri Sonrası Yende Değer Kazanımları Devam Ediyor)
 
Dün Japonya’da ÜFE verileri beklentiler dahilinde gelirken yen para biriminde BOJ toplantı tutanakları sonrası başlayan değer kazancının devam ettiği görüldü. İç tüketime dayalı ABD ekonomisinde ekonomik aktivitenin 2/3’nü oluşturan perakende satış verilerinin beklentilerin altında gelmesi ABD ekonomisinin yavaşladığının bir göstergesi olarak algılandı. ÜFE verilerinin de düşen petrol fiyatları ve güçlü dolar sebebiyle yılbaşından beri en düşük seviyeye çekilmesi ABD’de bugün açıklanacak olan TÜFE verilerinde beklentilerin düşmesine sebep oldu. Son 2  aydır düşük gelen tarım dışı istihdam verilerinin ardından ÜFE’de de görülen bozulma Ekim ayında faiz artırım beklentilerini rafa kaldırmış gözükmektedir. Gelen veriler sonrası paritede satışların devam ettiği görüldü.
 
ABD tarafında bugün açıklanacak TÜFE verilerinin beklentilerin altında kalması paritede düşüşlerin devamını sağlayacakken TÜFE verilerinin beklentilerin üstünde olumlu gelmesi halinde ise alışlar hız kazanabilir. Diğer ABD verilerinin de piyasada volatiliteyi yükseltmesini bekleyebiliriz. Dolar endeksinin 94,502nin altında kalmaya devam etmesi halinde paritedeki satış baskısının sürmesi beklenebilir. 94,50’nin altında dolar endeksinde 93,15 hedeflenebilir. Dolar endeksinin kendini tekrar 94,50’nin üzerine atması halinde ise paritede alımlar hızlanabilir. Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, New York imalat endeksi, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyeleri konuşmaları da takip edilecek.
 
Parite 119,20 seviyesini de kırarak 118,50 desteğine doğru yönelmiş durumdadır. 118,50 seviyesi kritik bir destek noktası konumundadır. 118,50’nin altında sert satışlar başlayabilir ve ilk etapta 118,00 seviyesi test edilebilir. Tekrar 119,20’nin üzerine çıkılması halinde 119,80 direncine doğru yükseliş görülebilir.
 
Direnç: 119,20 – 119,80 – 120,20
Destek: 118,50 – 118,00 – 117,20
 
GBPUSD (Sterlin İngiltere’de İşsizlik Oranlarının Düşmesiyle Güçlendi)
 

Dün İngiltere’de işsizlik oranlarının yüzde 5,5’lik beklentiye karşılık yüzde 5,4 olarak açıklanması paritede sert yükselişlerin başlamasına sebep oldu. İngiltere Merkez Bankası’nın daha önceki raporlarında olası bir faiz artırımı için işsizlik oranlarına dikkat çekmesi sterlinin güçlenmesine sebep oldu. Sonrasında iç tüketime dayalı ABD ekonomisinde ekonomik aktivitenin 2/3’nü oluşturan perakende satış verilerinin beklentilerin altında gelmesi ABD ekonomisinin yavaşladığının bir göstergesi olarak algılandı. ÜFE verilerinin de düşen petrol fiyatları ve güçlü dolar sebebiyle yılbaşından beri en düşük seviyeye çekilmesi ABD’de bugün açıklanacak olan TÜFE verilerinde beklentilerin düşmesine sebep oldu. Son 2  aydır düşük gelen tarım dışı istihdam verilerinin ardından ÜFE’de de görülen bozulma Ekim ayında faiz artırım beklentilerini rafa kaldırmış gözükmektedir. Gelen veriler sonrası paritede alımların devam ettiği görüldü.
 
ABD tarafında bugün açıklanacak TÜFE verilerinin beklentilerin altında kalması paritede yükselişlerin devamını sağlayacakken TÜFE verilerinin beklentilerin üstünde olumlu gelmesi halinde ise satışlar hız kazanabilir. Diğer ABD verilerinin de piyasada volatiliteyi yükseltmesini bekleyebiliriz. Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, New York imalat endeksi, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyeleri konuşmaları da takip edilecek.
 
Teknik açıdan paritede çok kritik bir direnç olan 1,5480’e gelmiş durumdayız. 1,5480’in kırılması halinde önce 1,5540 ardından 1,5620’ye kadar yükseliş görülebilir. Aşağıda ise 1,5420’nin altında 1,5330’a kadar bir geri çekilme görülebilir.
 
Direnç: 1,5480 – 1,5540 – 1,5620
Destek: 1,5420 – 1,5330 – 1,5270
 
EURTRY (TL Güçlü Seyrediyor)
 

Euro Bölgesi’ne ait sanayi üretim verilerinin büyümeye ilişkin endişelere sebep olmasıyla paritedeki alımların hızı kesildi. Yurtiçinde dün açıklanan cari denge verilerinde ekonominin cari fazla vermesi bekleniyordu. Ancak Ağustos ayına ait açıklanan verilerde 160 milyon dolar açık verildi. Cari açığın Ekim 2009’dan beri en düşük seviyeye indiği gözlendi. 12 aylık cari işlemler açığının ise 43,047 milyar dolara gerilediği gözlemlendi. Düşen petrol fiyatlarının cari açıktaki iyileşmeyi devam ettirdiğini görüyoruz. Her ne kadar aylık bazda cari açık beklentileri karşılamasa da yıllıklandırılmış cari açıktaki iyileşme TL’de değer kazançlarına sebep oldu. Kurlar gelişmekte olan ülke para birimlerinin iyimserliğiyle de destek bularak düştüler. Tahvil faizlerindeki geri çekilme kurdaki düşüşü destekledi..
 
Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindir. Yurtiçinde ise işsizlik oranları açıklanacak. Bugün açıklanacak işsizlik oranlarında artış beklenmektedir.
 
Teknik olarak parite etkisiyle düşüşlerin sınırlandığını izliyoruz. 3,3480’in altında 3,32 desteğine kadar düşüşler görülebilir. Yukarıda ise 3,3480’in üzerinde 3,3740 direnci test edilecektir.
 
Direnç: 3,3480 – 3,3740 – 3,4050
Destek: 3,3200 – 3,2920 – 3,2660
 
Petrol (Petrolde Satışlar Devam Ediyor)
 

ABD’de dün açıklanan stok verileri, haftalık bazda 9 milyon 300 bin varil artışa işaret etti. Piyasa beklentisi ise stokların 1,8 milyon varil artacağı yönündeydi. Stok verileri sonrasında petrolde gerilemenin devam ettiği görüldü.
 
Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, New York imalat endeksi, TÜFE ve çekirdek TÜFE verileri, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyeleri konuşmaları takip edilecek. Ancak asıl önemlisi, ABD’de ham petrol stokları izlenecek. Ham petrol stoklarının 2,8 milyon varil artması bekleniyor.
 
Teknik açıdan Brent petrolde 50,00’nin üzerinde önce 51,50 ve arkasından 53,00 seviyesi test edilebilir. Aşağıda ise 50,00’nin altında 48,50 desteğine doğru düşüş yaşanabilir. WTI petrolde ise 46,50’nin altında 45,00’e kadar düşüşler görülebilir. Yukarıda ise 46,50’nin üzerinde 48,20’ye doğru yükseliş yaşanabilir.
 
Direnç: 50,00 – 51,50 – 53,00
Destek: 48,50 – 47,00 – 45,20

ALB Forex

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tek başına15 Ekim 2015 08:41

    ak parti tek başına iktidara gelirse dolar 2.20 lere kadar geriler.eğer başkanlık sistemi gelirse bist 150 binleri bile görebilir.